Érdekes újdonságokról rántotta le a leplet az AMD

A Computexen egy érdekes előadást tartott az AMD, amelynek keretén belül minden érkező termékről szó esett.

Érdekes újdonságokról rántotta le a leplet az AMD

Az AMD megtartotta előadását a Computexen, így most rengeteg érdekességről számolhatunk be. A felhozatalban lesznek második generációs Threadripper processzorok, Radeon Vega Nano, Radeon Vega Instinct, illetve még EPYC processzorok is.

7 nm-es csíkszélességgel készülő Radeon Instinct videokártya

Galéria megnyitása

A professzionális piacot célzó Radeon Instinct családban hamarosan megjelenik egy új, 7 nm-es Vega GPU-val szerelt modell, amely 32 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memóriát kap. Utóbbi természetesen 4096-bites adatsínt használ és négy darab, egyenként 8 GB-os HBM2-es memória-szendvicsből tevődik össze. Az újdonság kiválóan alkalmas lesz nagy adatkészletekkel dolgozó vállalatok kiszolgálására, de a gépi tanulás terén is kamatoztathatóak a képességei, és még renderelésre is kiváló.

Galéria megnyitása

A bemutató alkalmával az újdonságnak egy renderelési feladatot kellett elvégeznie a Cinema 4D alkalmazáson belül, az AMD Radeon ProRender szoftverét használva. A közel valós idejű ray-tracing munka lenyűgözően zökkenőmentesen folyt, de ez talán nem is olyan nagy meglepetés, az sokkal inkább képviselhet hírértéket, hogy a 7 nm-es lapka már készen áll a megjelenésre és tökéletesen működik.

Galéria megnyitása

A Radeon Technologies Group mérnöki részlegének alelnöke, David Wang arról is említést tett, hogy az AMD a jövőben minden évben új videokártyákkal jelentkezik, amelyek között új architektúrára épülő modellek éppúgy jelen lesznek, mint meglévő architektúrára épülő, de fejlettebb gyártástechnológiát használó megoldások. A következő lépcső a korábban beharangozott 7 nm-es Vega lesz, ami után a Navi jön, ugyancsak 7 nm-en, de már új architektúrával. 2020 környékén érkezik a következő generációs, 7 nm+ gyártástechnológiát használó megoldás, ami az előbbi logikát követve a Navi architektúrát viheti tovább.

A 7 nm-es Vega lapkák mintapéldányai már készülnek a partnerek számára, az év második felében pedig meg is jelennek a köré épülő első újdonságok, amelyek a professzionális piacot veszik célba. A vállalat természetesen a játékosokra is gondolt, ők is kapnak új videokártyákat, de hogy ezek pontosan mikor érkeznek, arról egyelőre nem beszélt Dr. Lisa Su.

Végre itt a RadeonRX Vega 56 Nano

Galéria megnyitása

A sokat emlegetett apró videokártya a korábbi Radeon R9 Nano által kitaposott utat követi. Ezt a modellt azonban nem az AMD, hanem egy AIB partner, a PowerColor készítette. Az új kártya a Radeon R9 Nanóhoz képest összességében jó 15-20milliméterrel hosszabb lesz, valamint az is változás, hogy nem teljes értékű lapka lesz rajta, mint elődjén, hanem csak egy Vega 56-os GPU. Ez viszont normál formátumú társaihoz hasonló teljesítményt nyújthat. A tápellátás egy hattűs és egy nyolctűs PCIe tápcsatlakozón keresztül biztosítható

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A melegedő komponensek hűtését egy alumínium lamellákkal ellátott kompakt hűtőtömb végzi, amire egyetlen 80 milliméteres ventilátor került. A videó kimenetek között három darab DisplayPort 1.4-es, illetve egy HDMI 2.0-s csatlakozó látható.

Az apró újdonság 449 dolláros listaáron kerülhet az üzletek polcaira, napokon belül, de csak bizonyos régiókban.

A második generációs Threadripper processzorokra sem kell már sokat várni

Az AMD új, HEDT platformot célzó processzorai a RYZEN APU egységekhez, illetve a RYZEN 2000-es sorozatú asztali processzorokhoz hasonlóan szintén 12 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, fedélzetükön pedig ZEN+ architektúra köré épülő magok kapnak helyet. Változik a processzorok felépítése, illetve frissül az X399-es lapkakészlet is – no de ne szaladjunk ennyire előre.

Galéria megnyitása

Mint ismeretes, az első generációs Threadripper processzorokban csak két darab nyolcmagos Zeppelin lapka foglalt helyet, rajtuk kívül viszont két „dummy” lapkát is elhelyeztek az IHS alatt, amelyek csak távtartónak kellettek. A második generációs modelleknél már a „dummy” lapkák helyére is működőképes lapkák kerülnek, így a korábbi 12 és 16 helyett pont kétszer annyi, 24 és 32 processzormag állhat csatasorba. Ebből azt gondolhatnánk, hogy a négycsatornás memória-támogatás így már nyolcsatornássá lép elő, mint az EPYC szerverprocesszoroknál, ám erről szó sincs: a két extra lapka memóriavezérlői nem kapnak közvetlen hozzáférést a rendszerhez, így továbbra is „csak” négycsatornás mód áll rendelkezésre. Akinek több kell, még mindig vehet EPYC processzort.

Galéria megnyitása

A két extra lapka miatt a fogyasztás is alaposan megugrik majd, hiszen a korábbi 180 wattos TDP helyett itt már 250 wattos TDP-vel kell számolni, ami próbára teheti az alaplapok VRM áramköreit. A partnerek szerint a jelenlegi alaplapok így is képesek lehetnek felnőni a feladathoz, hiszen a 250 wattos TDP keret egy maximális érték, amit a terhelésformák többségénél nem ér majd el a processzor. X399-es frissítésre így is szükség lesz, amely főként a tápellátás felturbózására fókuszálhat, de a jelenlegi alaplapok is használhatóak maradnak, viszont tuningképességek terén limitált lehetőségeket kínálhatnak.

Galéria megnyitása

A Threadripper 2000-es sorozatú processzorok mindketten rendelkeznek SMT támogatással, azaz a 32 magos példány 64, a 24 magos változat pedig 48 szállal dolgozhat. Órajelek terén 3 GHz-es alap- és 3,4 GHz-es Turbo Boost értékekre lehet felkészülni. Az L3 Cache valószínűleg 64 MB-os lesz a nagyobb modellnél, és 48 MB-os a kisebbnél, a PCI Express 3.0-s hub funkcionalitása azonban nem változik, vagyis továbbra is 60+4 csatornát nyújt.

A Threadripper 2000-es család várhatóan augusztus elején rajtolhat el.

Az új EPYC processzorok kihagyják a Zen+ lépcsőt, egyenesen ZEN 2-re váltanak

Galéria megnyitása

Az AMD vezetője, Dr. Lisa Su magával hozott egy következő generációs EPYC szerverprocesszort is, ami sajnos csak IHS-t tartalmazó formában volt megtekinthető, a „csupasz” lapkát nem mutatták meg, pedig érdekes lett volna látni. Ezek a processzorok már 7 nm-es csíkszélességgel készülnek és a ZEN 2 architektúrára támaszkodnak. Az első lapkák már elkészültek és megérkeztek az AMD laborjába, a második félévben a mintapéldányok gyártása is megkezdődik, hogy a következő év folyamán el is rajtolhassanak az új generációs EPYC szerverprocesszorok.

Galéria megnyitása

A következő generációs modellek továbbra is SP3-as tokozással érkeznek, csak úgy, mint elődeik, ám az egyelőre nem vehető biztosra, hogy a jelenlegi platformokkal is kompatibilisek maradnak, ugyanis az AMD ezt még nem erősítette meg. A második generációs modellektől sokat vár az AMD: segítségükkel a remények szerint nagyobb piaci részesedésre tehet szert, mint manapság, hiszen az EPYC család első tagjai már bizonyították rátermettségüket a szerverpiacon.

A fotók az AnandTechről és a TechPowerUpról származnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap