Fájhat az AMD feje: Jönnek a nyolcmagos Tiger Lake processzorok

Az új modellek extrém módon versenyképesek lesznek az AMD megoldásaival szemben, de nem szabad elfelejteni, hogy már úton vannak a ZEN 3 alapú mobil APU egységek is, amelyek egészen biztosan árnyalják majd egy picit a képet.

Fájhat az AMD feje: Jönnek a nyolcmagos Tiger Lake processzorok

Az Intel Tiger Lake sorozata, amelynek tagjai már a legfrissebb 10 nm-es gyártástechnológiával készülnek, lassan két hete mutatkoztak be. Az ütőképesnek ígérkező sorozat tagjai a 10 nm SuperFin gyártástechnológiát használják, Willov Cove architektúra köré épülő processzormagokat tartalmaznak, az iGPU szerepét pedig már Gen12 alapú, azaz Xe sorozatú megoldás tölti be. Ezek a processzorok az Intel szerint már most is versenyképesek az AMD aktuális mobil APU egységeivel szemben, igaz, még csak maximum négymagos formában érhetőek el, ám hamarosan új korszak köszönt be, hiszen a nyolcmagos dizájn is elérhetővé válik. A Tiger Lake újításaival kapcsolatos legfontosabb információk ebben a cikkben olvashatóak.

Erről egy blogposzt formájában adott tájékoztatást a vállalat a minap, amelyből kiderül, hogy az új modelleknél minden egyes magszelethez 3 MB-nyi nem-inkluzív harmadszintű megosztott gyorsítótárat adtak, ami a négymagos változatoknál 12 MB-os, az érkező 8 magos példányoknál viszont már 24 MB-os kapacitást jelent. Természetesen erősen valószínű, hogy a magasabb TDP osztályba sorolt kínálatban a nyolcmagosak mellett négy- és hatmagos modellek is bemutatkoznak majd, ám az új termékpalettáról egyelőre nincs hír.

Galéria megnyitása

A Tiger Lake család tagjai jelenleg 7 W-tól egészen 28 W-ig szolgálják ki az igényeket, már ami a TDP keretet illeti, a hat- és nyolcmagos változatok esetében azonban már akár 45 W-ig is elkúszhat a TDP keret, a csúcs pedig 65 W környékén helyezkedhet el. A Core i7-es és Core i9-es családokba érkező processzorok ütőképes megoldásoknak ígérkeznek, amelyek nagyon sokat profitálhatnak az új architektúrákból és az új gyártástechnológiából is. A 10nm SuperFin jóvoltából a magórajelek és a boost órajelek sokkal magasabbra merészkedhetnek, mint az Ice Lake és a Cannon Lake generáció esetében, ami sokat segít a teljesítmény növelésében. Ezekkel a modellekkel végre teljes értékű mobil processzorokat kínálhat az Intel, ami az AMD számára nem túl jó hír.

Hogy a nyolcmagos Tiger Lake dizájnra mivel válaszol az AMD? Természetesen a következő generációt erősítő ZEN 3-as mobil processzorokkal, amelyek érezhető gyorsulást hozhatnak mind az architektúra fejlődésének köszönhetően, mind pedig a gyártástechnológia-optimalizálásból fakadó órajel-növekedés jóvoltából. Az AMD termékei várhatóan megint a CES környékén, 2021 januárjában mutatkozhatnak be, az viszont egyelőre nem világos, az Intel mikor szabadítja rá a piacra nyolcmagos Tiger Lake processzor-szörnyetegeit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap