Erősek és halkak az Arctic első kompakt folyadékhűtői

Az Arctic Liquid Freezer sorozatú kompakt folyadékhűtő szettjei készre szerelve érkeznek, nagy hűtőteljesítményt kínálnak és gyártójuk szerint még halkak is.

Erősek és halkak az Arctic első kompakt folyadékhűtői

Az Arctic bemutatta első kompakt folyadékhűtő szettjeit, amelyek nem csak halkan üzemelnek, de papíron a kategóriájukon belül a legjobb teljesítményt kínálják az adott rendszer számára. A Liquid Freezer sorozatban első körben kétféle kompakt, készre szerelt folyadékhűtő rendszer lesz jelen: az egyik a Liquid Freezer 120, a másik pedig a Liquid Freezer 240 típusjelzést viseli.

Az újdonságok között szivattyú tekintetében nincs különbség, ugyanarra az egységre épülnek.

A kompakt folyadékhűtő blokk 82 x 82 milliméteres alapterülettel és 40 milliméteres magassággal bír, talpazata pedig rézből készült, méghozzá körkörös CNC megmunkálással, így a blokk felülete egyenletes. Utóbbi miatt minden folyadékhűtő blokk teljesen egyformán teljesít – állítja a gyártó.

A réz talpazat belsejében mikrolamellák érintkeznek a hűtőfolyadékkal, így a hőátadás hatásfoka meglehetősen magas, a szivattyú pedig szokatlanul alacsony, mindössze 2 wattos fogyasztás mellett keringeti a folyadékot. A kompakt blokk az alábbi processzorfoglalatokhoz passzol:

• Intel LGA-1150, 1151, 1155, 1156, 2011, 2011-3

• AMD Socket AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+

Az adott processzor felülete és a folyadékhűtő blokk talpazata közötti hőleadás hatékonyságáról Arctic MX-4-es pasztája gondoskodik. A szivattyúval egybeépített folyadékhűtő blokkhoz 326 milliméter hosszú gumicsövek csatlakoznak, amelyek 6 milliméteres belső és 10,6 milliméteres külső átmérővel rendelkeznek. A csövek másik végén alumínium radiátor található, ám ennek kialakítása az adott szettől függ.

A Liquid Freezer 120-as szettben egy 120 milliméteres hőleadó radiátort találunk, ami 120 milliméter széles, 155 milliméter hosszú és 49 milliméter vastag. Erre a hőleadó radiátorra két darab 120 milliméteres ventilátort szereltek, amelyek egyenként 25 milliméter vastagok. Az Arctic F12 PWM PST ventilátorok az 500 RPM és 1300 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül dolgoznak, így egyenként maximum 126 köbméternyi levegőt tudnak megmozgatni egyetlen óra alatt. A folyadékcsapággyal ellátott légkeverők zajszintje 0,3 Sone. A Liquid Freezer 120-as szett 250 wattos tipikus és 300 wattos maximális hűtőteljesítményt biztosít, ami combosabb tuninghoz is elég. Persze itt fontos figyelembe venni, hogy a VRM áramkör komponenseinek extra légáramlást kell biztosítani, hisz a kompakt folyadékhűtő blokk nem tartalmaz ventilátort, így azok tuning esetén erősen túlmelegedhetnek, majd akár károsodhatnak is.

A másik szett, azaz a Liquid Freezer 240 már egy 120 milliméter széles, 272 milliméter hosszú és 38 milliméter vastag hőleadó radiátorral dolgozik, amelyen összesen négy darab Arctic F12 PWM PST ventilátor található. Ez a szett 300 wattos tipikus és 350 wattos maximális hűtőteljesítményt nyújt. A gyártó belsős tesztjei alapján az új szettek nem csak hatékonyabbak, de halkabbak is konkurenseiknél, ahogy az a fenti ábrákon is látható.

Az Arctic Liquid Freezer sorozatának első két tagja december folyamán válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban. A termékek a gyártó webáruházában már feltűntek, ahol a Liquid Freezer 120-as modellt 85,99 euróért, a Liquid Freezer 240-es példányt pedig 100 euróért lehet megkapni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward