Eszközt használnak a vadon élő kakaduk

Gallyak vagy kövek segítségével nyitják fel csak általuk fogyasztott gyümölcsök magját, és kanalaznak bele annak tartalmába.

Eszközt használnak a vadon élő kakaduk

Mark O’Hara és Berenika Mioduszewska, a bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói most megjelent tanulmányukban elsőként számoltak be arról, hogy egy nem emlős faj vadon élő tagjai természetes körülmények között eszközöket készítenek és használnak. A kutatók a Goffin-kakaduk viselkedését tanulmányozzák Indonéziában, ahol a vadon élő állatok közül időnként befognak egyet-egyet, hogy egy kültéri madárházban tanulmányozzák őket közelebbről.

Az indonéz szigetvilágban a Goffin-kakadu az egyedüli ismert faj, amely az othalanga nevű gyümölcsöt fogyasztja. A pong-pong fa gyümölcse az emberek és a legtöbb más faj számára mérgező, de madarak előszeretettel eszik. A kutatók 15 kakadunak ajánlottak fel a gyümölcsből a madárházban.

A két legidősebb és legnagyobb hím azonnal megragadta a gyümölcsöt, és egy fára szállt vele. A fákról aztán kérget és egész gallyakat választottak le a madarak a csőrükkel, ezekkel feszítve szét a kemény magot, majd szintén eszközt használva ezekkel kanalazva ki annak puha belsejét.

Galéria megnyitása

A madarak által készített eszközök a közelebbi vizsgálat alapján három típusba sorolhatók méretük és vastagságuk szerint. A legvékonyabb fadarabok késként szolgálnak a maghártya megbontásához. A közepes méretű darabokat kanálként használják a madarak, ezekkel vájva bele puha magbelsőbe. A legvastagabb darabokat pedig ékként használják, ezzel választva szét a mag két kemény felét, hogy megkönnyítsék a kanalazást.

„Pontosan ismerik a gyümölcsöt, és azt is tudják, mit kell kezdeni vele” – mondja O’Hara. A maradék 13 madár csak a gyümölcsből eszegetett, a magból nem, és nem használt eszközt. Ebből a szakértők úgy sejtik, hogy az eszközhasználat nem átörökített tudás a fajon belül, hanem néhány kreatív és innovatív egyed különleges mutatványa. A szakértők a madárházon kívül, a dzsungel mélyén is találtak bizonyítékot a kakaduk eszközhasználatára: ráakadtak egy félig megevett gyümölcsre, amelynek a magja faékkel volt szétfeszítve.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap