Érdekesnek ígérkezik a Huawei új, szerverekbe szánt chipje

A Kunpeng 920 nagyon sok magot foglal magában, már 7 nm-en készül, és akár párban is bevethető lesz.

Érdekesnek ígérkezik a Huawei új, szerverekbe szánt chipje

A Huawei már egy ideje rendelkezik szerverekbe szánt rendszerchipekkel, és most egy olyan CPU-val rukkolt elő, ami minden korábbinál ígéretesebbnek tűnik – ha nem is kompromisszummentes. A Kunpeng 920 nagy teljesítményű, és ARM alapokat használva próbál majd különböző frontokon érvényesülni.

Nem meglepő módon a Huawei elsősorban a processzormagok szaporításával igyekezett a korábbinál nagyobb teljesítményt kalap alá hozni. A Kunpeng 920 (Hi1620) már 64 magos felépítéssel rendelkezhet, és 2,6 GHz-es frekvencia elérésére lesz képes maximális terhelés esetén. Az ARM alapú egység ennek megfelelően főleg akkor brillírozhat majd, ha sok szálon kell az adatokat mozgatni. A Kunpeng 920 már egy hosszadalmas fejlesztés eredményeként jött létre, és sokkal többről szól, mint az egyszerű ARM magok egymás mellé való felsorakoztatása. A Huawei raádásul itt már belenyúlt az ARM magokba, és átszabta őket a saját igényei szerint. Az eddigi információk alapján három szintet lehet megkülönböztetni a gyorsítótárakat tekintve; az L1 magonként van leosztva és kétszer 64 kB-os (adat és utasítás), az L2 már 512 kB-os méretű, és még mindig nem osztott, az L3-hoz pedig már mindegyik mag hozzáfér, és ez a 64 mag mellett 64 MB-osra lett szabva.

Galéria megnyitása

A Huawei beszélt arról is, hogy milyen teljesítménnyel lehet számolni. Az első dolog, amit meg kell említeni, hogy a vállalat nem említette az egymagos képességeket, szóval egyetlen szálon biztosan elmarad a korábbi riválisaitól. A SPECint tesztben a Kunpeng 920 nagyjából 930 pontos eredmény tudott összehozni, ami a Huawei elmondása alapján 25 százalékkal gyorsabb egy meg nem nevezett riválisánál, miközben az energiahatékonysága is jobb 30 százalékkal. Viszont itt halkan megjegyezzük, hogy egy AMD EPYC 7601alapú rendszer nagyjából 1200 pontot tud magából kipréselni ugyanebben a tesztben, és valószínűleg még a fogyasztása is alacsonyabb, mivel ez papíron 180 wattos keretből gazdálkodhat, míg a Kunpeng 920 esetében 200 wattos TDP-ről esett szó. A kínai alakulat kiemelte, hogy az újdonság lehetővé teszi a kétfoglalatos felállást, szóval párban is munkára lehet majd őket fogni, ha nagyobb teljesítményre van szükség.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy a nagy teljesítményhez megfelelő sávszélesség párosulhasson, a tervezők nyolccsatornás memóriavezérlővel vértezték fel az új processzort. A Kunpeng 920 a Huawei elmondása alapján 2933 MHz-es órajelen üzemelő DDR4 modulok támogatására lett felkészítve – ezzel 46%-kal magasabb sávszélességet fog támogatni az elődjénél. Kiemelendő, hogy már biztosított a negyedik generációs PCI Express és még a CCIX támogatás is, és szükség esetén negyven PCI Express sínt tud majd egyszerre kezelni, ami összeadva 640 Gbps-os sávszélességet jelent. A Huawei közleménye szerint biztosított kettő 100G RoCE port is a jobb rendszerintegrációs lehetőség érdekében. És amiről még eddig nem esett szó, de lényeges, hogy ez a termék már a Kirin 980-hoz hasonlóan, 7 nanométeres csíkszélességen készül a TSMC-nél. Szóval itt már a kiváló gyártás is hozzájárul ahhoz, hogy a végeredmény elfogadható méretű és hatékony lehessen.

Galéria megnyitása
Cseppet sem szerény méretű lett az új processzor

A Huawei bízva a lapka sikerében, az új TaiShan szerverek kínálatát már ezt is felhasználva hozta létre. Három szerverrel lehet itt kezdetben számolni, és mindegyik más területet fog megcélozni. A TaiShan 2280 kettő új processzor befogadására lesz képes, és korrekt teljesítményt nyújthat, a TaiShan 5280/5290 adattárolási célok szolgálására lett kialakítva, a TaiShan X6000 pedig már egy csúcsra járatott megoldás lesz, ami minden területen jól fog vizsgázni. És a vállalat olyan új Huawei Cloud szolgáltatásokat is indít, amelyeknek a hátterében a Kunpeng 920 alapú szerverek fognak szolgálatot teljesíteni. A vállalat elmondása alapján a felhő alapú szolgáltatásai háromszor nagyobb teljesítményt tudnak majd nyújtani, mint az Amazon EC2 A1 az AWS Graviton ARM alapú processzorokkal.

A Huawei tagadhatatlanul egyre érdekesebb chipeket tesz le az asztalra, és nem lenne meglepő, ha a továbbiakban újabb fejlesztéseket jelentene be a cég. A Kunpeng 920 az eddigiek alapján mindenképpen érdekes dizájn, noha egyelőre úgy fest, hogy azért a hatékonyságát tekintve még van hova előre lépni. Ha idővel sikerül még tovább csiszolni ezt az új alapot, akkor szép jövő elé nézhet a Huawei szerveres üzletága. (Az már más kérdés, hogy a vállalat termékeivel szembeni növekvő bizonytalanság hová fog vezetni, de az biztos, hogy egyre erősebb szembeszélben kell bizonyítania.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap