Év végére 1 GB-nyi NAND tárhely szerződéses átlagára 0,1 dollár alá csökkenhet

A DRAMeXchange szerint a szerződéses átlagárak tovább csökkennek, így az SSD-k még olcsóbbak lehetnek a következő hónapokban.

Év végére 1 GB-nyi NAND tárhely szerződéses átlagára 0,1 dollár alá csökkenhet

A DRAMeXchange elemzői szerint az év végéig az 512 GB-os és 1 TB-os SSD meghajtók esetében 1 GB-nyi tárhely átlagos szerződéses ára 0,1 dollár alá csökkenhet, ami főként a túltermelésnek, valamint a gyártók között zajló árháborúnak köszönhető.

Az év második negyedévében a gyártók közötti szerződéses árak várhatóan kétszámjegyű csökkenést szenvedhetnek el, a harmadik negyedév folyamán azonban lassulhat valamelyest az áresés. Az aktuális várakozások szerint a második negyedév folyamán a SATA csatolót használó SSD-k átlagos szerződéses ára 15-26% közötti mértékben, a PCIe NVMe alapú megoldásoknál pedig 16-37% közötti mértékben csökkenhet az első negyedéves árakhoz képest a klienspiacra szánt megoldások esetében. Ezeket a csökkenéseket természetesen az átlagfelhasználói árak is tükrözni fogják kisebb-nagyobb mértékben.

Galéria megnyitása 6 negyedéve folyamatosan csökkennek az átlagos szerződéses árak Érdekes tény, hogy a PCIe NVMe és a SATA alapú SSD meghajtók közötti átkülönbség egyre inkább csökken: a prémiumkategóriás PCIe NVMe és SATA alapú meghajtók esetében 6%-os, a belépőszintű PCIe NVMe és SATA meghajtóknál pedig 0% közeli különbség mutatkozik a két termékkategória között – természetesen a PCIe NVMe meghajtók a drágábbak, de már egyáltalán nem sokkal. Ennek köszönhetően a PCIe NVMe alapú megoldások térhódítása tovább folytatódhat, így a SATA alapú termékek egyre inkább kiszorulhatnak a kereskedelem fő áramából.

A noteszgépek szegmensében az SSD adoptáció már átlépte az 50%-os szintet 2018 folyamán, ami részben annak is köszönhető, hogy a 2017-es árcsúcshoz képest már több, mint 50%-kal estek a kereskedelem fő áramába szánt 128, 256 és 512 GB-os SSD-k szerződéses árai.

A további árcsökkenéseknek köszönhetően az 500 GB-os és 1 TB-os mobil merevlemezek helyét egyre inkább átvehetik majd a hasonló kapacitású SSD-kt, így az SSD adoptációs ráta még tovább növekedhet: idén a 60-65% közötti szintet is elérheti. Vagyis százból 60-65 noteszgép tartalmaz majd SSD-t.

A NAND Flash gyártók persze már meghozták a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a túltermelést visszafoghassák. Ennek érdekében lelassítják a gyárbővítéssel és fejlesztéssel kapcsolatos munkákat, valamint a termelést is megpróbálják visszafogni, hogy ne zuhanjanak tovább az árak, vagy legalábbis ne drasztikus mértékben. Jelenleg azonban akkora túlkínálat van a kereskedelem fő áramába szánt SSD típusokból, hogy így is az átlagos szerződéses árak további csökkenésére lehet számítani, igaz, a trendvonal már talán nem lesz olyan meredek, mint eddig.

Az árcsökkenésben a költséghatékonyabban gyártható, 96 cellaréteggel rendelkező NAND Flash lapkák is komoly szerepet játszanak, valamint a QLC NAND Flash chipek is elkezdték meghódítani a piacot, amelyekkel minden eddiginél olcsóbb SSD meghajtók készülhetnek, igaz, sebesség és strapabíróság terén azért számítani kell némi kompromisszumra, de átlagfelhasználói szemmel nézve így sem rossz választás egy ilyen meghajtó, ha nem kifejezetten írás-intenzív feladatra vetjük be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap