Extrém tuning: Egy Threadripper 3970X mind a 32 magja 5,75 GHz-en ketyegett

Az AMD aktuális HEDT kínálatának csúcsát képviselő processzor nagyon szépen viselte a tuningot.

Extrém tuning: Egy Threadripper 3970X mind a 32 magja 5,75 GHz-en ketyegett

Az AMD harmadik generációs RYZEN Threadripper processzorai nemrégiben váltak elérhetővé kereskedelmi forgalomban. A sorozat leggyorsabb tagja egyelőre a TR 3970X, amely 32 maggal és 64 szállal rendelkezik, de jövőre egy TR 3990X jelölésű modell is érkezik, ami már 64 maggal és 128 szállal büszkélkedhet, így eddig még nem látott teljesítményszintet hozhat a HEDT szegmensbe. Az új processzorokról készített első tesztek már sok helyen megjelentek, valamint a tuningosok is megkaparinthatták az újdonságokat, így egyre több eredményről érkezik hír.

Galéria megnyitásaExtrém tuning kategórián belül, ahol a folyékony nitrogén és a processzorra helyezett párologtató henger az alapfelszereltség részét képezi, éppen a minap született egy igen-igen figyelemreméltó eredmény egy TR 3970X modellel. Az elkövető a tuningos körökben ismert és elismert TSAIK volt, aki a szóban forgó processzort egy MSI TRX40 Creator alaplapba helyezte némi rendszermemória és egy videokártya társaságában, amelyekről sajnos nem közölt bővebb információt a HWBot virtuális hasábjain keresztül. A hitelesített CPU-Z eredményből viszont kiderül, hogy a rendszer 16 GB-nyi DDR4-2116 MHz-es memóriával, illetve egy 2 Tb-os Corsair Force MP600-as SSD-vel rendelkezett, a videokártyával kapcsolatban azonban itt sem találni információt – igazából nem is lényeges ez a paraméter.

Az viszont kiderült, hogy a folyékony nitrogénnel hűtött processzor esetében 99,19 MHz-es BCLK és 57-es szorzó beállításával – hosszas próbálkozást után – egészen 5752,97 MHz-es órajelig jutott, ami igen impresszív. Főleg úgy, hogy közben az összes processzormag aktív maradt, valamint az SMT támogatást sem kellett kikapcsolni, vagyis gyári állapotban működve is tudja ezt az extrém órajelet a termék. A CPU-Z szerint közben 1,1 V-os üzemi feszültséget igényelt a lapka, ami nem biztos, hogy pontos adat.

Az 1999 dolláros processzor a jelek szerint remekül viseli a tuningot, amennyiben extrém hűtés kerül rá, de tuning nélkül is igen komoly teljesítményre képes. Az 5752,9 MHz-es órajel a gyári 3,7 GHz-es adathoz képestigen komoly, 55% körüli előrelépést jelent, amihez innen is szeretnénk gratulálni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap