Érkezik a bankkártyák új generációja

Kijelzővel és gombokkal ellátott kártyák jönnek, a kérdés csak az, hogy egyáltalán meddig használunk még plasztikkártyákat.

Érkezik a bankkártyák új generációja

A gyártók úgy gondolják, hogy a mai bankkártyák olyannyira elavultak a mai okostelefonok, táblagépek és egyéb készülékek mellett, hogy azonnali profilváltásra szorulnak. A MasterCard Szingapúrban már be is mutatta az új generációs bankkártyát, amely már 2013 januárjában forgalomba kerül. Az újdonság többek közt egy beépített LCD-kijelzőt és érintőszenzoros gombokat tartalmaz majd, és előbb-utóbb arra is képes lesz, hogy közölje a számlánk aktuális állásával kapcsolatos információkat, segítségével utánanézhetünk korábbi tranzakcióinknak és a cég elmondása szerint még számos egyéb funkciót is használhatunk rajta. A kártyák első generációjával erre még nem leszünk képesek, a plusz technológiával egyelőre csak egy egyszeri jelszót állíthatunk majd be a biztonság fokozása érdekében.

A NagraID Security által gyártott MasterCard Display Card minden tekintetben majdnem ugyanúgy néz ki és működik, mint a korábbi bank- és hitelkártyák, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az LCD-kijelző és a gombok segítségével a tulajdonos egy újfajta azonosító kódot állíthat azonban be, amely még biztonságosabbá teszi a használatot. Ezt a kódot akkor kell majd beütni, ha nagyobb kockázattal járó tranzakciót hagyunk jóvá.

Az alapötlet egyébként egyáltalán nem új, még a cégen belül sem. A MasterCard egy nagyon hasonló jellegű fejlesztést mutatott be 2010 júniusában, amelyet többek közt Törökországban és Romániában használni is kezdtek. A Visa tavaly dobott piacra egy a fent leírttal szinte teljesen megegyező konstrukciót Európában, a Dynamics nevű cég pedig az idei CES-en mutatta be kijelzővel ellátott hitelkártyáit.

Az utóbbi évek hitel-és bankkártyás adatlopási botrányai után a biztonságos használatot tovább növelő technológiák mindenképp jó ötletnek tűnnek, az átalakuló fizetési rendszerek mellett azonban kérdéses, hogy van-e egyáltalán bármiféle jövőjük ezeknek a kártyáknak. Az NFC technológia, és az Apple Passbook-hoz vagy a Google Wallet-hez hasonló újításokkal egyre inkább a mobilunk válik a pénztárcánkká, így a jelenlegi tendencia afelé mutat, hogy rövidesen egyáltalán nem lesz szükség a plasztikkártyákra. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward