Felbukkant a 22 maggal felvértezett Core i9-10990XE

A 22 maggal ellátott processzorról már 2018-ban is érkeztek pletykák, ám a rajtjára azóta sem került sor. Talán az elkövetkező időszakban végre változhat a helyzet.

Felbukkant a 22 maggal felvértezett Core i9-10990XE

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaElég régen hallhattunk utoljára az Intel 22 maggal rendelkező processzoráról, amely a HEDT piacra érkezhetne, legalábbis a 2018-as pletyka erre utalt, ám a szóban forgó Skylake-X lapka azóta sem jelent meg. Ezzel a modellel egyébként a 18 maggal rendelkező HCC és a 28 maggal ellátott XCC processzor közé ékelt volna be egy új processzort a gyártó, ám erre még nem került sor. A 28 maggal rendelkező processzor, vagyis a Xeon W3175X egyébként egy óriási, 700 négyzetmilliméteres lapka köré épül, amely hat memóriacsatornát kezel, ám az LGA-2066-os tokozásba méreteiből adódóan nem fér bele, így az üzleti szegmens számára fenntartott LGA3467-es tokozást kapta a termék, így speciális alaplap is kellett hozzá, ami abszolút nem olcsó. Ezzel szemben a 18 maggal ellátott Core i9-10980XE már az LGA-2066-os platformban dolgozik, utódja pedig azóta sincs.

Nemrégiben viszont felbukkant néhány érdekes screenshot, amelyek egy Core i9-10990XE típusjelzéssel ellátott processzorról szólnak. A Cascade Lake-X alapú megoldás az új architektúrára jellemző felszereltséggel rendelkezik, vagyis egy processzormagra 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár jut, míg a harmadszintű megosztott gyorsítótár kapacitása 30,25 MB. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a mérnöki tesztpéldány státuszú chip esetében 4 GHz-es magórajel van érvényben, a maximális Turbo Boost órajel értéke pedig 5 GHz, ami legalább egy szál terhelésekor lehet érvényben. A processzort a CineBench R20 alatt természetesen le is tesztelték, az eredmények szerint pedig 14005 pont elérésére volt képes, vagyis abban a tartományban helyezkedik el, ahol a 24 maggal rendelkező RYZEN Threadripper 3960X.

A CPU-Z ablak egyébként tartalmaz egy érdekes adatot, ami nem más, mint a TDP: ennek értéke 380 W, ám könnyen lehet, hogy ez tévedés. Idővel kiderül pontosan mi a helyzet, már amennyiben tényleg piacra kerül a Core i9-10990XE.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap