Elrajtoltak az Intel Comet Lake-H sorozatú mobil processzorai

Az új processzorok mellett a frissen bemutatott GeForce RTX Super videokártyák is gyakran helyet kapnak majd.

Elrajtoltak az Intel Comet Lake-H sorozatú mobil processzorai

Az Intel a várakozások szerint ma végre bejelentette a Comet Lake-H sorozatot, amelyben 45 W-os TDP kerettel rendelkező mobil processzorok találhatóak. Ezek lényegében a Skylake generációra épülő lapka 5. kiadására támaszkodnak, vagyis még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, az előző generációhoz képest pedig nem hoznak lényegi változást architektúra terén, de teljesítményben mindenképpen gyorsulásra számíthatunk, hála a magasabb órajeleknek.

Galéria megnyitása

A korábbi csúcsmodellt, vagyis a Core i9-9980HK-t egy új verzió, a Core i9-10980HK váltja a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, ám magok és szálak számát tekintve itt nincs változás, az órajelek azonban lényegesen emelkedtek. A szóban forgó processzor két mag terhelésekor akár 5,3 GHz-es maximális boost órajelet is bevethet, ám ennek komoly feltételei vannak. Egyrészt az adott OEM-nek engedélyeznie kell az Intel Thermal Velocity Boost technológiáját, valamint a hűtésnek is fel kell nőnie a feladathoz, csak ezek együttes teljesülése esetén érhető el az 5,1 GHz feletti teljesítményszint.

Galéria megnyitása

Ha ezek nem teljesülnek, akkor a 5,1 GHz marad a limit. A 2,4 GHz-es Core i9-10980HK egyébként 45 W-os TDP kerettel érkezik, ám a cTDP mód jóvoltából akár 65 W-os TDP kerettel is működhet. Extra, hogy ez a processzor szorzózár-mentes kivitelben is érkezhet, ha az adott OEM ehhez megfelelő hűtést tervez, a hivatalosan támogatott memória-órajel pedig emelkedett, így most már DDR4-2933 MHz-en áll – ez a sorozat összes többi tagjára is vonatkozik. A maximálisan támogatott memória-kapacitás az előző szériához hasonlóan 128 GB lehet.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy Turbo Boost módban a PL2 teljesítményszint 135 W, vagyis az 5,3 GHz-es órajel eléréséhez erre van szükség, ami magonként 67,5 W fogyasztást jelent, ez pedig nem kispályás érték – ha 60 W-tal számolnánk az is 50 A áramfelvételt jelentene magonként, ami notebook szinten nem túl szokványos. A maximális PL2 szintet egyébként a Core i9-es processzorok 56 másodpercig tarthatják (Tau), míg ugyanez a többi modellnél mindössze 28 másodperc.

Galéria megnyitása

Az új processzorok tehát mindannyian DDR4-2933 MHz-es memória-támogatással érkeznek, a Thermal Velocity Boost funkció jóvoltából pedig 200 MHz-cel magasabb boost órajel is elérhető velük, mint a normál boost esetében. A gyártó a termékek mellé továbbfejlesztett Thunderbolt 3 támogatást is biztosít, ami annyit jelent, hogy extra külső vezérlő továbbra is szükséges, ám ebből már nem csak egyet, hanem akár kettőt is bevethet az adott OEM partner.

Galéria megnyitása

A Comet Lake-H sorozatú processzorok a vékony és könnyű megoldások között, amelyek 20 milliméter körüli vastagsággal rendelkeznek, 30-nál is több modell áll majd rendelkezésre, ám ha a teljes kínálatot nézzük, amibe az üzleti modellek és a munkaállomások is beletartoznak, akkor 100-nál is több Comet Lake-H alapú konfigurációt üdvözölhetünk a piacon a nem is oly távoli jövőben. És ezek között lesz olyan is, ami 300 Hz-es HDR1000-es kijelzővel bír – ilyen modell az AMD térfelére egyelőre biztosan nem érkezik.

Galéria megnyitása

Az új processzorokkal szerelt noteszgépek, amelyek fedélzetén többnyire az új GeForce RTX Super videokártyák is helyet kaphatnak, rövidesen megjelenhetnek. A forgalmazásuk április 15-én indul, így az első hullámra már nem kell sokat várni, de májusban újabb modellek is előkerülhetnek a kalapból, azaz elég színes lesz a felhozatal. A gyártók többsége lényegében csak frissíteni fogja noteszgépeit, ám azoknál a változatoknál, ahol az RTX Super generáció is bevetésre kerül, nagyobb változtatásra is számíthatunk annak érdekében, hogy az új hardvert mind tápellátás, mind pedig hűtés terén maradéktalanul kiszolgálhassa a rendszer.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap