Fejlett audio eszközökbe szánt chipcsaláddal állt elő a Qualcomm

A Qualcomm QCS400 széria új lehetőségeket teremthet a különböző hangrendszerek esetében.

Fejlett audio eszközökbe szánt chipcsaláddal állt elő a Qualcomm

Napjainkban a legtöbb okostelefon a Qualcomm rendszerchipjeit használja, de a vállalat igyekezik más területeken is jó pozícióba kerülni remek fejlesztésekkel. Ezúttal olyan megoldásokkal bővítette a palettáját a vállalat, amelyek a kapcsolódó hangszórókban tehetnek majd jó szolgálatot.

A Qualcomm QCS400 termékcsaláddal ismerkedhetünk meg a továbbiakban, ez összesen négy különböző taggal indít, de a jövőben tovább bővülhet, hogy még szélesebb igényeket fedhessen le. Az eltérő lapkák mind más-más felhasználási körökben tűnhetnek majd fel a cég tervei szerint. A legszerényebb egység a QCS403, ez az egyszerűbb hangkeltőket, lakásközpontokat célozza. A QCS404-et szánja a komplexebb hangkeltőkbe a Qualcomm, ahol egy kicsit nagyobb teljesítményre is szükség lehet már esetenként. A QCS405 jellemőzen teljes értékű, önálló működésre képes hangprojektoroknak a belsejébe kerülhet. A negyedik rendszerchip pedig, a QCS407 már a házimozi erősítőknek, AVR-eknek a lelkét adhatja.

Galéria megnyitása

Az újdonságok úgy lettek kialakítva, hogy az audio eszközök a lehető legjobb élményt tudják biztosítani általuk a hangminőséget és a kapcsolati képességeket tekintve is, szükség esetén pedig a megjelenítésről is tudjanak gondoskodni. Támogatott itt a Dolby Atmos és a DTS:X eljárás, valamint a Qualcomm által fejlesztett DDFA erősítő technológia és a vezeték nélküli lejátszást segítő aptX is, ami a Bluetooth-os hangátvitel minőségéről hivatott gondoskodni. Lényeges, hogy mindegyik Qualcomm QCS400 lapka rendelkezik AI Engine feldolgozóval, ami egy speciális DSP-t takar jelen esetben. Ezzel megoldható a digitális asszisztens szolgáltatások támogatása, és akár gépi tanulással kapcsolatos műveleteket is végre tudnak majd hajtani a chipek külső beavatkozás nélkül. Az új hangalapú „kezelőfelület” lehetőséget nyújt arra, hogy automatikusan felismerjék a lapkákra épülő termékek a hangparancsokat, és az utasításokat tetszés szerint testre is lehet szabni.

Galéria megnyitása

Már a legszerényebb lapka is egészen jó teljesítménnyel fog szolgálni, és a legtöbb egység négymagos felépítéssel rendelkezik, csak a Qualcomm QCS403 kivétel ez alól, mert az kétmagos, de 1,4 GHz-es frekvencián üzemel, akárcsak a négymagos társai. A grafikus vezérlőnél nem került magasra a léc, de nem kétséges, hogy a célnak megfelel majd az Adreno 306 IGP, ami itt előkerült. A kapcsolati technológiák terén kiemelendő a Zigbee megléte, de van persze Bluetooth modul, valamint Wi-Fi is, és ez utóbbi kétsávos, egyszerre tud mindkét tartományban működni, 802.11ac támogatást nyújt, és még a 802.11ax-re is fel van készítve. Megoldható a lapkákkal a több szobán, egész lakáson átívelő zenestreaming, és minden esetben rendkívül alacsony készleltetést biztosítanak ezek, így az élmény tökéletes lesz.

Galéria megnyitása

A vállalat szakemberei úgy optimalizálták az egységeket, hogy nagyon alacsony fogyasztással tudjanak dolgozni, és a korábbi hasonló célra szánt megoldásokhoz képest ezekkel akár 25-ször hosszabb készenléti időt lehet elérni az akkumulátorról üzemelő hangszórókkal. Ezek a rendszerchipek magasan integráltak, és a Qualcomm szerint ennek köszönhetően akár csökkenthető is velük egy-egy termék előállítási költsége, mert olyan komponenseket is tartalmaznak, amiket más esetben külön kellene beszerezni. 12-32 hangcsatornát is képesek kezelni a QCS400 család bizonyos tagjai, és négy nagy hatótávolságú mikrofonon keresztült tudnak hallgatózni. A Qualcomm minden eszközt biztosít majd a partnerei számára annak érdekében, hogy minél könnyebben és gyorsabban tudják használatba venni a lapkákat a termékeikben. Ezzel egyrészt tovább tudják a fejlesztők csökkenteni a költségeiket, másrészt hamarabb kerülhetnek a kész hangkeltők és más termékek a boltok polcaira.

A Qualcomm arról nem beszélt, hogy hol és mikor debütálhat a QCS400 széria. Nem lenne meglepő, ha még idén több olyan intelligens audio eszköz is a boltokban landolna, amikben ezek teljesítenek szolgálatot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap