Elköltöztetheti a Pixelek gyártását a Google

A kereskedelmi háború miatt kereshet új helyet a vállalat.

Elköltöztetheti a Pixelek gyártását a Google

A Google követheti az Apple és több más vállalat példáját, másik országba helyezheti át a hardveres megoldásainak a gyártását Kínából, zavartalanabb vizekre evezhet. Hivatalos információink még nincsenek, de egy megbízható forrásra hivatkozva a Nikkei még azt is elárulta, hova viheti a készülékeinek az előállítását a cég.

A Pixel okostelefonoknak a gyártása már a kezdetektől fogva Kínában volt, viszont az elmúlt hónapok eseményeit követően a Google úgy határozhat, hogy ideje komoly lépéseket tenni annak érdekében, hogy biztonságban tudja a készülékek előállítását. Az okokat hivatalosan nem lehet tudni, de szinte teljesen biztos, hogy az egyre hosszabbra nyúló Egyesül Államok-Kína kereskedelmi háború számlájára írható ez. A két nagyhatalom szembenállása miatt a felek már többféle büntetővámot is kivetettek, és a Google valószínűleg nem szeretné, ha egy ilyen intézkedés nehezítené a helyzetét.

Galéria megnyitása
Kiszivárgott fotó a Pixel 4-ről

Ezért léphet a vállalat, és a Nikkei úgy tudja, hogy a jövőben már Vietnamban készülhetnek majd a Pixel eszközök és talán a Google más hardveres megoldásai is. A lap még arról is tudomást szerzett a beszámolója szerint, hogy pontosan hova költözhet a Google. Egy korábbi Nokia gyárban, Bac Ninh tartományban találhatnak új otthonra a Pixelek előállítása. És mivel ez az üzem a FIH Mobile kezében van, így ez az egyébként kínai vállalat lehetne az új gyártópartnere. (A FIH Mobile pedig a Foxconn égisze alá tartozik, szóval gyakorlatilag a helyváltást követően is maradna a Foxconn partnere a Google, és érdekesség, hogy a FIH Mobile gyártja a HMD Global számára is az androidos Nokiákat.)

A Google egyébként nem adott el túl sok okostelefont a korábbi években, általában a forgalma az 5 milliós példányszám alatt maradt, de ez idén megváltozni látszik. Hála a megfizethetőbb Pixel 3a és Pixel 3a XL modelleknek, akár még a 10 milliós álomhatárt is átlépheti majd a vállalat forgalma, és az eladott eszközöknek több mint a 70 százaléka az Egyesült Államokba megy, hiszen jellemzően ott találnak ezek gazdára. Korábbi beszámolók szerint az idei év első felében a Google-nek sikerül a forgalmát 4,1 millióra növelnie, ami majdnem eléri a 2018 egészében jegyzett 4,7 milliós darabszámot. Szóval a Pixelek értékesítése egyértelműen felfelé ível, így az esetleges büntetővámok miatt már egészen komoly kiesése lehetne a keresőóriásnak. Nem szeretné bevállalni azt a rizikót a cég, hogy például 25 százalékos vámtarifát fizessen lényegében minden ok nélkül.

Galéria megnyitása
Kiszivárgott fotó a Pixel 4-ről

Nem a Google egyébként az első, aki ilyen radikális lépésre szánja, illetve szánhatja el magát. Ahogy azt fentebb említettük, például az Apple is folyamatosan próbál távolodni Kínától, és más országokban erősíti a gyártását, de a HP és a Dell is hasonló lépéseket tett már mostanra. Vietnam mellett a nagyobb vállalatok körében egyébként Tajvan, India, Indonézia és Malajzia is kedvelt célpont, ezeknek a területeknek mondhatni jól jön Kína és az Egyesült Államok egymásnak feszülése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap