Felhagy az egyedi processzormagok fejlesztésével a Samsung

A döntés hátteréről nem sokat lehet tudni, de vélhetően az anyagiak miatt alakult így.

Felhagy az egyedi processzormagok fejlesztésével a Samsung

A Samsung az egyike azoknak a vállalatoknak, akik nemcsak okostelefonokat, hanem olyan rendszerchipeket is fejlesztenek, amelyek a mobilokat hajtják. És a vállalat szerepvállalása abban a tekintetben pedig még különlegesebb volt, hogy egyedi magokat is alkalmaz, ami végképp nagyon ritka. A Samsung mellett az okostelefonok körében csak az Apple és a Qualcomm megoldásaiban lehet összefutni módosított CPU magokkal, a jövőben viszont már a Samsungnál sem lesz ilyen komponens.

Már korábban is lehetett olyan pletykákat hallani, hogy a Samsung lemondhat a saját processzoros terveiről, de a napokban hivatalosan is megerősítést nyert a dolog. A dél-koreaiak azzal, hogy leállnak az ilyen jellegű fejlesztésekkel, elbocsájtásokat is kilátásba helyeztek. A hírek szerint az Austinban található kutató és fejlesztő központ CPU-s csapatának a leépítésére kell számítani, és ez jelenti egyben az egyedi processzormagok végét is.

A Samsung már lényegében öregmotorosnak számított ezen a téren. 2012-ben kezdett el saját megoldásokat létrehozni a vállalat, és minden dizájn esetében a saját magokat vegyesen használta fel gyári ARM IP komponensekkel együtt, Az első egyedi megoldás az Exynos M1 volt, ez a Mongoose kódnév alatt jött létre, és az Exynos 8890 rendszerchipben állt munkába. A nemrégiben bejelentett következő generációs Exynos 990 lapka már az Exynos M5 magokat vonultatja fel, és vélhetően ez lesz az utolsó egyedi megoldás. A Samsungnál egy nagyjából 290 fős fejlesztői csapat dolgozott ezen a projekten. Arról nem szólt a fáma, hogy mindenkit szélnek ereszt-e a cég, vagy csak a csoport egy részét, de az biztos, hogy lesznek, akiknek új munkahely után kell néznie. Valószínűleg a cég december 31-ével csökkenti a létszámát.

Galéria megnyitása

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mi vezetett ehhez a döntéshez, de igazából több oka is lehetett a Samsungnak arra, hogy feladja az ilyen jellegű törekvéseit. A Mongoose egységek például nem voltak olyan radikálisan egyediek, hogy hatalmas előnyt jelentettek volna, sőt mi több, valójában általában voltak gyenge pontjaik, és a széria története során az is megesett, hogy inkább hátrányos volt ezeknek az alkalmazása, mint előnyös. A vállalat szerverekbe is szeretett volna egyedi ARM alapú megoldást készíteni, de ezzel sem járt sikerrel. A csúcskategóriás mobilokban ráadásul nemcsak Exynos, hanem Qualcomm Snapdragon lapkák is vannak, szóval igazából mindig is aránylag kevés terméket szolgált ki ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat. Tehát nem igazán lehetett megtérülő befektetésről beszélni.

A Samsung korábban egyébként el is mondta egy interjúban, hogy az ARM processzormagjait sokkal olcsóbb igénybe venni mindenféle módosítás nélkül, mint saját egységet tervezni erre a célra. Szóval ezzel csak akkor lehet nyerni, ha a végeredmény valóban jobb, és meg tudja különböztetni a terméket a konkurens megoldásoktól, de erről a Samsung esetében nem igazán van szó. Szóval az üzleti érvek biztosan a Mongoose magok „beszántása” mellett szól. Az utóbbi időben ráadásul az ARM már egyre hatékonyabb fejlesztéseket tett le az asztalra, amiknek a felülmúlása igazán nehézkessé vált.

Valószínűleg azért most hozta meg ezt a döntést a Samsung, mert a következő körben már nagyobb ugrásra készül az ARM. Az előzetes információk szerint a mostani Cortex-A77 magokat már nem ARMv8 egység fogja követni, hanem érkezik az ARMv9 architektúra a Hercules kódnéven emlegetett komponenssel. És ezzel a váltással még tovább növekednének a Samsung költségei, miközben a megtérülés pedig szinte esélytelen lenne. Az ARM új energiahatékony magokat is bevezethet majd az ARMv9 érkezésével, hogy még jobban működő felépítéseket tudjon létrehozni.

Galéria megnyitása

Végezetül azt el kell mondani, hogy a saját tervezésű rendszerchipeknek nem kell búcsút mondani, a jövőben is lesznek Exynos lapkák, csak ezek valószínűleg kizárólag ARM CPU-val fognak rendelkezni. Elvileg az egyedi IGP pedig még mindig terítéken van, amit az AMD szakembereivel együtt, AMD technológiákat felhasználva hozhat majd létre a jövőben érkező Exynos lapkák számára a Samsung. És talán már az egy év múlva érkező csúcskategóriás rendszerchipekben ott lesz a különleges integrált grafikus vezérlő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap