Érkező Ethereum ASIC okozhat felfordulást a VGA piacon

A Bitmain korábban a Bitcoin piacot alakította át ASIC lapkáival, most pedig az Ethereum piacon is hasonló lépésre készül.

Érkező Ethereum ASIC okozhat felfordulást a VGA piacon

Érdekes fordulat várható a videokártyák szegmensében a nem is oly távoli jövőben, legalábbis erre számítanak az elemzők. A változás oka az, hogy a Bitmain hamarosan egy speciális, Ethereum bányászatra fejlesztett célhardvert dobhat piacra (ASIC), ami hatással lesz mind az Nvidia, mind pedig az AMD videokártya forgalmára.

Galéria megnyitása

A Susquehanna elemzői szerint ázsiai források már megerősítették, valóban érkezik a Bitmain ASIC lapkája, amelynek fejlesztése már lezárult, szállítása pedig még a második negyedév folyamán megindul. És nem a Bitmain lesz az egyetlen vállalat, amely Etherum bányászatra fejlesztett ASIC lapkával rukkol elő: rajta kívül még legalább három gyártótól is érkeznek hasonló termékek. Utóbbiak fejlesztése persze még folyik, így érkezésükre is várni kell még egy picit.

A fenti hír azok számára lesz kellemetlen, akik most videokártyákkal bányásszák az Ethereumot, hiszen az ASIC alapú bányászrendszerek érkezésével a videokártya-alapú kritpvaluta-bányász rigek profitabilitása csökkenni fog, így idővel elfordulhatnak a bányászok a videokártya piactól. Ennek előszele már kezd lengedezni, ugyanis az árak elkezdtek lefelé mozdulni és a videokártyák iránti bányász kereslet is visszaesőben van. Aminek a játékosok minden bizonnyal örülni fognak, hiszen idővel ismét reális áron lehet majd videokártyákhoz jutni.

Galéria megnyitása
Egy Bitcoin bányászatra szánt ASIC rendszer

Az AMD és az Nvidia számára már nem olyan kedvezőek az új kilátások. Az elemzők szerint mind az AMD, mind pedig az Nvidia esetében módosítani kell a részvény-árfolyam célértékére vonatkozó korábbi előrejelzéseket. Ez az AMD esetében azt jelenti, hogy a korábbi 13 dolláros helyett 7,5 dolláros árfolyamra lehet számítani, az Nvidia részvényeinél pedig 215 dollárról 200 dollárra mérsékelték az előrejelzést. További fontos adalék, hogy az AMD részvényeit ezzel egy időben leminősítették az elemzők, míg az Nvidia esetében semleges állapotot határoztak meg. Utóbbira azért kerülhetett sor, meg az elemzők szerint az Nvidia mögött erősebb és strapabíróbb gamer franchise húzódik, ami segíthet az Ethereum-piac átalakulása miatti kiesés ellensúlyozásában, az AMD azonban nem tud felmutatni ilyesmit. További érdekes adalék, hogy az Nvidia esetében az árbevétel 10%-át, az AMD esetében pedig 20%-át adják az Ethereum bányászok által generált forgalom. Ha ezek a források elapadnak, az mindkét cég árbevételére komoly hatást gyakorolhat.

A Bitmain tehát hamarosan az Ethereum piacot is felforgathatja, ahogy azt korábban a Bitcoin esetében már láthattuk. Akkoriban szintén elfordultak a bányászok a videokártya piactól, hiszen az ASIC lapkák terjedésével értelmetlenné vált a videokártya alapú bányászat, mert egészen egyszerűen nem lehetett belőle profitálni. Ez a gyártó jelenleg a 70-80%-os részesedéssel bír a Bitcoin bányász ASIC rendszerek szegmensében, vagyis uralja azt. Amennyiben az Ethereum piacra is beszáll az elkövetkező hónapok folyamán, hasonló átalakulásra lehet számítani. Hamarosan rengeteg bányász VGA kerülhet eladósorba, amelyekkel érdemes lesz vigyázni (az ilyen terhelés a VRM-et és a ventilátort eléggé ki tudja készíteni).

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap