Elvesztette a RYZEN 4000 támogatást az ASRock DeskMini 300-as sorozata

A sorozat csak béta BIOS formájában kapott RYZEN 4000 APU támogatást, ám ezt időközben visszavonta a vállalat.

Elvesztette a RYZEN 4000 támogatást az ASRock DeskMini 300-as sorozata

Az ASRock DeskMini A300-as sorozatához néhány hete jelent meg egy érdekes béta BIOS, amely a 3.60L jelölést viselte, különlegessége pedig az volt, hogy támogatást hozott a RYZEN 4000-es sorozatú asztali APU egységekhez, vagyis a Renoir generáció tagjaihoz. Ez a lépés nagyon meglepő volt, hiszen az A300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt PC eredetileg nem támogathatta volna a RYZEN 4000-es asztali APU egységeket, azokhoz ugyanis hivatalosan 400-as vagy 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplap szükségeltetik.

A támogatás derült égből villámcsapásként érkezett, a napokban pedig ugyanilyen hirtelen módon távozott is, azaz a 3.60L béta BIOS eltűnt az ASRock hivatalos weboldaláról. Noha béta BIOS-ról van szó, amelynél egyáltalán nem garantált a stabil működés, a HKEPC munkatársainak próbája szerint a DeskMini A300 igen jól viselkedett egy RYZEN 7 Pro 4750G típusú APU-val karöltve: sem a stabilitással, sem pedig a teljesítménnyel nem volt probléma.

Galéria megnyitása A RYZEN 7 Pro 4750GE APU-val szépen elketyegett a rendszer (Fotó: HKEPC) Az új béta BIOS-t egyébként úgy tudták kiadni, hogy kiselejtezték a Bristol Ridge APU egységek támogatását, így elég hely maradt a ZEN 2 alapú APU egységek számára – a BIOS-t tároló EEPROM lapka adattároló kapacitása bizony igencsak véges, ami az elmúlt időszakban már okozott kellemetlenségeket több gyártónál is.

Hogy az ASRock-nál mégis miért döntöttek végül úgy, hogy az asztali RYZEN 4000-es sorozatú APU egységek támogatását visszavonják? Erre hivatalos válasz nem érkezett, ugyanakkor az elmúlt időszakban felbukkant pletykák alapján nem nevezhető túl váratlannak a lépés: a gyártó már készíti a DeskMini sorozat RYZEN 4000 alapú tagjait, amelyekre valószínűleg kisebb igény mutatkozna, ha az aktuális széria is támogatná az új APU egységeket.

Ez utóbbi lehet az oka a béta BIOS visszavonásának, ám a fájlt – saját felelősségre – azért még be lehet szerezni itt-ott, vagyis a jelenlegi A300-as konfigurációhoz akár passzolhatnak és a RYZEN 4000-es APU-k, igaz, csak béta támogatással, vagyis az esetleges hibákra nem valószínű, hogy érkezik frissítés.

Azért persze még van egy kis remény arra, hogy később egy végleges BIOS is felbukkan, ami támogatja a RYZEN 4000-es sorozatú APU egységeket – ezzel sokaknál szerezhetne jó pontokat a vállalat, üzleti szempontból azonban érthető, ha végül mégsem így döntenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap