Ezeket a minimális követelményeket kell teljesíteniük a 8K UHD televízióknak

A 8K Szövetség (8KA) publikálta azokat a minimális követelményeket, amelyeket teljesíteni kell, ha 8K UHD TV logót akar az adott termékre a gyártója.

Ezeket a minimális követelményeket kell teljesíteniük a 8K UHD televízióknak

2019 januárjában 8K Association névvel egy új szövetséget alapított néhány nagy és neves gyártó, amellyel elsődleges céljuk az volt, hogy átláthatóbb körülményeket teremtsenek a 8K-s termékek szegmensében azzal, hogy bizonyos keretek közé terelik őket. Akkoriban az AU Optronics, a Samsung Electronics, a Panasonic, a Hisense, és a TCL volt jelen a szövetségben, majd később az Astro Design, az ATEME, a Chili, az Innolux, az Intel, a Louis Pictures, a Novatek, a Samsung Display, a Tencent, a V-Silicon és az Xperi is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Hogy miért van szükség a 8K Szövetségre? Azért, mert jelenleg a 4k Ultra-HD HDR televíziók piacán elég nagy a kavarodás, ugyanis számos olyan televízió van forgalomban, amelyek ugyan megkapták a 4K Ultra-HD HDR logót, ám olcsó paneleket és háttérvilágítást használnak, nem megfelelő a színmélységük, valamint színreprodukció terén is kihívásokkal küzdenek, így összességében elég gyenge felhasználói élményt kínálnak, hiszen nem azt nyújtják, amire a matrica alapján számíthatna a vásárló. Ez a gyakorlat nem csak a felhasználói élményt rontja, de az új technológiák terjedésének is gátat szab.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy ez a helyzet a 8K érában ne ismétlődhessen meg, minden terméknek teljesítenie kell majd egy minimális követelményrendszert annak érdekében, hogy megkaphassa a 8K logót, így a kínálat és a képességek egységesebbek lesznek, vagyis egy bizonyos szintet minden termék teljesíteni fog, nem lesznek kivételek.

Hogy milyen követelményeket fogalmazott meg a 8KA? Az alábbi felsorolás elárulja:

  • A natív felbontásnak 7680 x 4320 pixelesnek kell lennie
  • A televíziónak támogatnia kell a 24p-s, 30p-s és 60p-s tartalmakat
  • A maximális fényerősségnek el kell érnie a 600 cd/m2-es szintet
  • A rendszernek rendelkeznie kell a HEVC kodek támogatásával
  • A videó bemenetek között lennie kell HDMI 2.1-es portnak

A 8KA ezen felül egyéb paramétereket is egységesebbé szeretne tenni, így a színmélység, a képfrissítési ráta, a feketeszint, a színreprodukciós képességek és a HDR módok esetében is megfogalmaznak irányelveket.

Ez összességében mindenképpen pozitívum, viszont majd csak később derül ki, hogy az elképzelésre fogékonyak lesznek-e a televíziók és SoC egységek gyártói. Amennyiben igen, úgy a 8K éra alkalmával már sokkal egységesebb lesz a kínálat a piacon, vagyis minden termék teljesíteni fog egy minimális szintet, ami kiszámíthatóbb helyzetet teremt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap