Érdekes netbookok a Minitől a Ferrariig

Két Ion-os netbookot és az Acer Ferrari ONE-ját tettük nagyító alá, melyek közül mindegyiknek vannak nagyon jó tulajdonságai.

Érdekes netbookok a Minitől a Ferrariig

1. Acer Ferrari One 200 - Specifikációk és hardver

Bár az év végi notebook ajánlón túl vagyunk már, de előrevetítettük jelen cikkünk érkezését, melyben három fontos szereplőről rántjuk le a leplet. Mindhárom gép különleges valamilyen szempontból, így érdemes vetni mindegyikre egy pillantást. Térjünk is rögtön a tárgyra, jöjjenek a gépek ABC sorrendben.

Több mint két éve már, hogy nálunk járt az Acer első Ferrarija, akkor felemás élményekkel adtuk vissza az 1005WTMI-t, hiszen a konkurens termékek mind lekörözték teljesítményben és üzemidőben is. Úgy gondolta a gyártó, hogy itt az ideje leporolni a márkát és újra előrukkolni valami ütős megoldással, bár idén nem vitt haza egyetlen trófeát sem a maranellói istálló, ellentétben 2007-tel.

Annak idején kifejezetten a prémium kategóriába szánta portékáját az Acer, most viszont olyan szegmenset szúrt ki, amellyel sokkal-sokkal több vásárlót érhet el. Ez a szegmens pedig nem más, mint a netbookok.

Ahogy az illik, most is AMD platformra épül a piros ruhás masina, mégpedig a Congo-ra. Bár alacsony órajelével és 13W-os fogyasztásával az L310 inkább az Intel CULV ellenfelének látszik, árával félúton mozog az Atomok és a visszafogott Core 2 Duo-s gépek között. Felszereltségével a Ferrari One nem teszi magasra a lécet, elég alap dolgokat kapunk csak, se HDMI, se Bluetooth (opcionális), se táska, se egér. Gyakorlatilag itt tényleg csak a burkolatra terjed ki a változás szele.

Akkumulátor, töltő, tápkábel, leírások. Ennyit kapunk a gép mellé, felsőbbrendű érzésről szó sincs, az operációs rendszert rejtett partícióról tudjuk visszaállítani. Bár a tápegység 65W-os, az akkumulátor teljes feltöltéséhez mégis hosszú órákat kell várni, ráadásul nem csak az utolsó 10% megtöltése tart sokáig.

Bekapcsolás után halk morgás jelezte csak, hogy életre kelt a ventilátor, ezt némileg pozitív történésként éltük meg, ám mire eljutottunk az operációs rendszerig, a légkavaró feljebb kapcsolt egy fokozattal és alig hallgató, de konstans zajtermelővé vált a szobában. Szerencsére jó oldala is volt a hűtőrendszernek, hiszen üresjáratban 42, terhelésre pedig 62 fokig engedte csak melegedni az alacsony fogyasztású processzort. Se a déli hidat, se az integrált videokártyát nem tudtuk monitorozni, így azok hőtermeléséről nem tudunk nyilatkozni. Az viszont biztos, hogy a gép alja eléggé melegedett maximális terhelés mellett, így minden bizonnyal a burkolat alatt sem volt sokkal hidegebb.

Meglepő módon egyértelműen a videokártyát tekinti a leggyengébb láncszemnek a Windows 7. Ez nem is csoda, hiszen a 3 GB memória nem elég, hogy egycsatornás módban üzemel, de még extrém alacsony órajelen (480 MHz) is szállítja az adatokat, így a VGA számára elérhető memória sávszélesség botrányosan szűkös (3,84 GB/s szemben a normális 12,8 GB/s-el). Ez jelentős mértékben kihat mind az ablakkezelés, mind a játékok sebességére (igaz a processzor mindkét esetben korlátozó tényezőként van jelen).

Az AMD Congo platformja az M780-as chipsetből és a kétmagos Neo processzorokból áll össze. Utóbbi rejtély lehet a legtöbb olvasó számára, ám semmi másról nincs szó, mind alulfeszelt, csökkentett órajelű Turionokról. Az 1200 MHz-es órajelhez 1V-os feszültséget kér a még 65 nm-es gyártástechnológiával készülő proci.

Bár a HD Tune szintetikus olvasás tesztje elég impozáns eredményeket tárt elénk, a többi tesztből világossá vált, hogy a 250 GB-os Toshiba merevlemez csupán átlagos teljesítményre képes. Ezt a lassú memória műveletek és a rengeteg feltelepített program miatt volt alkalmunk használat közben is megtapasztalni. Zajszintje bár érzékelhető, de alacsony volt, melegedési problémák nem jelentkeztek, a 40-42 fokos hőmérséklet szintén átlagosnak számít.

A hangszórók megegyeznek az Aspire One netbookéval (mint ahogy a gép burkolatának nagy része), a Ferraris nyomokra a dinamikus naptárral kiegészített háttér, a képernyőkímélő, a bejelentkező motorhang és a BIOS POST képernyője emlékeztet.

2. Acer Ferrari One 200 - Ergonómia

A Ferrari One 200 igazi szépségét az összecsukott állapot adja. Mindjárt meg is fogjuk érteni, hogy miért.

Ez az egyetlen olyan pont, ahol szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy mit is vásároltunk. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az új Ferrari fedőlapja gyönyörűre sikerült, pedig a sikerhez nem volt szükség másra, csak egy tűzpiros műanyag borításra a közepén egy logóval. A szokásos műanyagokhoz képest valamivel merevebbnek tűnt a felső burkolat, de még így se szívesen csuknánk oda egy buszajtóhoz.

Ami a gép alját illeti, gyakorlatilag mindenhez hozzáférünk, amihez szeretnénk, így lehetőségünk van orvosolni a kétcsatornás memóriakezelés hiányát, illetve tehetünk nagyobb/gyorsabb merevlemezt, esetleg SSD-t is a gépbe. A hat cellás akkumulátor nem lóg ki és nem emeli meg a gépet, ez jó hír.

Kinyitás után egy némileg módosított Aspire One-nal találkozunk, amelyet az apró részletek tesznek „Ferrarissá”. Ott van például a jobb alsó sarokban helyet foglaló ágas paripa, amely nem matrica, hanem ténylegesen egy műanyag betét. A jól nyomható (és végre matt) billentyűzet alatt karbon mintázatúra vált a borítás, és a touchpad is változott egy kicsit, alakja V betűt formál, így némileg illeszkedik a Ferrari logójához. A gombokon található kiegészítő feliratok is mélyvörös/bordó színben pompáznak, valamint a bekapcsoló gomb körüli rész is piros színt kapott. Ezek az apró módosítások gyakorlatilag elegek is voltak ahhoz, hogy ne érezzük teljesen az Aspire One-nal való rokonságot.

A touchpad alakját már megemlítettük, a felületéről viszont még nem esett szó. Továbbra is túl kicsinek találjuk (ez az óriási klaviatúra miatt van), de multitouch-képes (ezt viszont a méret miatt elég nehéz kényelmesen kihasználni). A jobb és bal egérgombok viszonylag könnyen, de nem túl mélyen nyomhatók, kattogásra nem hajlamosak.

A notesz két oldalán nagyon kevés csatlakozót találunk, itt látható igazán a netbookokkal való rokonság. Pedig hely az lett volna bőven, ha az Acer elfelejti a hasznavehetetlen XGP portot és a helyére egy HDMI-t és egy eSATA-t tesz. Az XGP segítségével külső videokártyát tudunk a gépre kötni, de egyrészt a szóba jöhető termékek választéka nagyon csekély, másrészt ilyen alacsony teljesítményű processzor mellé felesleges bármilyen dedikált VGA-t pakolni.

A kijelzőtől nem estünk hasra, kontrasztja elég magas és picit mesterkélt is. A színekkel nem volt gond, de lehetett volna egy picit élesebb is, a látószögről már nem is beszélve. Összességében viszont pozitív volt a kép, bár valamiért lecsavart fényerő mellett is bántotta a szemünket (éppen ezért az alapértelmezett világos Ferraris hátteret érdemes lecserélni valami másra). A fényerő tartomány egyébként viszonylag tág keretek között állítható, a minimális és maximális értékek is rendben voltak. A kávába rejtett webkamera képével viszont nem voltunk maradéktalanul megelégedve, valahogy a gyártók nem igazán veszik a fáradtságot, hogy a normális hang mellé normális képminőséget is tegyenek.

3. HP-Compaq Mini 311c - Specifikációk és hardver

Tesztünk második szereplőjét látatlanban is ajánlottuk az év végi notebook körképben és pár napos próba után kijelenthetjük, hogy a HP és a Compaq közös gyermeke hazánkban csúcskarriert futhat be.

A lista alapján egy átlagos netbookot látunk, amely egy eddig ismeretlen chipsetet kapott Ion LE néven. Valójában nincs másról szó, minthogy a HP pár dollárral olcsóbban olyan Ion lapkakészletet vásárolt az NVIDIA-tól, amelyben szoftveresen letiltották a DirectX10-es támogatást. Ez valószínűleg senkit nem fog a földhöz vágni, hiszen úgysem mennénk vele semmire (pláne Windows XP alatt), viszont külföldi oldalakat bújva gyorsan rátalálhatunk a megoldásra, ha mégis vissza szeretnénk kapcsolni ezt a feature-t. Az 1 GB (alaplapra integrált) memóriának nem túlzottan örültünk, bár az előtelepített Windows XP Home futtatásához éppenséggel elegendő, de Windows 7 mellett kénytelenek leszünk bővíteni. A hálózati csatlakozó sajnos csak 100 MBites és a WLAN se tud 54 MBitnél többet kipréselni magából, de legalább erős az antennája. Örömteli, hogy a HDMI port, a hat cellás akkumulátor és a Bluetooth is belefért az árba.

A Minihez sem kapunk többet, mint a Ferrarihoz, talán az első lépéseket bemutató anyagok sokkal felhasználó barátabbak, de ez minden. A tápegység 65W-os, így egész gyorsan képes visszatölteni az 55 Wh-s telepbe a szuflát.

Nagyon halkan kapcsolt be a gép és nagyobb izzasztásig gyakorlatilag ilyen csendben is tette a dolgát. A zajt, amit produkált egy méterről már alig lehetett hallani a szoba átlagos lármája mellett. Terhelésre se igazán jött meg a hangja, ráadásul akkumulátorról sokkal lejjebb veszi a fordulatszámot, így utazás közben esélytelen, hogy a reptéri mellékhelyiségben a szomszédos kabinból valaki kiszúrja, hogy éppen WoW-ozunk. Sajnos a hőmérsékletek már nem alakulnak ilyen jól, üresjáratban 49, terhelésre 65 fokot mértünk a CPU-n, ami nem is lenne rossz, ám ha mindezt a VGA izzasztása mellett tesszük, akkor az értékek 66 illetve 83 fokra módosulnak. Ekkor már a gép bal felső része is nagyobb hőt ad le, ölben tartva tehát nem árt, ha nem terheljük agyon a készüléket (ne futtassunk 3D-s játékokat és meg is van oldva lényegében). A videokártya egyébként nagyjából hasonló hőtermelést csinált, mint a proci, hiszen 2D-ben 51, 3D-ben 70 fokon üzemelt.

Az Ion LE-ről már ejtettünk pár szót, de itt a bizonyíték is. Jól látható, hogy az órajelek megfelelnek a sima Ionban szolgálatot teljesítő GeForce 9400M-ének. A gépben található DDR3 memória jó hatással van az integrált videokártya sebességére, ugyanis az effektív 1066 MHz-es modul 8,5 GB/s-os sávszélességet biztosít a grafikus magnak, ami megduplázható, ha még egy 1 GB-os RAM-ot teszünk a Minibe. Az NVIDIA System Tools segítségével lehetőségünk nyílik túlhajtani a videokártyát, mi ezzel nem próbálkoztunk, de a külföldi tulajdonosok 500-550 MHz közötti órajeleket értek el, viszont a nagy CPU limit miatt nem igazán éreztek gyorsulást. A processzort szintén lehet tuningolni, ehhez az Asrock OC Tuner alkalmazását kell letölteni és egy módosított ini fájlt beiktatni, részletesebben a témáról itt lehet olvasni.

A 160 GB-os Hitachi merevlemez semmivel nem volt gyorsabb, mint a Ferrariban lévő Toshiba, viszont szenzort nem kapott, így fogalmunk sincs hány fokos lehetett. A gép aljából ítélve nem igazán melegszik jobban, mint az átlag, ami 40 fok körüli értékre enged következtetni. Zajszintje gyakorlatilag nincs, a Mini halk működése mellett se hallottuk semmit a HDD irányából.

Méretét meghazudtolva, egészen jól szól a HP első Ionos készüléke. Mélyhangra természetesen nem kel számítani, de a magasak és a közepek meglepően tiszták, ráadásul a hangerővel sem volt gond.

4. HP-Compaq Mini 311c - Ergonómia

Külsejét tekintve a HP kis gépe legalább annyira szép volt, mint az Acer Ferrarija. Bár a fedőlap csillogós műanyagból készült, a mintázat és a logó mégis fiatalossá, ugyanakkora elegánssá tette. Nem árt ugyanakkor vigyázni, mert a LED-es kijelző miatt elég vékony és könnyen sérülhet.

A gép alja egy merő unalom, ami jó hír, hiszen két csavar eltávolítása után szabad kezet kapunk a bővítésre váró egy szem memória foglalat kihasználásához és a merevlemez cseréjéhez is.

A billentyűzet, ha nem is a legjobb a kategóriájában, de mindenképpen a jobbak közé tartozik. Nem teljesen matt, de nem is igazán fényes, valahol félúton van a kettő között. Használat közben meglehetősen hűvösek voltak a gombok, ami arra enged következtetni minket, hogy a burkolat teteje alumínium bevonásával készülhet.

A touchpad felülete nem sokkal nagyobb, mint a Ferrarinál, inkább szélesebb. A multitouch mozdulatok közül a görgetést és a nagyítást is támogatja, bár kapott külön görgetősávot is. Anyaga furcsa az ujjnak, hosszútávon nem feltétlenül kényelmes a használata. A bal és jobb egérgombok kicsit nehézkesen nyomhatók, de meg lehet szokni őket, a nyomáspontot érdemes inkább a széleken keresni.

Bár a képeken nem feltétlenül jön át, de a HP-Compaq Minije oldalról a legszebb. Kifejezetten kellemes a szemnek, ha minőségi matt, ráadásul lekerekített műanyagokat lát. A portok elosztása jó, az egy darab jack csatlakozót ki- és bemenetnek is használhatjuk attól függően, hogy fejhallgatóra vagy mikrofonra van szükségünk. A memóriakártya-olvasóba nagyon könnyedén beletehetők a kártyák, viszont fedőlap hiányában gyorsan be fog porosodni.

A három tesztelt gép közül a HP-nak volt a legjobb kijelzője, a színeket ezen éreztük a legszebbnek. A fényerőtartomány is bámulatos, a látószögek viszont megint csak átlagosak. A LED-es háttérvilágításnak köszönhetően (csakúgy, mint az Acernél) a fekete háttér elég homogén, noha a látószög miatt sosem látjuk annak. Filmnézésre viszont abszolút alkalmas. A beépített webkamera elfogadható képet produkált, de elég sápadt színekkel dolgozott. A mikrofon hangminősége első osztályú.

5. Lenovo Ideapad S12 Ion - Specifikációk és hardver

A végére maradt a sokak által várt Lenovo Ideapad S12, amelyet már teszteltünk korábban, viszont akkor még csak a Via Nano-s változat volt elérhető.

Mindenből egy kicsit többet kapunk, mint a HP-nál, amelybe a Windows 7 is bele tartozik. Cserébe nőtt az árcédula is több mint 10 ezer forinttal, de nem mondhatjuk, hogy hiába. Tudásban a két gép megegyezik, hiszen itt is széria a HDMI port és a Bluetooth.

Mondhatnánk, hogy Lenovo-sra sikerült a körítés, de az az igazság, hogy a HP és az Acer gépei mellé se kaptunk több anyagot. Érdemes viszont megemlíteni, hogy a mellékelt hálózati töltő 40W-os, így érezhetően lassabban csepegteti vissza a szuflát a 47 Wh-s telepbe, igaz még így is gyorsabban végez, mint a Ferrari 65W-osa.

Egy Lenovo géptől az ember két dolgot vár el: halk legyen és hűvös. Nos, az S12 Ionos változata az elsőt még csak-csak hozza, a másodikat viszont már nem. Üresjáratban 46, terhelésre 73 fokot mértünk a processzoron, ha a VGA-t is befogtuk mellé, akkor az értékek 69/92-re módosultak. Elég riasztó számok, amiket nem igazán értünk, hiszen zajszintben a HP Minije se volt jobb, ráadásul a videokártya ott jobban melegedett, mert az S12-nél csak 46 (2D) és 66 (3D) fokot mértünk.

A Lenovo netbookjában „rendes” Ion dolgozik, ami annyit tesz, hogy itt aktív a DirectX10 támogatás. Látható, hogy órajelek tekintetében az Ion megegyezik az Ion LE-vel, tehát tényleg csak szoftveres tiltásról beszélünk. Tekintettel arra, hogy az S12-ben két memória modul teljesített szolgálatot, így a kétcsatornás mód miatt a rendelkezésre álló memória sávszélesség nagyobb volt, mint a HP-nál, igaz nem sokkal (8,5 vs. 10,7 GB/s).

Az S12-ben volt a leggyorsabb merevlemez, a Western Digital Scorpio Blue-ját régi ismerősként üdvözöltük. Zajt nem csapott, viszont a többi alkatrész miatt nem volt túl hűvös.

A Lenovo Ideapadjának hangszórói a mezőny leggyengébb megoldásai voltak, ettől függetlenül nem szóltak rosszul, csak a többi két gép jobb volt nála. Főleg a középtartomány volt az, amivel nem voltunk kibékülve, a hangerővel nem volt baj.

6. Lenovo Ideapad S12 Ion - Ergonómia

Akik olvasták a Via Nano-s cikket, azok kisebb túlzással lapozhatnak is, hiszen a gép nem nagyon változott az azóta eltelt pár hónap alatt.

A felső burkolat továbbra is fényes, de szerencsére ez az egyetlen olyan része a készüléknek, ami gyűjti az ujjlenyomatokat. Viszonylag merev és vastag, az átlagnál strapabíróbb lehet. A zsanérok elég durván fogják, egyhamar biztos nem fognak elkopni.

Az alsó burkolat elég sok szellőzőnyílást tartalmaz, bár légáramlás nélkül ezekkel nem sokra megyünk. A merevlemez és a memóriák is cserélhetők természetesen.

A billentyűzet netbookos viszonylatban túlzás nélkül a legjobb, de ezt már tudjuk a korábbi változat megjelenése óta. Kár is több szót fecsérelni rá, csillagos ötös. Ez volt egyébként az egyetlen gép a három közül, amin valamilyen multimédiára utaló gyorsgomb megtalálható (pl. hangerőszabályzás).

A touchpad viszont még mindig nem az igazi, felülete túl kicsi és multitouchot sem támogat. A jobb és bal egérgombok közepes nehézséggel nyomhatók, mélységük nem sok van, zajt nem csapnak.

Sajnos a felépítés miatt a gyári hat cellás akkumulátor kilóg a gép hátuljából, így érdemes olyan táskát választani a hordozáshoz, aminél ez nem jelent problémát (vagy vegyük ki az akksit a szállítás idejére, bár ez hosszútávon macerás). A csatlakozók elosztásában semmi különleges nincs, az ExpressCard-nak látszó helyen valójában a memóriakártya-olvasó van. A WLAN-t ezúttal nem a billentyűzet felett (mint a HP-nál), hanem oldalt tudjuk letiltani vagy engedélyezni.

A kijelző a második legjobb volt a mezőnyben, igazából a HP-nál színvilágban volt egy picit gyengébb, ami inkább a sárgás árnyalatban merült ki. Némi szoftveres állítgatás után viszont közel azonos szintre tudtuk hozni a kettőt. A fényerő tartomány szintén megfelelt az igényeinknek. az 1.3 Mpixeles webkamerának viszont ismét csak a mikrofonja győzött meg minket.

7. Teszteredmények (CPU, VGA, akkumulátor)

A gépek bemutatása után következzenek a tesztek. Elsőként a processzorokat izzasztottuk meg, az új Athlon Neo-ra külön kíváncsiak voltunk.

Sajnos csalódnunk kellett az 1200 MHz-es Athlonban, a fullos SU7300-tól jócskán elmaradt és vélhetően az olcsóbb gépekben található SU2300-zal és SU4100-zal se tudna könnyedén elbánni. További probléma, hogy az Intel CPU-i kevesebbet is fogyasztanak, így az AMD-nek sürgősen át kell alakítani a Congo platformot és 45 nm-es egységekkel újragondolni az egészet.

Gondoltunk egy merészet és megnéztük mi újság a modern játékokkal, ha el szeretnénk indítani az enyhén szólva sem játékra kitalált gépeken. A HP Minijén a kevés video memória miatt (1 GB-nál az Ion még csak 128 MB-ot használhat fel) egy-két alkalmazás nem indult el bizonyos beállításokkal (rosszabb esetben semmilyennel). Nagy meglepetés nem ért minket, jól látható az Ion (alias GeForce 9400M) gyengélkedése a borzasztó CPU limit miatt, de megfigyelhető a Radeon HD3200 vártnál rosszabb szereplése is a szánalmasan alacsony memória sávszélesség miatt (nem is igazán értjük az Acert ezen a fronton). A kipróbált és futtatható játékokról itt található egy folyamatosan bővülő lista.

Végül az akkumulátoros üzemidőkre voltunk kíváncsiak, amelyek talán a legfontosabb tényezők egyikei. Többszöri újramérés után sem értettük a Lenovo S12 gyatra szereplését, de sajnos a külföldi kollégák se tudtak többet kihozni a gépből, így kénytelenek voltunk elkönyvelni, hogy abban a cuccban valami eszi az áramot. Az AMD Congo platformja se teljesített valami fényesen, sajnos jelenlegi formájában az Intel CULV-je mellett esélytelen, hogy labdába rúghasson. A HP-Compaq közös tervezésű Minije viszont kicsivel több, mint 7 óráig állta a sarat és a legizzasztóbb helyzetben se sikerült 2 és fél óránál hamarabb lemeríteni. Figyelembe véve, hogy nem Poulsbo, hanem Ion chipset dolgozik a gépben, ezek rendkívül jó eredmények.

8. Értékelés

Összegezve a látottakat elmondható, hogy az Acer Ferrari One 200 személyében megismerhettük az AMD Congo platformját és azon belül is az Athlon Neo processzort, mellyel nem voltunk túlzottan elégedettek. A gépet valószínűleg azok fogják megvásárolni, akik adnak a külsőségekre, mert néhány hibás döntés miatt (például a memória) a többiek jobb választásnak bizonyulnak.

A Lenovo Ionos S12-je csalódást okozott abból a szempontból, hogy valamiért nem képes hozni azt a szintet üzemidőben, mint a többi Ionos gép. Az árával semmi gond nincs, ergonómiailag is remek, de ez az igazság, hogy az ilyen gépeket döntő többségben a nagy rendelkezésre állási idő miatt szeretik. Akinek az előző oldalon ismertetett értékek megfelelnek, annak nagyon jó vétel lehet, a többiek ugorjanak a következő bekezdésre.

A HP-Compaq Mini 311c bomba vétel. Egyrészt az ára már bement 110 ezer forint alá, ahol Ionos gép egyáltalán nem tartózkodik, ráadásul a 7 órás üzemidővel kecsegtető noteszektől se roskadozik a polc. Példának okáért, nagyjából ugyanennyibe kerül az Acer Aspire One 751h a hat cellás akkumulátorral, amely lassabb és nem is húzza sokkal tovább (ráadásul HDMI-je sincs). Memória és merevlemez bővítéssel nagyjából ugyanott vagyunk árban, ahol az S12, viszont kapunk egy csinosabb, másfélszer akkora üzemidővel bíró és hűvösebb gépet a pénzünkért (igaz XP-vel).

[italic][bold]

A tesztben szereplő notebookokat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük![/bold][/italic]

Acer Ferrari One 200: Hivatalos oldal | Vásárlás

HP-Compaq Mini 311c: Hivatalos oldal | Vásárlás

Lenovo Ideapad S12 Ion: Hivatalos oldal | Vásárlás

9. Specifikációk

Acer Ferrari One 200   

Processzor    AMD Athlon X2 L310 (1.2 GHz, 1600 MHz HT, 1 MB L2 cache)

Memória    3 GB Elpida DDR2-800@480 MHz CL3-4-4-12

Chipset    AMD M780

Videokártya    ATI Radeon HD3200

Hangkártya    Realtek ALC272 HD Audio

Kijelző    11,6" (1366x768, fényes, LED)

Merevlemez    Toshiba MK2555GSX 250 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    nincs

Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8131 PCIe Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR5B93 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    nincs

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    nincs

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 48 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    1,5 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    147 ezer Ft

HP-Compaq Mini 311c   

Processzor    Intel Atom N270 (1.6 GHz, 533 MHz FSB, 512 kB L2 cache)

Memória    1 GB DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset    NVIDIA Ion LE

Videokártya    NVIDIA Ion LE (GeForce 9400M)

Hangkártya    IDT 92HD81B1X HD Audio

Kijelző    11,6" (1366x768, fényes, LED)

Merevlemez    Hitachi HTS545016B9A 160 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    nincs

Hálózati kártya (LAN)    NVIDIA Fast Ethernet (100 Mbit/s)

Hálózati kártya (WLAN)    Broadcom 802.11g

eSATA    nincs

HDMI    van

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 55 Wh

Operációs rendszer    Windows XP Home

Tömeg    1,46 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    109 ezer Ft

Lenovo Ideapad S12 Ion   

Processzor    Intel Atom N270 (1.6 GHz, 533 MHz FSB, 512 kB L2 cache)

Memória    2 GB DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset    NVIDIA Ion

Videokártya    NVIDIA Ion (GeForce 9400M)

Hangkártya    IDT 92HD81B1X HD Audio

Kijelző    12,1" (1280x800, fényes, LED)

Merevlemez    Western Digital Scorpio Blue 250 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    nincs

Hálózati kártya (LAN)    Broadcom NetLink Fast Ethernet (100 Mbit/s)

Hálózati kártya (WLAN)    Broadcom 802.11g

eSATA    nincs

HDMI    van

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 47 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium

Tömeg    1,5 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    122 ezer Ft

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward