Extrém RYZEN 3 3100 tuning: majdnem sikerült elérni a 6 GHz-et

TSAIK igen komoly teljesítményt ért el a legkisebb ZEN 2-es asztali AMD processzorral, ami jelenleg a második legmagasabb órajel a ZEN 2-es processzorokkal készített tuningeredmények listáján.

Extrém RYZEN 3 3100 tuning: majdnem sikerült elérni a 6 GHz-et

Az AMD RYZEN 3000-es asztali processzorcsaládja nemrégiben vált teljessé, ugyanis hivatalosan is megjelent a RYZEN 3 3100 és a RYZEN 3 3300X, amelyek négymagos kivitelben érkeznek – előbbinél nincs SMT támogatás, míg utóbbinál van. Az új processzorok mellett az AMD költséghatékony gamer konfigurációkat célzó B550-es lapkakészlete is megjelent, igaz, kereskedelmi forgalomban majd csak később találkozhatunk a köré épülő alaplapokkal.

Galéria megnyitásaAz új RYZEN processzorok közül a kisebbiket, vagyis a RYZEN 3 3100-as modellt már kezelésbe is vette egy tuningmester, TSAIK, aki természetesen némi folyékony nitrogént is használt a tuninghoz. Az alapot egy MSI MAG X570 Tomahawk deszka biztosította, amelynek egyik DDR4-es slotjába egy 8 GB-os memóriamodul került, de ez csak DDR4-1600 MHz-es órajelen ketyegett.

A ZEN 2 architektúra köré épülő processzorral némi próbálkozást követően egészen 5923,62 MHz-ig sikerült jutni, ehhez viszont 1,45 V-os üzemi feszültséget kért a lapka, ami egyáltalán nem kevés. A tuning alkalmával az összes processzormag aktív maradt, valamint az SMT támogatást sem kellett letiltani.

Az említett eredmény igen komolynak mondható, hiszen most ezzel a processzorral sikerült elérni a második legmagasabb órajelet a ZEN 2 alapú megoldások közül. A rekordot a csúcsmodell, vagyis a RYZEN 9 3950X tartja, amellyel TSAIK korábban egészen 6041,56 MHz-ig jutott.

Az igen figyelemreméltó eredményhez innen is gratulálunk!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap