Feltámad a Commodore PET, csak éppen kicsit más formán

A '77-es számítógép neve alatt most egy okostelefon érkezik, ami világszerte több mint 30 országban kerülhet a boltokba.

Feltámad a Commodore PET, csak éppen kicsit más formán

A régi motorosok sok szép emléket őrizhetnek az első Commodore számítógépekkel kapcsolatban, így például a PET-tel is, amit 1977-ben mutatott be a vállalat. Sokan például ezen tanulták meg a Pascal programozás rejtelmeit, és most a legendás név újra visszatér a köztudatba.

Az új Commodore PET persze a legkevésbé sem emlékeztet a druszájára, hiszen időközben okostelefonná zsugorodott össze, és egy hajszálnyit nagyobb lett a teljesítménye. Természetesen az eredeti Commodore gyártó nem tért vissza, mindössze annyi történt, hogy a márkanév felhasználási jogait megvette két lelkes olasz. Massimo Canigiani és Carlo Scattoloni a közelmúltban az Egyesül Királyságban alapította meg a Commodore Business Machines Limited vállalatot, aminek az első terméke a Commodore PET okostelefon. A készülék valószínűleg a legtöbb felcímkézett modellhez hasonlóan Kínában született, de egyébként egészen korrekt képességek birtokában van.

A megjelenítője 5,5 hüvelykes, Full HD felbontással és IPS technológiával dolgozik. Az érintések kellően közvetlennek érződnek majd, mivel OGS eljárással készül, vagyis kevesebb rétegből épül fel. Az előlapjára egy 8 megapixeles kamera került, ami jól fog teljesíteni akkor, ha szelfiket kell csinálni, és persze a videóhívások alkalmával is. A hátlapon található főkamera enyhén kiemelkedik a ház síkjából, és egy fém gyűrűben foglal helyet. 13 megapixeles fényképek és 1080p-s mozgóképfelvételek készítésére lesz alkalmas, és sötétben is munkára lehet majd fogni, hiszen egy LED-es segédfény is került mellé. Az okostelefonon egészen más szoftver fut, mint a '70-es évekbeli névrokonán, az Android 5.0 üdvözli a felhasználókat a bekapcsolást követően. A Lollipop aligha esett át komolyabb módosításon, legfeljebb néhány előre telepített alkalmazás kerülhetett rá a Commodore révén.

Az újdonságot egy MediaTek MT6752 lendíti majd mozgásba, ami 1,7 GHz-es órajelen teszi a dolgát. Ez a SoC természetesen már 64 bites, nyolc darab egyenrangú Cortex-A53 processzormag lapul benne egy Mali-T760 MP2 grafikus feldolgozó egység mellett. A háttértár és a rendszermemória tekintetében kétféle kivitelből lehet majd választania a vásárlóknak. Az alapgép 16 GB-tal kecsegtet, amihez 2 GB-nyi RAM társul, ha pedig ez valakinek kevés lenne, lecsaphat rá 3 GB-os rendszermemóriával és 32 GB tárkapacitással is. Bővíthető a készülék, legfeljebb 64 GB-os microSD kártya csúsztatható bele problémamentesen. A kapcsolati képességek lajstromán egyetlen extra fedezhető fel, mégpedig az FM rádió, melynek köszönhetően a zenéből sosem fog kifogyni a PET. A mobil tartogat még egy négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modemet (150/50 Mbps), Bluetooth 4.0 modult, A-GPS vevőt és persze 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi-t is.

Az új Commodore PET-et már nem szükséges áramforrásra csatlakoztatni a használatához, hiszen egy 3000 mAh-s akkumulátorból nyeri az energiát. Ez a kapacitás éppen megfelelő a masina többi tulajdonságához mérten, tehát az üzemideje biztosan rendben lesz. A színválaszték kialakításánál a felmenőt is figyelembe vette a forgalmazó, a fekete mellett így egy a múltat idéző, finoman bézs árnyalatú fehér kivitel is fel fog tűnni a boltokban. A készülék alumínium kerettel lett ellátva, de jobbára plasztik és karcálló üveg borítja. A rengeteg fejlődés ellenére a PET nem mindenben tudja lepipálni az 1977-ben bemutatott elődjét. A floppy lemez beolvasásával például garantáltan nem érdemes próbálkozni.

A Commodore PET okostelefon Európában kerül bevetésre, első körben Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Lengyelországban lesz megvásárolható. Később tovább terjeszkedhet, és az Egyesült Államokba is el fog jutni. Az ajánlott fogyasztói ára 300 és 365 dollárban lett meghatározva, ami viszonylag magas összeg a képességeihez mérten.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward