Elrajtoltak a Plextor kedvező árú, TLC alapú SSD meghajtói

A Plextor agresszív árazással és komoly hozzáadott értékkel próbál érvényesülni az egyre zsúfoltabb SSD piacon. A gyártó esélyei látszólag abszolút nem rosszak.

Elrajtoltak a Plextor kedvező árú, TLC alapú SSD meghajtói

A Plextor hódító útjára indította legújabb SSD meghajtó sorozatát, amely az M6V nevet viseli, tagjai pedig több szempontból is különlegesek. A családban nem csak 2,5 hüvelykes, de mSATA és M.2-es formátumú modellek is jelen vannak, ár tekintetében pedig meglehetősen versenyképes termékekről van szó, hála a 15 nm-es NAND Flash memóriachipeknek.

Az M6V SSD sorozat tagjainál komoly fegyvertény, hogy 15 nm-es csíkszélességgel készülő planáris NAND Flash memóriachipek köré épülnek, ami egyelőre csak a SanDisk Z400s család tagjairól mondható el. A 15 nm-es NAND Flash memóriachipeket gyártó Toshiba és az OCZ sem mutatta még be saját megoldásait a témában, így a SanDisk és a Plextor ezen a téren piacvezetőnek tekinthető.

A TLC NAND Flash alapú SSD meghajtók egyébként egyre komolyabb szeletet hasítanak ki maguknak a piac képszeletbeli tortájából, idén pedig már a NAND Flash szegmens 50%-át fogják uralni az előrejelzések szerint, így viszonylag tempósan beverekedték magukat az SSD szegmens főáramába. A TLC NAND Flash chipek többsége persze napjainkban még 15 nm-nél fejletlenebb gyártástechnológiával készül – a Plextor megoldásainak ezekkel is fel kell venniük a versenyt.

Az M6V család tagjai formátumtól függetlenül mindannyian a Silicon Motion SMI-2246-os SSD vezérlőjére támaszkodnak, ami SATA 6 Gbps-os csatolófelületet biztosít számukra. A sebességet a Plextor saját fejlesztésű PlexTurbo szoftvere próbálja még magasabb szintre tornázni: ezt DRAM alapú gyorsítótár segítségével teszi. Az app ezzel együtt dinamikus adattömörítő algoritmusokat is bevet, amelyek tétlen PC esetén lépnek akcióba: ekkor tömöríteni kezdik a régebbi fájlokat, ha élünk az opcióval. Az utolsó hasznos funkció a rejtett könyvtár szolgáltatás, amivel elkülönített rejtett partícióra pakolhatják a felhasználók kényes adataikat, így megvédhetik őket a kíváncsi szemek elől. Ezek a szolgáltatások az olcsó SSD meghajtók szegmensében nagyon jól jönnek, hiszen segítségükkel könnyen befutóvá válhatnak a Plextor termékei a rivális megoldásokkal szemben. Persze azt is ki kell emelni, hogy a PlexTurbo szoftver csak a 2,5 hüvelykes formátumú meghajtóknál érhető el.

Maguk az SSD meghajtók 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os kivitelben érkeznek, folyamatos olvasási sebességük 535 MB/s-os, folyamatos írási sebességük pedig 455 MB/s-os értéket képvisel. Véletlenszerű 4K-s olvasási feladat alkalmával maximum 83 000, véletlenszerű 4K-s írási feladat alkalmával pedig maximum 80 000 I/O művelet elvégzésére képesek a termékek, igaz, a teljesítmény az adattároló kapacitás függvényében változik, ahogy az lenni szokott.

Fontos adalék, hogy az mSATA formátumú modellek között nem lesz 512 GB-os kiadás, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül. A gyártó egyelőre csak az M6V, azaz a 2,5 hüvelykes modellek adatait közölte, az M6MV (mSATA) és az M6GV (M.2280) modellekét külön nem, ám az azonos alapokból ítélve jó eséllyel azoknál is hasonló sebességekre számíthatunk.

Az M6V sorozat tagjai közül a 128 GB-os modellek 65,99 dollárba, a 256 GB-osak 99,99 dollárba, az 512 GB-osak pedig 189,99 dollárba kerülnek. A termékek hamarosan feltűnhetnek az üzletek polcain is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward