Shop menü

ELVETTE A ONEPLUS 9/9 PRO EREDMÉNYEIT A GEEKBENCH TELJESÍTMÉNYMANIPULÁCIÓ MIATT

A vállalat szerint csak az vezérelte, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt érje el minden szempontból, de ez sokak szerint nincs így jól.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elvette a OnePlus 9/9 Pro eredményeit a Geekbench teljesítménymanipuláció miatt

A napokban kiderült, hogy a OnePlus érdekes módon elfojtotta néhány alkalmazás esetében a teljesítményét, ebből eredően pedig a mobilok nem olyan tempót nyújtottak sok esetben, mint amire a szintetikus mérések alapján számítani lehetne. A Geekbench pedig ennek okán fogta, és eltávolította az érintett mobilok eredményeit az adatbázisából.

Az AnandTech csapata szúrta ki, hogy a OnePlus 9 és 9 Pro okostelefonok hajlamosak eléggé érdekesen viselkedni. Egyáltalán nem konzisztensen nyújtanak csúcsteljesítményt a különböző szoftverek keretében. Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy a Chrome-ban például egy webes alkalmazásban lényegesen lassabb lehet, mint mondjuk a Vivaldiban ugyanabban a feladatban.

Galéria megnyitása

A beható elemzés alapján a rendszernek valószínűleg van egy rejtett feketelistája arra, hogy milyen alkalmazások esetében miként ossza be az erőforrásait. És számos népszerű program esetében a OnePlus csúcsmobilok nem engedik az appok számára, hogy elérjék a nagyobb teljesítményt biztosító feldolgozó egységet. Ez pedig azt eredményezi, hogy jobb lesz az üzemideje a mobilnak, miközben a tempója pedig alacsonyabb. De a OnePlus szerint a felhasználók érdeke ez, ugyanis nem lehet észlelni napi használatban a különbséget, miközben az üzemidőben viszont sokkal jobb eredmény érhető el.

Galéria megnyitása

A Geekbench sokszor vont már vissza eredményeket különböző mobiloktól, márkáktól az elmúlt évek alatt, de általában az ilyen esetekben azt kifogásolta a cég, hogy manipulálták a program futását, hogy magasabb eredményt érjenek el. Ebben az esetben legfeljebb azért tudott a Geekbench egy minimálisabb jobb eredményt elérni, mert nem annyira zavarták már szoftverek a lefutását, de most nem is ezzel indokolta a döntését.

A mérőprogram fejlesztői azt nehezményezték, hogy a OnePlus teljesítményfojtásai miatt az emberek nem kapnak valós képet a mobilok képességéről a Geekbench keretei között. Hiába lesz csodás pontszáma a készüléknek az elképesztően erős Snapdragon 888 mobilplatform révén, amikor a szerkezet tulajdonos elindítja a Chrome böngészőt, már nem lesz képes olyan tempóra az eszköz, mint amit a Geekbench tükröz. Ez pedig a fejlesztők szerint nincs rendben.

Galéria megnyitása

Az ügyre a OnePlus hivatalos válasza is megérkezett már, amiben a cég kifejti, hogy számukra a legfontosabb a felhasználói élmény, aminek pedig meghatározó része az üzemidő is a teljesítmény mellett. Éppen ezért optimalizálták úgy a OnePlus 9/9 Pro mobiloknak a viselkedését, hogy sok népszerű applikáció keretei között próbáljon takarékosabb lenni. A Snapdragon 888 egy böngésző mozgatása közben tökéletesen helytáll kevesebb maggal is, miközben ezáltal alacsonyabb lesz a hardver fogyasztása.

„Legfőbb prioritásunk, hogy termékeinkkel mindig nagyszerű felhasználói élményt nyújtsunk, ami részben azon alapul, hogy gyorsan reagálunk a fontos felhasználói visszajelzésekre. A OnePlus 9 és 9 Pro márciusi megjelenését követően néhány felhasználó elmondta nekünk, hogy vannak olyan területek, ahol javíthatnánk a készülékek akkumulátor-üzemidején és hőkezelésén. E visszajelzések eredményeként a K+F csapatunk az elmúlt hónapokban azon dolgozott, hogy optimalizálja a készülékek teljesítményét számos népszerű alkalmazás, köztük a Chrome használata során, azáltal, hogy az alkalmazások processzorigényét a legmegfelelőbb teljesítményhez igazítja. Ez hozzájárult a zökkenőmentes élmény biztosításához, miközben csökkentettük az energiafogyasztást. A hangsúlyt, mint mindig, most is arra helyezzük, hogy mindent megtegyünk a készülék teljesítményének javítása érdekében a felhasználóink számára.” – jelentette ki a OnePlus.

Galéria megnyitása

Az ügyhöz köthető reakciók alapján azt jelenthetjük ki, hogy alapvetően nem lenne gondja az embereknek azzal, amit a OnePlus cselekedett, ha lenne beleszólási lehetőségük. Szóval amennyiben az akkumulátor beállításaiban lenne arra mód, hogy külön profilnál lehessen dönteni az optimalizált futás és a korlátozástól mentes működés mellett. És szoktak is nyújtani ehhez hasonló módokat a készülékek, szóval a megvalósítás valószínűleg nem ütközne akadályba.

A vállalatnak azt mindenképpen kommunikálnia kellett volna valamilyen módon, hogy miként kezeli az alkalmazásokat, de ezt teljesen elfelejtette megtenni. És most emiatt eléggé kellemetlen helyzetbe került, ami nem fogja megkönnyíteni az előmenetelét.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére