Fejlettebb fizikát hoznak az Nvidia és az AMD újításai

Az újdonságokból a játékok mellett a különböző tervező és szimulációs alkalmazások is rengeteget profitálhatnak majd.

Fejlettebb fizikát hoznak az Nvidia és az AMD újításai

Jön a PhysX 5.0

Az Nvidia a napokban jelentette be, hogy jövőre egy igen komoly újításra lehet számítani PhysX fronton, ugyanis érkezik az 5.0-s kiadás, ami több területen is friss lehetőségekkel kecsegtet. Ilyen újítás a FEM (Finite Element Model) bevezetése, amelynek köszönhetően lehetőség nyílik a deformálható testek modellezésére, hála az előbb említett végeselem-modellnek. A benne rejlő lehetőségeket főként az autóiparban, illetve az egyéb termékek gyártásánál egyaránt lehet kamatoztatni, ugyanis modellezni lehet vele a merev és puha szerkezetek strukturális szilárdságát. Ezzel együtt a folyadékszimuláció is új szintre lép, hála a diszkrét részecskeszimulációnak, amely rendkívül jól skálázható formában válik elérhetővé. Segítségével számos folyadéktípus viselkedését lehet stabilan szimulálni, ugyanis különálló részecskékkel dolgozik a rendszer.

A PhysX 5.0 az Arbitrary Meshes technológiát is bevezeti, amellyel hálós rendszerben szimulálhatóak a különböző dolgok, mint például kötelek, ruhák, illetve a felfújható objektumok is, amelyeknél alkalmazás-definiáltan lehet megadni a kívánt nyomást is. A háló-alapú szimulációk segítségével akár bizonyos tárgyak és testek esetében légellenállást, vagy éppen felhajtóerőt is lehet szimulálni. A modell segítségével a rugózást/rugalmasságot is szimulálhatják, ami több területen is hasznos lehet.

A PhysX 5.0 esetében sok még a megválaszolatlan kérdés, így az sem derült ki, hardver terén milyen követelményekkel bír az új megoldás. Mivel a PhysX 5.0 hivatalosan majd csak 2020 folyamán jelenik meg, így ez persze nem is túl meglepő – később egyéb részleteket is elárul vele kapcsolatban a gyártó.

Az AMD a FEMFX CPU könyvtár bevetésére készül, ami több processzormag használatára képes

Az Nvidia mellett természetesen az AMD is a fizika fejlesztésében gondolkodik, ám itt nem zárt, szabadalmak által körbebástyázott egyedi rendszerről van szó, hanem egy nyílt megoldásról, ami az OpenGPU kezdeményezés részeként érkezik. Az FEMFX könyvtárról tudni kell, hogy több processzorszál kiaknázására is képes, vagyis a PhysX-szel ellentétben nem a GPU-ra, hanem a CPU-ra támaszkodik, ami nem egy rossz stratégia, látva a RYZEN processzorok magszámának növekedését. Az FEMFX segítségével élethűen lehet szimulálni számos anyagtípust, mind például fát, üveget, fémet, illetve műanyagot is – ezek fizikai kölcsönhatás esetén ugyanúgy hajlanak és törnek majd, mint ugyanezek az anyagok a valóságban.

Ezzel együtt az anyagok egymással szembeni kölcsönhatásait is remekül tudják szimulálni, valamint deformálásra is lesz mód, ami nem csak vizuálisan, de szerkezetileg is valósághű lesz. Ez a CPU könyvtár szintén a FEM (Finite Element Method) módszeren alapul, azaz végeselem-módszerre támaszkodik. A játékok mellett számos ipari és tudományos szoftverben lehet majd kamatoztatni a képességeit. Hogy mi mindent tud az újítás? Az fenti videó ízelítőt ad belőle.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap