Erős rendszerchippel bővült a MediaTek Helio termékcsaládja

A Helio P95 már jobb kameratámogatásról gondoskodik a középkategória felső peremén.

Erős rendszerchippel bővült a MediaTek Helio termékcsaládja

A MediaTek az utóbbi időben egyre jobb rendszerchipekkel képes előrukkolni, és ennek meg is van az eredménye. Tisztán látszik, hogy a partnerek sűrűbben választják a MediaTek által tervezett egységeket az okostelefonjaik alapjául, legyen szó 4G-s vagy akár már 5G-s megoldásról. Ezúttal a Helio P95-tel ismerkedhetünk meg, ami a Helio P90 továbbfejlesztésével jött létre.

A Helio P95 nem hoz nagyobb változásokat, így például a processzor tekintetében minden maradt a régiben. A MediaTek ennél a lapkánál már a Cortex-A75 és a Cortex-A55 magokat alkalmazza, de aszimmetrikus magszám mellett, kettő feldolgozó van itt a teljesítményre hangolva, ezek 2,2 GHz-es órajelen üzemelnek, és hat egység pedig 2 GHz-ig skálázódhat. A lapka tartalmaz egyebek mellett egy osztott L3 gyorsítótárat, amit mindegyik mag el tud majd érni a működés során, így érhető el a legjobb hatékonyság.

Galéria megnyitása

A MediaTek ugyanazt az integrált GPU-t vonultatja fel, mint a Helio P90 esetében, viszont itt már elvileg lesz némi teljesítménybeli előrelépés. Az Imagination Technologies által kidolgozott PowerVR GM 9446 elvileg 10 százalékos gyorsulást hoz. Ennek köszönhetően a játékélmény valamelyest jobb lesz a cég elmondása szerint. A memóriavezérlő LPDDR4x modulok alkalmazását teszi lehetővé, 1866 MHz-es egységeket támogat és 8 GB RAM-ot tud kezelni, a tárhely pedig UFS 2.1 technológiás lehet.

A lapka képes gyorsítani a gépi tanulással kapcsolatos műveleteket, és ezen a fonton is 10%-kal ígér nagyobb számítási kapacitást, mint ami a Helio P90-nél volt. Az APU 2.0 rendszert használja a továbbiakban is a rendszer, és talán éppen az izmosabb GPU-nak köszönhetően lesz itt előrelépés. Mivel a MediaTek heterogén módon tudja kezelni a különböző komponenseket a feladatok végrehajtásakor, és minden erejét latba tudja vetni adott esetben.

Fontos különbség a Helio P90 és a Helio P95 között, hogy csak az utóbbi van felkészítve arra, hogy már akár 64 megapixeles kamerát is tudjon kezelni. Támogatott itt a duálkamerás rendszer is, ilyen esetben egy 25 és egy 16 MPixeles képalkotót lehet egyidejűleg alkalmazni. Nem jelent problémát a 4K Ultra HD minőségű mozgóképek megörökítése, és ezen a fronton megemlítendő, hogy támogatott a H.264 mellett a H.265/HEVC kódolás is. A Helio P95 lehetővé teszi az extrán szélesvásznú kijelzők bevetését, 21:9-es képarányig minden gond nélkül alkalmazkodik. 2520 x 1080 képpontos felbontásig gond nélkül tudja kezelni a megjelenítőket.

Galéria megnyitása

A Helio P95 tizenkettes kategóriájú 4G LTE hálózati modemet vonultat fel, támogatja a vivő aggregációt, és gond nélkül kezel akár 4x4 MIMO antennát is (256 QAM). A kapcsolati opciók terén nyújt 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi szupportot, Bluetooth 5 modult, A-GPS vevőt több navigációs rendszer támogatásával, és még FM rádió is akad itt kihasználásra várva. A MediaTek ezt a lapkát továbbra is 12 nanométeren gyártatja, így tud arról gondoskodni, hogy kellően alacsonyan tarthassa az árát.

A MediaTek Helio P95-re nem kell hónapokat várni, máris lehet tudni, hogy melyik okostelefonban lesz először felhasználva. Az Oppo alkalmazza ezt a lapkát a Reno3 Pro fedélzetén, ami rögtön ki is használja azt a jó tulajdonságát az egységnek, hogy már támogatja a 64 megapixeles kamerák felhasználását is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap