Felbukkant a Radeon RX 5300 XT egy HP konfigurációban

Ez persze még nem jelenti azt, hogy az új videokártya önállóan is elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban.

Felbukkant a Radeon RX 5300 XT egy HP konfigurációban

Az AMD Radeon RX 5500-as videokártya nemrégiben mutatkozott be, igaz, kereskedelmi forgalomban még nem bukkantak fel az AIB partnerek megoldásai, ám a helyzet még idén változni fog, ugyanis ebben a negyedévben kell piacra kerülniük a termékeknek. Az persze egyelőre rejtély, pontosan mennyibe kerülnek majd.

A jelek szerint a Radeon RX 5500-as sorozat mellett a Radeon RX 5300-as család is érkezik, legalábbis erre utal az a tény, hogy a HP Pavillion sorozatában megjelent egy új, TP01-0004ng termékkóddal ellátott konfiguráció, amelyben Radeon RX 5300 XT videokártya lapul. Az persze még kérdéses, hogy ez a kártya csak az OEM-ekhez jut-e el, vagy önállóan is megvásárolható lesz-e kereskedelmi forgalomban. Az viszont már biztos, hogy mivel költséghatékonyabb megoldásról van szó, a Radeon RX 5500-zal ellentétben itt már nem GDDR6-os, hanem GDDR5-ös fedélzeti memória kapcsolódik a NAVI 14-es GPU-hoz, természetesen a szokásos 128-bites adatsínen keresztül.

Galéria megnyitása
Az egyetlen 16 GB-os memóriamodul nem néz ki túl jól a felsorolásban...

A HP leírásából nem derül ki, hogy a Radeon RX 5300 XT pontosan mennyi erőforrást kap, de az szinte biztos, hogy 22-nél kevesebb CU lesz aktív, hiszen ezt a kártyát a Radeon RX 5000 alá szánja az AMD. A NAVI 14 maximális kiépítésben 24 CU tömböt tartalmaz, vagyis 1536 stream egységgel rendelkezhet, de ilyen videokártya egyelőre még csak mobil fronton érhető el, méghozzá az új, 16 hüvelykes MacBook Pro részeként.

A NAVI 14 alapú videokártyákkal az AMD elsődleges célja a jelek szerint az, hogy a 14 és 12 nm-es csíkszélességgel készülő Polaris 10 és Polaris 30 GPU-kat kivezesse a piacról, aminek éppen itt is van az ideje, hiszen nem egy friss konstrukcióról van szó. Sajnos van rá esély, hogy a Radeon RX 5300 XT csak az OEM-ek kínálatában lesz elérhető, mint például a RYZEN 5 3500-as processzor, ami szintén a fentebb említett PC részét képezi. Persze, ha a Polaris sorozatú grafikus processzorokkal szerelt modellek kiváltása a cél, akkor érkeznie kéne a Radeon RX 5500 alá további modell(ek)nek is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap