Felbukkant egy ZEN 2 alapú RYZEN Threadripper CPU a Geekbench adatbázisában

Az új processzor 32 maggal és 64 szállal rendelkezik, az aktuális csúcsmodellhez képest pedig közel 19%-kal gyorsabb.

Felbukkant egy ZEN 2 alapú RYZEN Threadripper CPU a Geekbench adatbázisában

A jelek szerint már javában zajlik a következő generációs, ZEN 2 alapokon nyugvó RYZEN Threadripper processzorok tesztelése, amelyek az aktuális pletykák szerint október folyamán mutatkozhatnak be. Legalábbis erre utal az a bejegyzés, ami a Geekbench adatbázisában lapul: egy „AMD Sharkstooth” processzor szerepel benne, amely 32 processzormaggal és 64 szállal rendelkezik, magórajele pedig 3,6 GHz. Az új processzor az „AuthenticAMD Family 23 Model 49 Stepping 0” nevet viseli, ami egyik második generációs RYZEN Threadripper modellre sem illik, így nagy rá az esély, hogy ez már egy harmadik generációs modell lesz.

Galéria megnyitásaAz említett processzor egy AMD által fejlesztett tesztplatformban kapott helyet, amellyel nem csak a processzor teljesítményét, de az I/O képességeket is vizsgálják. A „WhiteHavenOC-CP” kódnévre keresztelt alaplapban 128 GB-nyi rendszermemória kapott helyet, az operációs rendszer szerepét pedig egy 64-bites Linux kiadásra osztották. A bejegyzés alapján az új processzor többszálú teljesítményét 94772 ponttal jutalmazta a Geekbench, ami nagyjából 18,5%-os előrelépés a RYZEN Treadrippr 2990WX képességeihez mérten – utóbbi jelenleg a második generációs Threadripper sorozat csúcsmodellje. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy az új processzor teljesítménye a Xeon W-3175X típusú Intel processzorétól sincs messze, az ugyanis 99 000 pont elérésére képes, így a különbség 5%-on belüli.

Nem szabad elfelejteni, hogy jó eséllyel egy mérnöki tesztpéldány foglalt helyet az alaplapban, vagyis az órajelek még nem voltak véglegesek, így a kereskedelmi forgalomba szánt változat ennél akár gyorsabb is lehet.

Az új RYZEN Threadripper processzorok mellé várhatóan egy új lapkakészlet érkezik, amelynél szigorúbb követelmények lépnek érvénybe: mind a CPU VRM, mind pedig a memória és a PCIe vezetékelés esetében szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük a gyártóknak annak érdekében, hogy a processzor teljesítménye garantálható legyen, elérhetőek legyenek a magasabb memória-órajelek, valamint a PCI Express 4.0-s támogatás is stabilan működjön. Az új processzorok a tervek szerint az X399-es lapkakészlet köré épülő alaplapokkal is kompatibilisek lesznek, igaz, ehhez BIOS frissítésre is szükség lesz.

A RYZEN Threadripper sorozat következő generációja az Intel új HEDT processzorai ellen száll harcba, érkezésére pedig valamikor október folyamán lehet számítani. Árakról és specifikációkról egyelőre sajnos nem esett szó, de ami késik, nem múlik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap