Eltűnhetnek a piacról a 8 Gb-es Samsung B-die memórialapkák

Az egyelőre rejtély, hogy a B-Die típusú lapkák helyére érkezik-e hasonlóan jó tuningpotenciállal rendelkező utód.

Eltűnhetnek a piacról a 8 Gb-es Samsung B-die memórialapkák

A Samsung B-Die típusú memóriachipjei meglehetősen népszerűek a tuningosok körében, ugyanis a lapkák remek tuningpotenciállal rendelkeznek, így rengeteg felsőkategóriás memóriamodul fedélzetén kaptak és kapnak helyet. A leggyorsabb memóriamodulokra szánt 8 Gb-es B-Die memórialapkák a jelek szerint már nem sokáig lesznek elérhetőek a partnerek számára, ugyanis a legfrissebb Samsung Product Guide szerint a második negyedév folyamán nyugdíjba vonulnak a lapkák, így azoknak a partnereknek, akik még szeretnék használni a lapkákat új termékeikhez, igyekezniük kell a rendelések leadásával. A B-Die memórialapkák többféle memóriamodulon is szolgálatot teljesítenek, egyebek mellett a G.Skill és a Corsair DDR4-4000-es, valamint ennél gyorsabb memóriacsomagjainál is ilyen lapkákat alkalmaznak a gyártók.

Galéria megnyitásaA 8 Gb-es B-Die lapkákat tehát a második negyedév folyamán kivezeti a Samsung a piacról, így már csak a 10 nm-es osztályú csíkszélességgel készülő C-Die és D-Die típusú memórialapkák állnak rendelkezésre, amelyek hivatalosan DDR4-3200 és DDR4-3600 MHz-es órajelekre vannak hitelesítve. Ezek a lapkák sorrendben 2016 és 2017 óta készülnek, így a gyártástechnológia, amire támaszkodnak, kellően kiforrott, csak úgy, mint maguk a termékek is, ám ennek ellenére sem alkalmazzák őket a felsőkategóriás memóriacsomagokban, hiszen a B-Die lapkák oda jobban passzolnak. A C-Die és D-Die típusú chipek tuningképességek terén a B-Die lapkák mögött kullognak, így a tuningosok körében sem örvendenek különösebb népszerűségnek.

A dokumentum szerint egyébként 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülő 16 Gb-es A-Die memórialapkák gyártását is megkezdte már a vállalat, amelyek elsősorban a nagykapacitású, 32 GB-os UDIMM és egyéb modulokban kaphatnak helyet, azaz a szerverek és a munkaállomások szegmensét veszik célba.

Az egyelőre nem világos, hogy a megszűnő 8 Gb-es B-Die lapkák helyére mely memóriachipek érkeznek hivatalosan, erről ugyanis a Samsung egyelőre nem beszélt. Nincs kizárva, hogy a tuningosok egy időre B-Die sorozatú lapkák nélkül maradnak, de az is lehet, hogy úton van már a friss generáció, amelynek tagjai még jobb tuningpotenciált kínálhatnak. Az, hogy ezek a lapkák mikor érkeznek meg, egyelőre rejtély, de a NAND és a DRAM piac aktuális helyzetét látva könnyen lehet, hogy kivárásra játszik a Samsung, hiszen a memóriaárak jelenleg meglehetősen alacsonyak, ami a memóriagyártók profitját is erősen veszélyezteti. Persze akár ez is lehet az ok, ami miatt nyugdíjba vonulnak a B-Die típusú lapkák – remélhetőleg idővel kiderül, pontosan mi van a háttérben, illetve pontosan mit tervez a dél-koreai óriásvállalat ezen a területen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap