Emperion Nebulus – Egy mobil Windows 10-zel, és Android appokkal

Egy független próbálkozás eredményeként jöhet létre a legsokoldalúbb okostelefon?

Emperion Nebulus – Egy mobil Windows 10-zel, és Android appokkal

Az elmúlt években a Windows teljesen kiveszett az okostelefonos színtérről, és már a Microsoft is belátta, hogy érdemesebb inkább az Android fejlesztésébe időt és energiát fektetni, idén meg is jelenhet a vállalat első kész androidos „mobilja”. Ennek ellenére viszont van, aki úgy látja, hogy a Windows 10 on ARM-ban van kellő potenciál okostelefonos környezetben is.

Egy brit vállalat, az Emperion azon dolgozik, hogy létrehozzon egy ARM alapon működő, de teljes Windows 10 rendszert futtató mobilt. Ez az az operációs rendszer, ami korábban már több notebookon is megjelent. A termék elvileg a Nebulus névre fog hallgatni, és már különleges képessége is lesz azon túl, hogy a Windows 10-et vonultatja fel.

Az Emperion egyelőre nagyon titokzatosan kezeli a dolgot, nem fedte fel a lapjait, csak elhintett néhány érdekes információt. A Nebulus kapcsán megtudhattuk például azt, hogy elvileg képes lesz Android alkalmazásokat is futtatni, méghozzá emulátor nélkül. A Windows 10 esetében emulátorral már régóta lehet használni olyan appokat (erre jó például a Blue Stacks), amik Androidra lettek szabva, de itt nem erről lesz szó. Elvileg natívan futnak majd a programok, ennek köszönhetően pedig nem kell attól tartani, hogy a teljesítményükkel gond lenne. Elképzelhető, hogy dual-boot kialakítással lesz dolga az érdeklődőknek.

Galéria megnyitása

Azt egyelőre nem lehet tudni hivatalosan, hogy milyen hardvert foglal majd keretbe a Nebulus, de a Windows Centralnak vannak kiszivárgott információi a vassal kapcsolatosan. Ha igazak a lap tudomására jutott adatokat, akkor nem különösebben izgalmas alapokkal rendelkezik a mobil. Állítólag egy Qualcomm Snapdragon 845 rendszerchip található benne, ami egy kicsit túl van hajtva. Ez alapján valószínűleg a Snapdragon 850-ről van szó, amit maga a Qualcomm hozott létre a Windows 10 on ARM gépek számára egy SD845 alapot tuningolva.

Szolgáltatóktól függetlenül érkezik majd a termék, ezt nagyjából lehet borítékolni. És azt is tudni véljük ennek kapcsán, hogy lesz rajta 3,5 milliméteres aljzat sokak örömére. A tárhelye pedig bővíthető majd microSD formátumú kártyával, és ebből akár 2 TB-ost is képes lehet kezelni a szerkezet – ha lesz ilyen.

Galéria megnyitása

A Nebulus egy C-típusú USB csatlakozóval lesz ellátva, és rendelkezik majd olyan funkcióval is egyebek mellett, ami a Continuumhoz hasonlóan fog működni. Pillanatok alatt lehet majd a termékhez külső megjelenítőt, egeret és billentyűzetet csatlakoztatni. Ráadásul ez elvileg akár teljesen vezeték nélkül is menni fog adott esetbe, ami nagy kényelmet és szabadságot nyújtana. Telefonálni nem tudni, hogyan lehet majd az eszközzel, mert ezen a ponton a Windows 10 on ARM-nak még vannak hiányosságai, mivel nem erre lett kitalálva. Elképzelhető, hogy például a Skype-ot kell majd itt használni a hívásokhoz.

Az Emperion Nebulus sok érdekességet ígér, és kíváncsian várjuk, hogy mire lesz majd képes éles helyzetben. Voltak már hasonló elképzelések az elmúlt években, de eddig igazán jól működő konstrukciót még nem láttunk. És az alapján, hogy a Nebulus alatt sem túl izmos a hardver, sajnos túlzottan sok reményt ehhez sem igazán érdemes fűzni. Viszont ha működne a dolog, onnantól már csak újabb hardveres alap kellene alá, és életképessé válhatna. Tehát amennyiben az Emperion minden akadályt sikeresen vesz, hosszabb távon lehet még ebben potenciál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap