Shop menü

2022-BEN NAGYJÁBÓL 1000 KRIPTOVALUTA TŰNHETETT EL A SÜLLYESZTŐBEN

Nagy volt a lemorzsolódás mértéke.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
2022-ben nagyjából 1000 kriptovaluta tűnhetett el a süllyesztőben

Az idei év eléggé nagy kihívást jelentett a kriptovaluta-piac számára eddig, ugyanis az árfolyamok eléggé alaposan bezuhantak, a bányászat iránti érdeklődés is jelentősen csökkent, aminek főként az Ethereum hálózat modellváltása az oka. A bányászláz jelentősé mérséklődéséhez az is hozzájárult, hogy az árfolyamok alacsonyak, az energiaárak időközben növekedésnek indultak, így a profittermelési képesség jelentősen csökkent – igazából az esetek többségében ráfizetéses a móka. Sokan persze abban reménykednek, hogy később, amikor ismét virágzik a piac, a most kibányászott kriptovaluták busás hasznot hoznak – ez valószínűleg így lesz, ám a haszon mértéke egyelőre kérdéses, valamint az is, mikor lehet realizálni. A bányászat helyett sokan inkább a kriptovaluták megvásárlásával próbálkoznak, ami jelenleg sok esetben jobb döntésnek látszik, már ha mindenáron kriptovalutára akarunk szert tenni.

A Statista legfrissebb felmérése alapján nemcsak az árfolyamokra, hanem a kriptovaluták számára is negatívan hatott az elmúlt időszak. Éves szinten nagyjából 1000 kriptovaluta tűnt el a piacról, többféle okból. Egyes esetekben egyszerű csalásról volt szó, míg más esetekben az elmúlt két hónapban nem kereskedtek az egyes tokenekkel, így azokat kivezették a kereskedelmi platformokról. A változások hatására a 2021 novemberben mért csúcshoz képest, amikor 10397 kriptovaluta képviseltette magát a piacon, manapság már csak 9310 tokennel találkozhatunk, ami persze még így is óriási szám.

Galéria megnyitása

A gazdasági bizonytalanság, a félelem, illetve számos egyéb tényező járult hozzá ahhoz, hogy a kriptovaluta-piacon hatalmas esés menjen végbe idén. Az árfolyamok csökkenésének köszönhetően a kriptovaluták piaci kapitalizációja óriási mértékben, 72%-kal csökkent a tavaly novemberi csúcshoz képest, azaz a korábbi 3 billió dolláros érték mostanra 850 milliárd dollárra zsugorodott.

Anno, amikor a Bitcoin és az Ether csúcson járt, rengeteg új kryptovaluta bukkant fel, amelyek egy része mögött értékelhető törekvések húzódtak, ám sajnos sok volt a csalásra alapozó piacra lépés is, amikor az „alapítók” a token piacra dobása után nem sokkal leléptek a pénzekkel (rug pull).

A jelenlegi medvepiac persze nem tart örökké, könnyen lehet, hogy a nem is oly távoli jövőben ismét növekedni fog a kereslet a kriptovaluták iránt, ám ennek fogatókönyvét lehetetlen megjósolni. Az viszont biztos, hogy ha ismét szárnyalni kezdenek majd a kriptovaluták, egyre több és több csaló tűnik majd fel a piacon, így rendkívül körültekintően kell majd eljárni, ha befektetéseket eszközölünk.

Érdekesség, hogy a Coingecko csapata is kiadott egy elemzést, ami más metódust használ, mint a Statista elemzése, ami egyébként a CoinMarketCap adataira támaszkodik. A Coingecko szerint 2021 folyamán, amikor igazán pörgött a kritovaluta-piac, nagyjából 8000 új kriptovaluta indulhatott hódító útjára, ám ezeknek csak mindössze 59%-a maradt életben, azaz a lemorzsolódás mértéke eléggé nagy volt. Az persze, hogy a kriptotőzsdéről eltűnt egy-egy adott kriptovaluta, nem jelenti azt, hogy később nem bukkanhat fel újra.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére