Év végén leállíthatja a hagyományos LCD panelek gyártását a Samsung

Erről elsőként a Reuters számolt be, ám a ZDNet szerint nem csak a normál LCD panelek, de a QLED alapú LCD panelek gyártása is leáll majd.

Év végén leállíthatja a hagyományos LCD panelek gyártását a Samsung

A Samsung a jelek szerint idén év végén befejezi a tradicionális LCD panelek gyártását, helyettük pedig a Quantum Dot alapú OLED panelek felé fordul, amelyekhez óriási reményeket fűznek a vállalat szakemberei. A Reuterstől származó értesülések alapján azt lehetne hinni, hogy a kvantumpontos LCD panelek ettől még továbbra is készülhetnek majd, ám a ZDNet értesülései erre rácáfolnak: szerintük a teljes LCD kijelző gyártást leállítja a Samsung, később pedig már csak és kizárólag a kvantumpontos OLED panelek termelésére helyezik át a hangsúlyt.

Itt felmerülhetne a kérdés, hogy : „Jó, de akkor mi lesz az olcsóbb televíziókkal és monitorokkal?”. A The Verge értesülései szerint a leállás nem érinti majd a Samsung QLED alapú televízióit, vagyis ezek továbbra is megkapják a szükséges paneleket – ezeknél a kvantumpontos szűrő mögött normál LCD panel dolgozik. A televíziókat tehát nem érinti a leállítás, azaz a közeljövőben ezen a téren semmi sem változik. A monitorokról konkrétan nem esett szó, így ezen a téren további információra várunk.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát a klasszikus LCD panelek mennek a süllyesztőbe, ideértve a TN+Film, az IPS, illetve a VA típusokat is, és az aktuális információk alapján még a QLED alapú LCD panelek sem készülnek többé – ami azért jelenleg picit furának tűnik. Helyettük a dél-koreai vállalat inkább a QD-OLED és az AMOLED panelekre fókuszál majd, ugyanis az LCD piac igen telített, ami a profittermelő-képességet is érinti, így a vállalat számára már nem éri meg erre a szegmensre fókuszálni.

Galéria megnyitása
Így néz ki egy QD-OLED

A lépés persze nem előzmény nélküli, ugyanis tavaly a Samsung Display már bejelentette, a Dél-Koreában található két LCD gyártó üzemegységből az egyiket leállítják, de ezzel együtt még Kínában is van két üzeme a vállalatnak, vagyis egyelőre három gyáregység még termel. Ez azonban csak az év végéig marad így, ameddig a korábban leadott megrendeléseket teljesítik, utána a Samsung is elhagyja az LCD piacot. Hasonló lépésre már a Panasonic is elhatározta magát, az LG Display pedig már legalább egy LCD gyárát alakította át OLED gyárrá.

A Samsungnál most a kvantumpontos OLED panelekre összpontosul a fókusz: a paneltípus gyártásába a tavalyi bejelentés szerint nem kevesebb, mint 11 milliárd dollárt fektet a dél-koreai vállalat. A klasszikus LCD panelek gyártásának leállítása tökéletesen illik a menetrendbe, ám azért maradtak még kérdések a témában. Amint ezekre válasz érkezik, arról természetesen beszámolunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap