Érkeznek a noteszgépekbe szánt Intel Xeon processzorok

A vállalat a mobil munkaállomások szegmensében tapasztalható rendületlen növekedést látva úgy döntött, ideje mobil Xeon CPU-kat készíteni.

Érkeznek a noteszgépekbe szánt Intel Xeon processzorok

Hamarosan komoly lökést kaphat a mobil munkaállomások szegmense, ugyanis az Intel friss bejelentése szerint idén ősszel megérkeznek az első olyan Xeon szerverprocesszorok, amelyek kifejezetten mobil munkaállomásokban kaphatnak helyet. Persze Xeon processzorral szerelt noteszgépekkel néhány OEM jóvoltából eddig is találkozhattunk – gondoljunk csak a Clevo vagy éppen az Eurocom egyes termékeire.

Nagy különbség viszont, hogy míg a korábbi Xeon alapú megoldások gyakorlatilag tokozásba illesztett vagy alaplapra forrasztott asztali processzort használtak – annak minden előnyével és hátrányával –, addig az újdonságok, amelyek friss platformba érkeznek, már minden tekintetben a mobil konfigurációk igényeihez lesznek szabva. Ennek köszönhetően a mobil Xeon alapú munkaállomások vékonyabbak és könnyebbek lehetnek elődeiknél, sőt, üzemidő tekintetében is egészen biztosan lesz némi előrelépés. A vPRO támogatás minden új, E3-1500M v5 sorozatú mobil Xeon processzornál elérhető lesz, de emellett ECC támogatást is kapnak a konfigurációk, ami sok esetben komoly előny lehet. Olyan mobil munkaállomások mondjuk már napjainkban is elérhetőek, amelyek vPRO támogatással érkeznek, ám ezek rendszerint nem kínálnak ECC támogatást.

A Xeon E3-1500M v5-ös család tagjai a vPRO támogatás mellett USB 3.1 Type-C csatlakozó köré épülő Thunderbolt 3-as vezérlőt is kapnak, de emellett hardveresen megtámogatott biztonsági funkciókat, valamint ISV munkaállomás-szintű hitelesítéssel is büszkélkednek. Az ősszel megjelenő Xeon E3-1500M v5 processzorok természetesen Skylake alapúak lesznek.

A fentiek alapján nem lenne meglepő, ha az egyes gyártók korábbi, meglehetősen népszerű noteszgépeikből profi felhasználásra szánt, Xeon E3-1500M v5 alapú példányokat is kiadnának – készülhetne ilyen változat a Dell XPS 13-ból, vagy akár az Apple MacBookjaiból is, hogy csak két példát említsünk.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új CPU család tagjai pontosan milyen paraméterekkel rendelkeznek majd, de remélhetőleg az elkövetkező hetek folyamán a most még homályos részletekről is lehull majd a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward