Elrajtoltak az AMD asztali csúcsprocesszorai

Megérkeztek az AMD legfrissebb FX sorozatú processzorai, amelyekből első körben négyféle modell áll rendelkezésre.

Elrajtoltak az AMD asztali csúcsprocesszorai

Az AMD a tavaly bemutatott Bulldozer alapú FX processzorok után most hódító útjukra indította a Vishera lapka köré épülő FX processzorcsalád tagjait, amelyek elődeikhez képest több újítást is felvonultatnak. A friss központi egységek Socket AM3+-os alaplapokba passzolnak, igaz, alkalmazásuk előtt mindenképpen szükség van a BIOS frissítésére annak érdekében, hogy a rendszer felismerhesse és megfelelően használhassa a processzort. Maguk az új központi egységek egyébként elődeikhez hasonlóan 32 nm-es HKMG gyártástechnológiával készülnek a GlobalFoundries gyárában, de a gyártástechnológia esetében némi optimalizációt is bevetettek a mérnökök.

A Vishera processzorsorozat tagjai mindannyian a Trinity APU egységek esetében már bemutatott Piledriver mikro-architektúra köré épülnek, ami a Bulldozerhez képest 5-20% közötti teljesítménynövekedést biztosít. Az új FX processzorok esetében a korábban megismert modulos felépítés ezúttal is visszaköszön: a termékek modelltől függően 2, 3 vagy 4 darab kétmagos modullal rendelkeznek, amelyben az Integer magok egy lebegőpontos egységen és 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótáron osztoznak. A harmadszintű gyorsítótár minden esetben 8 MB-os.

A Vishera lapka 1,2 milliárd tranzisztort tartalmaz, kiterjedése pedig 315 négyzetmilliméteres. A lapka frissített utasításkészlettel érkezik, amelyben az SSE/2/3/S3/4.1/4.2/4A, az AVX, az AES-NI, az FMA/FMA2/FMA3, XOP, és az F16C utasításkészlet egyaránt jelen van. Az új processzorok frissített memóriavezérlővel rendelkeznek, ami akár 64 GB-nyi DDR3-1866 MHz-es rendszermemória kezelésére is képes, természetesen kétcsatornás memóriatámogatás mellett. Az új processzorok legfontosabb tulajdonságait a lenti táblázat összesíti.

A Vishera sorozatú FX processzorok szorzózár-mentes felépítéssel érkeznek, azaz rendkívül egyszerűen tuningolhatóak. Az FX-8350-es csúcsprocesszort már nemrégiben alá is vetették némi extrém tuningnak, de az ottani eredménynél valószínűleg jóval több lehetőség van a termékben.

Az AMD új FX processzorai hamarosan feltűnnek az üzletek polcain. Az FX 8350-es modell 195 dollárba, az FX-8320 169 dollárba, az FX-6300 132 dollárba, a család legkisebb tagja, az FX-4300 pedig 122 dollárba kerül. A közeljövőben teszttel is jelentkezünk, megnéztük mire képes az új architektúra L3 gyorsítótárral kiegészítve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward