Felbukkant egy kínai 3D NAND Flash alapú SSD

Kína egy ideje azon dolgozik, hogy független félvezetőipart hozhasson létre, és a legtöbb szükséges komponenst országon belül legyen előállítható.

Felbukkant egy kínai 3D NAND Flash alapú SSD

Kína egy ideje elég komoly összegeket fordít arra, hogy elérhessék, országon belül készüljenek a memóriachipek és a NAND Flash chipek, hiszen ezzel jelentősen csökkenhet az ország import-függősége, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem egy hátrány. A kormányzat éppen ezért már eddig is dollármilliókkal támogatta a félvezetőipar fejlesztését, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis a Xi’an UnilC Semiconductors megkezdte saját DDR4-2133 MHz-es memórialapkái forgalmazását. Vele együtt a Yangtze Memory Technologies és a UNIC Memory Technology is mérföldkőhöz ért, ugyanis a felek a 64-rétegű 3D NAND Flash memóriachipek sorozatgyártására készülnek.

A Computex alkalmával meg is lehetett csodálni egy különleges SSD-t, amelyen már kínai márkajelzésű 3D TLC NAND Flash memórialapkák foglaltak helyet. A termék az SSD vezérlők fejlesztését védző Maxio Technology műhelyében készült, memórialapkáin pedig UNIC feliratok virítanak. Ez még csak egy belépőszintű megoldás, ami SATA 6 Gbps-os csatolófelületre kapcsolódik és mindössze 256 GB-os adattároló kapacitást kínál.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A UNIC jelzésű lapkák a Yangtze Memory Technolgies és a UNIC Memory Technology közreműködésével készültek – mindkét vállalat az állami irányítású Tsinghua Unigroup kötelékébe tartozik. A Yangtze Memory egy félvezetőlapkák gyártásával foglalkozó cég, amely képes 32-rétegű NAND Flash lapkák gyártására, jelenleg pedig a 64-rétegű lapkák gyártásának beindításán dolgozik, legalábbis a Trendforce értesülései erre utalnak. A UNIC ezzel szemben saját maga értékesít memórialapkákat és termékeket, saját márkanévvel, hiszen szilíciumostyákat vásárol, amelyekből kivágja a lapkákat, ellátja őket tokozással, majd teszteli és végül eMMC és SSD termékeket készít belőlük.

A 32-rétegű 3D NAND Flash lapkák tesztjellegű termékek, amelyekből nem valószínű, hogy nagy mennyiség kerül majd forgalomba. Éppen ezért, amíg a 64-rétegű kínai lapkák meg nem jelennek nagy mennyiségben és zökkenőmentesen elérhetővé nem válnak, a UNIC egy frappáns lépést eszelt ki, hogy segítse a helyi SSD, eMMC és UFS ipar fejlődését. A cég 256 Gb-es 3D TLC NAND Flash memóriachipeket vásárol az Inteltől, amelyeket aztán saját márkaneve alatt értékesít.

A kínai memóriaipar tehát már fejlődik, a Yangtze 64-rétegű 3D NAND Flash lapkáinak fejlesztése a tervek szerint halad, és a kínai leányvállalattal rendelkező Maxio is jó pozícióban van, ugyanis kihasználhatja a a Tshinghua törekvéseit, amelyek helyi adattárolóipar kiépítésére irányulnak, hiszen így vezérlőit Kínában is értékesítheti, ami igen nagy piacnak tekinthető. Kíváncsian várjuk, milyen új fejlemények érkeznek még a kínai memóriaiparból.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap