Ez lesz a PS5 irányítója

Alig hiszed el, annyira formabontó a dizájnja.

Ez lesz a PS5 irányítója

Amikor a twitter falamon elém került egy kép a „PS5 kontrolleréről” az első körben nem is hittem el, hogy valódi dologról van szó, hiszen gyakran előfordul, hogy hamis renderfotót terjesztenek a konzolokról és irányítóikról. Viszont ez a kép a hivatalos amerikai PlayStation Blogon jelent meg, magyarul egyértelműen igazi, a forrása valid, de így is alig hiszek a szememnek, hiszen a Sony soha korábban nem hagyta még el a klasszikus PS kontroller dizájnt, ha tört, ha szakadt, akkor is ragaszkodott az alapokhoz. Most viszont ez a fekete - fehér irányító teljesen szembe megy a hagyományokkal.

A lényeg tehát, hogy végre elkészültek a PlayStation 5 kontroller végleges dizájnjával, ami a DualSense nevet viseli magán.

Galéria megnyitása

A bejegyzés szerint, annak idején, amikor megjelent 2013-ban a PS4, a hozzá adott kontrollert mindenki szerette. Most viszont úgy döntöttek a játékfejlesztőkkel együtt, hogy ideje továbblépni és nagyobb hangsúlyt fektetni az érintésre, hiszen az audió mellett ezt is elhanyagolták az előző generációkban.

A legfontosabb újítás tehát a haptikus visszajelzés, aminek segítségével (szerintem az Xbox One vezérlőjéhez hasonlóan, csak lehet annál kifinomultabban) valósághűen fogjuk érezni az L2 és R2 gombokon például egy sárban vezetett autó élményét vagy egy íj felhúzását. Ezeket az erővisszacsatolásokat a fejlesztők maguk igazíthatják és finomíthatják.

A vezérlő bár nagynak tűnik, a blog szerzője, Nishino Hideaki szerint amikor az ember a kezébe veszi, akkor valójában kisebbnek érződik. A ravaszok szögét megváltoztatták és igyekeztek az erős akkumulátor ellenére a kontrollert a lehető legkisebb súlyban tartani.

Eltűntették a Share gombot, helyette Create gomb lesz, ami lényegében átveszi annak a gombnak a funkcióit. A konzol indulásához közeledve erről majd bővebben is lesz szó, valószínűleg egy kicsit több tudással lesz felvértezve, mint a PS4 esetében volt a Share.

A DualSense kapott egy beépített mikrofont is zajszűrővel, szóval bárki azonnal tud kommunikálni az ismerőseivel vagy idegenekkel játék közben. Ettől függetlenül ajánlják, hogy hosszabb beszélgetésekhez headsetet használjunk.

Galéria megnyitása

Arról már beszéltünk, hogy a kontroller megjelenésre elüt a szokásos PS dizájntól. Ráadásul a kontroller elején a fénysáv is eltűnt… pontosabban elvándorolt a kontroller arcára. Erről nem szól a bejegyzés, de nagyon könnyen előfordulhat, hogy a fénycsík azért került olyan helyre, amit mi is könnyedén láthatunk, hogy egy inside-out követéssel rendelkező, következő generációs PSVR szemüveg lássa és tudja követni a mozgását. Magyarul ebből következtethetünk akár a „PSVR2” követési rendszerére, ahol nem kell már többé külső kamerát telepítenie a játékosoknak a szobába, hanem a WMR, Oculus Rift/Quest és HTC Vive Cosmos szemüvegekhez hasonlóan a szemüvegbeépített kamerák figyelik majd a környezetet.

Maguk a fejlesztők nagyon izgatottak, hogy végre megoszthatták a kontroller kinézetét velünk és a céljuk az volt az új dizájnnal, hogy lássák a felhasználók, hogy valami nagyon új, innovatív dologgal készülnek. Az elkövetkezendő hónapokban további hírekkel fognak szolgálni a PS5-tel kapcsolatban és köszönik, hogy velük tartunk a PS5 megjelenéséig.

Ezek után én nem lepődnék meg, hogy ha a konzol is domináns fehér színt kapna, fekete részekkel és egy kicsit kerekített formákkal.

Nekem még meg kell szoknom a DualSense kinézetét, de nektek hogy tetszik az új irányító?

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap