Felbukkant egy hatmagos Intel Rocket Lake processzor

A mérnöki tesztpéldány teljesítményét egyelőre nem érdemes készpénznek venni, hiszen a végleges modellek megjelenéséig még változhatnak a számok.

Felbukkant egy hatmagos Intel Rocket Lake processzor

Az Intel háza táján még csak most kezdenek megjelenni a Comet Lake-S sorozat első képviselői, a „K” és „KF” jelölésű modellek, ám a színfalak mögött már a következő generációs processzorok, a Rocket Lake-S család tagjai is készülnek, legalábbis erre utalnak az egyre szaporodó teszteredmények. A legújabb bejegyzést a Futuremark adatbázisában sikerült elcsípni, a sikeres detektív pedig ezúttal is @_rogame volt, aki az elmúlt időszakban szinte futószalagon szállítja az érdekesebbnél érdekesebb információmorzsákat.

Hogy mégis mit érdemes tudni a Rocket Lake-S sorozatról? Lényegében ez lesz az Intel asztali kínálatának utolsó 14 nm-es szereplője a konzumerpiacon, ám az eddigi processzorokkal szemben ez már nem a Skylake architektúrát viszi tovább, hanem egy teljesen új architektúrát, ami a mobilpiacra szánt Tiger Lake modellekkel mutatkozik be az idei év második felében. Ez az architektúra nem más, mint a Willov Cove, ami mindenképpen gyorsulást hozhat órajelenként végrehajtható műveletek tekintetében, valamint néhány újítást is bevethet, ám ezen a téren konkrétumokról még nem nagyon lehet beszélni.

Az új CPU architektúra mellé új iGPU architektúra is dukál: ez a sorozat már az Intel Xe architektúráját alkalmazza, vagyis Gen12 alapú iGPU-val rendelkezik, ami nagy ugrás lesz a Skylake leszármazottaknál alkalmazott Gen9.5höz képest, de még az Ice Lake Gen11-es megoldásait is maga mögé utasítja majd. Az új lapkán a processzormagok várhatóan 14 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, ám az iGPU már 10 nm-es csíkszélességet alkalmazhat – egyfajta chipletes felépítésre lehet számítani.

Nagyon fontos extra, hogy a processzorban található PCI Express hub már nem 3.0-s, hanem 4.0-s támogatással rendelkezik majd, maguk a központi egységek pedig várhatóan LGA-1200-as foglalatba illeszkedhetnek, vagyis kompatibilisek lehetnek az éppen nemrégiben elrajtolt 400-as sorozatú lapkakészletekkel is. Természetesen BIOS frissítésre azért majd szükség lesz, de ez nem egy szokatlan dolog.

A fentebb részletezett Rocket Lake-S generáció egyik hatmagos tagja bukkant fel a 3DMark 11 adatbázisában. A szóban forgó modellnek publikus típusjelzése még nincs, gyakorlatilag egy mérnöki tesztpéldányról van szó. A hat maggal és tizenkét szállal ellátott processzor a jelek szerint 3,5 GHz-es alap- és 4,2 GHz-es maximális boost órajelet vethet be, ám ezek jó eséllyel még nem végleges értékek, valamint a teljesítményt is optimalizálhatják még, így az aktuális pontszámokat nem érdemes véglegesnek tekinteni.

Az új processzor a jelek szerint 11944 pontot ért el a phisycs tesztben, míg a grafikai teszt 1900 pont lett. Ez egy Core i5-10400-as processzor eredményével összehasonlítva kicsivel gyengébbnek tűnik, hiszen a Core i5-10400 esetében 12828 pontos physics és 1900 pontos grafikai teszttel zárult a mérés egy korábbi eredmény alapján. Utóbbi processzor pedig csak 2,9 GHz-es alap- és 4,3 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg, de CPU teljesítmény terén így is gyorsabb volt 7,4%-kal, míg iGPU teljesítmény terén 4,3%-os hátrányt szedett össze. Az persze nem mindegy, milyen memória-alrendszerrel zajlott a mérés, hiszen ez is számít, valamint a driverek sem kiforrottak még, így ez is beleszólhat az eredményekbe.

A Rocket Lake-S várhatóan valamikor az év vége, illetve a következő év eleje környékén teheti tiszteletét a piacon, így legkésőbb akkor egészen biztosan kiderül az első hivatalos tesztekből, hogy pontosan mennyivel gyorsabb az új fejlesztés a Comet Lake-S sorozat tagjaihoz képest.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap