Érdekes új rendszerchipeket leplezett le a Qualcomm

Befutott a Snapdragon 665 és a Snapdragon 730, és érkezik a gamer mobilokba szánt Snapdragon 730G.

Érdekes új rendszerchipeket leplezett le a Qualcomm

A Qualcomm San Franciscóban az AI Day rendezvény keretében mutatta be a legújabb sikervárományosait. A Snapdragon 730 és a Snapdragon 730G a tervek szerint a Snapdragon 710 helyét fogja átvenni a kínálatban, a Snapdragon 665 pedig a Snapdragon 660 leváltására szolgál.

Galéria megnyitása

Qualcomm Snapdragon 665

Először ismerkedjünk meg a Snapdragon 665-tel. Érdekes módon itt a Qualcomm a lapka egy részét modernizálta csak, a CPU például változatlan maradt, sőt mi több, ha hihetünk a számoknak, akkor ezen a fronton még akár lassabb is lehet az újdonság. Kettő darab négyfős Kryo 260 klaszter dolgozik itt, és a Kryo 260 Gold magok az SD660-nál látott 2,2 GHz helyett csak 2 GHz-en üzemelhetnek, míg a Kryo 260 Silver egységek változatlanul 1,8 GHz-ig skálázódhatnak. A Qualcomm a jelek szerint úgy érezte, hogy ezen a fronton nincs szükség fejlesztésre. És a memóriavezérlő is változatlanul kétszer 16 bites 1866 MHz-es, LPDDR4 technológiás RAM támogatással, szóval maximum 14,9 GB/s-os sávszélességgel lehet kalkulálni.

A grafikus feldolgozó egység már ki lett cserélve, ezen a téren az Adreno 610 IGP érkezett. A Qualcomm itt nem azt emelte ki, hogy a teljesítmény nagyobb lenne a korábbinál, hanem arra helyezte a hangsúlyt, hogy biztosított a Vulkan API 1.1 támogatása, amit egyre több játék fog kihasználni, és 20 százalékos fogyasztáscsökkenést képes ez elérni. Egy új Hexagon 686 DSP jelent meg a Snapdragon 665-ben, és ez a korábbinál nagyjából kétszer jobb teljesítményre lesz képes a gépi tanulással kapcsolatos feladatokban. Valamint gondoskodik a harmadik generációs AI Engine támogatásról. És megújult az ISP is, ebben a szerepkörében már a Spectra 165 bukkant fel, erről pedig azt kell tudni, hogy biztosít triplakamera támogatást, valamint lehetőséget nyújt akár 48 MPixeles kamerák bevetésére is. Videózni Ultra HD-ban is tud, de így legfeljebb 30 FPS-re képes, magasabb képkockaszám csak alacsonyabb felbontásban érhető el.

Galéria megnyitása

A Qualcomm a Snapdragon X12 LTE modemmel látta el a Snapdragon 665-öt, ennek megfelelően a letöltési sebesség ideális körülmények között akár a 600 Mbps-ot is elérheti. A kapcsolati megoldásokat tekintve támogatott a 802.11 a/b/g/n/ac, MU-MIMO Wi-Fi, képes üzemelni a 2,4 és az 5 GHz-es sávokon is, használható mellett Bluetooth 5 modul, az A-GPS vevőt tekintve pedig GLONASS, BeiDou, Galileo, QZSS és SBAS opciókkal is lehet számolni. A töltés során pedig akár a Quick Charge 4+ is képbe kerülhet, ami már úgy képes villámgyors töltésről gondoskodni, hogy túlzottan melegedni sem engedi az adott eszközt.

Qualcomm Snapdragon 730 és 730G

A Snapdragon 730 megismerését is a CPU-nál kezdjük, itt a Qualcomm már új, Kryo 470 Gold és Silver magokat vett használatba, melyek elvileg a Cortex-A76 és Cortex-A55 feldolgozókon alapulnak némi módosítással. Aszimmetrikus klaszterek találhatóak az SD730-ban, a teljesítményfelelős szerepet kettő Kryo 470 Gold tölti be 2,2 GHz-es frekvencián, az energiahatékonyság felelősei (Kryo 470 Silver) pedig hatan vannak, és 1,8 GHz-es órajel elérésére képesek. Az SD710-hez mérten a processzor teljesítménye akár 35%-kal is emelkedhet. A memóriavezérlő a lehető legjobb energiahatékonyság érdekében kizárólag LPDDR4X modulokat támogat maximum 1866 MHz mellett, és a kétszer 16 bites kialakításból fakadóan 14,9 GB/s a maximális sávszélessége.

Az Adreno 616 grafikus feldolgozó egységet nyugdíjazza a Qualcomm, és már az Adreno 618-at veszi használatba, ami némi sebességbeli előrelépést fog hozni, de más tekintetben nem esett szó fejlődésről, tehát a támogatott API-k terén valószínűleg nincs változás. A lehető legjobb AI Engine támogatás biztosítása érdekében a Snapdragon 730 már a Hexagon 688 DSP-vel karöltve érkezik, ez a Qualcomm legújabb gépi tanulást gyorsító egysége – erre már Tensor gyorsítóként hivatkozik a cég. Érdekesség, hogy itt már a Spectra 350 ISP tűnt fel, ami állítólag abszolút csúcskategóriás képalkotói képességekkel rendelkezik, szóval a kamerák terén óriási rugalmassággal lehet számolnia a tervezőknek, ha erre a mobilplatformra építkeznek. Még a gépi látást is tudja segíteni az új komponens, ami jobb mesterséges intelligenciás lehetőségeket jelenthet. Videózáskor pedig 4K HDR támogatás is kilátásba helyezhető.

Galéria megnyitása

A Snapdragon X15 LTE hálózati modemmel felvértezve indul útra ez a rendszerchip. Ennek köszönhetően akár 800 Mbps-os letöltési és 150 Mbps-os feltöltési sebesség is elérhető, és 4x4 MIMO támogatás is van. A Qualcomm a Snapdragon 730-nál már gondoskodik 802.11ax WLAN-ról, és ez akár 1,733 Gbps-os tempót is nyújthat, továbbá a 60 GHz-es sávot is tudja használni, és persze a komplex helymeghatározási lehetőségeket nyújtó A-GPS vevő, valamint a Bluetooth 5 támogatás is adott. A gyorstöltés esetén pedig akár a Quick Charge 4+ technológia is képbe kerülhet.

A Qualcomm a Snapdragon 730 esetében egy másik alternatív kivitellel is szolgálni fog, ami a Snapdragon 730G néven érkezik, és itt a G betű valószínűleg a „Gaming” szóból ered, ugyanis erről azt lehet tudni, hogy nagyobb grafikus teljesítménnyel szolgál majd változatlan hardveres alapok mellett – vélhetően meg lesz emelve az órajele. A vállalat leírása szerint a Snapdragon 730-tól 15 százalékkal lesz erősebb ez a termék, és a Qualcomm arról is említést tesz, hogy egy sor optimalizálás, szoftveres HDR opció és egyéb extra lesz itt biztosított az Elite Gaming címszó alatt. Azok az eszközök, amik ezt a lapkát fogják megkapni, azoknál minden bizonnyal ki lesznek emelve a játékosoknak szóló lehetőségek, és jobb támogatásban részesülhetnek.

 

Galéria megnyitása

Bár a Qualcomm a csúcslapkájánál átnyergelt a TSMC gyártósoraira, a jelek szerint nem szakított a Samsunggal sem. A most bejelentett összes rendszerchipet a Samsung fogja gyártani, de különböző csíkszélesség és eljárás bevetése mellett. A Snapdragon 730 és a 730G a Qualcommnál elsőként használja a 8 nanométeres LPP gyártástechnológiát, ezzel kiemelkedően jó hatékonyság érhető el. A Snapdragon 665 pedig a 11 nm-es LPP node kiaknázása mellett próbál majd minél jobb produkciót felmutatni, valószínűleg nem lesz oka a szégyenkezésre, és egészen alacsony energiafelhasználás mellett tud majd korrekt teljesítményt mutatni.

A Qualcomm mindegyik most beharangozott újdonsága az év közepétől lesz hozzáférhető a kereskedelmi forgalomba szánt eszközökben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap