Feltűnt a Core i9-10980XE a GeekBench adatbázisában

És vele együtt a Core i9-10900X eredményei is felbukkantak, így némi képet kaphatunk a Cascade Lake-X sorozat várható teljesítményéről.

Feltűnt a Core i9-10980XE a GeekBench adatbázisában

Az Intel következő generációs HEDT platformja, amelyben már Cascade Lake-X processzorok dolgozhatnak, a következő hónap folyamán hivatalosan is elrajtolhat. Az új processzorok LGA-2066-os foglalatba illeszkednek, azaz kompatibilisek lesznek a jelenlegi X299-es alaplapokkal, amelyekhez BIOS frissítésre lesz szükség az újdonságok használatához.

A rajt közeledtét jelzi, hogy a GeekBench adatbázisában nemrégiben két darab Cascade Lake-X processzor is felbukkant, így teljesítményadatok is rendelkezésre állnak, igaz, ezeket egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni, hiszen a végleges képet majd csak az első független tesztek mutatják meg.

Galéria megnyitása

Az új csúcsmodell várhatóan a Core i9-10980XE lesz, amely elődjéhez hasonlóan szintén 18 processzormaggal és 36 szállal rendelkezik, valamint gyorsítórát-kialakítás terén is ugyanazt az utat járja. A korábbi Core i9-9980XE modell esetében 165 W-os TDP keret volt érvényben, ám az új processzornál ez az érték még nem nyilvános, így nem tudható hivatalosan, hogy emelkedett-e a TDP keret. A GeekBench adatok alapján az új processzor 4,1 GHz-es alap és közel 4,8 GHz-es boost órajelen ketyegett a tesztek során, ám mivel a pontos körülmények nem ismertek, így mind az órajeleket, mind pedig az eredményeket érdemes gyanakvóan fogadni.

Egy korábbi Core i9-9980XE eredményt alapul véve azt láthatjuk, hogy az új modell nagyjából 4%-kal gyorsabb egyszálas terhelésnél, mint elődje; többszálas feladat alkalmával pedig csak 1% a különbség a kettő között. A Core i9-9980XE esetében fontos adatlék, hogy gyorsabb rendszermemóriát használhatott, ami mindenképpen torzíthatja valamelyest az eredményeket, valamint az is árulkodó jel, hogy a Cascade Lake-X processzor annak ellenére sem mutatott fel komolyabb teljesítménykülönbséget, hogy magasabb órajelen ketyegett, mint elődje. Mindenképpen fura.

Galéria megnyitása

A másik új processzor, amellyel kapcsolatban információk érkeztek, nem más, mint a Core i9-10900X, ami az aktuális Core i9-9900X helyét veheti át a piacon. A friss jövevény szintén tíz processzormaggal és húsz szállal rendelkezik, valamint gyorsítótár-szerkezet terén is ugyanazt kínálja, ám órajelek terén lesz némi előrelépés. A magórajel 3,5 GHz-ről 4 GHz-re emelkedik, míg a maximális boost órajelet 4,5 GHz-ről 4,6GHz-re növelik. A GeekBench adatai szerint a Core i9-10900X ennek köszönhetően egyszálas terhelésnél nagyjából 6%-kal lesz gyorsabb elődjénél, míg többszálas terhelés alkalmával már 10% körüli előrelépés mutatkozik.

Galéria megnyitása

A Cascade Lake-X processzorok teljesítmény terén tehát nem hoznak egetverő gyorsulást, de az Intel ígérete szerint ár/teljesítmény mutató terén duplázni fognak az előző generációhoz képest, ami nem hangzik rosszul. A következő hónap folyamán kiderül, a különböző területeken pontosan mekkora előrelépést hoznak az új modellek a régiekhez képest.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap