Fejlettebb gyártástechnológiával és ZEN+ alapokon érkezik az új RYZEN 3 1200?

Az új processzor Németországban már kereskedelmi forgalomban is felbukkant.

Fejlettebb gyártástechnológiával és ZEN+ alapokon érkezik az új RYZEN 3 1200?

Az AMD egy váratlan lépésre szánta el magát, legalábbis erre utalnak a friss beszámolók: a három évvel ezelőtt piacra dobott RYZEN 3 1200 friss lapkát kapott, így most már 12 nm-es csíkszélességre és ZEN+ architektúrára támaszkodik. A korábbi dizájn esetében még a ZEN architektúra teljesített szolgálatot, maga a Summit Ridge lapka pedig 14 nm-es gyártástechnológiával készült. Tavaly egyébként már felröppent néhány pletyka, amely hasonló változásról adott hírt: hasonló frissítést a decemberi információk szerint a RYZEN 5 1600 is kapott. Hogy pontosan miről is van szó? Az alábbiakban felvázoljuk.

Az eredeti, ZEN architektúrára támaszkodó és 14 nm-es csíkszélességgel készülő RYZEN 3 1200 dobozos változata az YD1200BBM4KAEBOX termékkód alatt futott, ehhez képest az új verziónál már YD1200BBM4KAFBOX termékkódot használnak, vagyis a BOX előtti „E” karakter „F”-re változott. Az alapvető paraméterek nem változtak az eredeti RYZEN 3 1200-hoz képest, vagyis a négy maggal és négy szállal rendelkező lapka továbbra is 3,1 GHz-es alap- és 3,4 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg, valamint a TDP keret is maradt 65 W. Az L3 Cache továbbra is 8 MB-is, míg az L2 Cache továbbra is 2 MB-os, ám a ZEN+ architektúra újításai itt már érvényesülhetnek, ami több szempontból is előnyös.

Galéria megnyitása

Egyrészt minimális előrelépésre lehet számítani órajelenként végrehajtható műveletek terén, azaz picivel gyorsabb lesz az új processzor, valamint megkapja a Precision Boost 2 támogatást is, ami hatékonyabb Turbo Boost órajel-kezelést eredményez, ez pedig szintén segít a teljesítmény növelésében. A memória-vezérlő szintén fejlődött, vagyis gyorsabb memóriamodulokat is támogat, valamint a cache alrendszer is átesett némi optimalizáción, ami szintén pozitívan hat a teljesítményre.

Az új RYZEN 3 1200 tehát néhány százalékkal gyorsabb lehet, mint elődje, a dobozban pedig most is ott lesz a Wraith Stealth hűtő. A ComputerBase szerint az új processzor Németországban már kapható, ahol 54,73 eurót kérnek el érte. Az új és a régi kiadást csak a termékkód vizsgálatával lehet megkülönböztetni egymástól, illetve minden bizonnyal az IHS-en lévő kódok között is vannak különbségek, ám ezeket vásárlás előtt nem igazán lehet ellenőrizni, így marad a termékkód-összehasonlítás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap