Elkészültek a Qualcomm következő csúcschipjének első mintái

A vállalat részleteket nem árult el, de a bejelentésből kezd körvonalazódni, hogy mikor jöhet a Snapdragon 845/850 utódja.

Elkészültek a Qualcomm következő csúcschipjének első mintái

A Qualcomm igazán sikeres mobilplatformokat tett le az asztalra az elmúlt években, a Snapdragon 835 és a Snapdragon 845 is jól teljesített, ez utóbbiból mostanra egy emelt órajeles variáns is érkezett Snapdragon 850 néven. Ezek a megoldások a Samsungnál készültek a 10 nm-es csíkszélesség alkalmazása mellett, a következő körben azonban ezen a téren nagy változás lesz, és a napokban meg is tette az első fontos lépést a cég.

A következő generációs csúcs-Snapdragonról már biztosan kijelenthető, hogy a tajvani TSMC gyártósorain fog készülni. A Qualcomm azért döntött a váltás mellett, mert csak a TSMC az jelenleg, aki már használatba vehető 7 nanométeres gyártási eljárással rendelkezik, és pontosan ezt fogja használni a Snapdragon 845/850 leváltására érkező termék. A szóban forgó megoldásnak a nevét egyelőre nem árulta el a gyártó, azt viszont megtudhattuk, hogy elkészültek az első mintái a TSMC 7 nm-es technológiájának igénybevétele mellett. Vannak gyártók, akik be szokták jelenteni, amikor egy fontos termékük a minták készítésének a stádiumához ér, de a Qualcommtól ez viszonylag szokatlan. Tőle korábban nem igazán lehetett ilyen bejelentéseket hallani, de úgy fest, hogy most a korábbinál is nagyobb figyelmet szeretnének ráirányítani a következő generációs megoldásukra.

Galéria megnyitása

Az első mintáknak a létrejöttétől általában nagyjából 4-6 hónapba telik, mire olyan állapotba kerül az egység gyártása, hogy megjelenhet az első kereskedelmi forgalomba szánt szerkezetben.

A minták a következő időszakban jutnak majd el a készülékgyártókhoz, akik elkezdhetnek velük dolgozni. Mivel csak annyit lehet tudni, hogy az érkező lapka egy felsőkategóriás Snapdragon lesz, így valószínűleg mobilokban fog elsőként testet ölteni – minimális esély a notebookra és akár a táblagépre is van. Egészen pontosan a 7FF node-ot veszi igénybe a Qualcomm, ami a TSMC elmondása alapján 40%-kal jobb energiahatékonyságot tesz lehetővé a 10 nm-es eljárásoknál, 20 százalék teljesítményt hozhat a konyhára, és 1,6-szor nagyobb tranzisztorsűrűséget eredményezhet. Ez a második lapka egyébként, aminek a készítését bejelentik a TSMC 7 nm-es FinFET megoldásával, korábban a HiSilicon Kirin 980 kapcsán lehetett erről hallani, ami előre láthatólag októberben fog debütálni elsősorban a Huawei Mate széria tagjaival.

Galéria megnyitása

A Qualcomm következő generációs Snapdragon egysége a korábbiakból kiindulva a negyedik negyedév során mutatkozhat majd be. Egyelőre erről hivatalosan a minták előállításának az elkezdésén túl semmit nem lehet tudni, de néhány információt már lehet róla hallani. Az új lapka elvileg külső segítséggel fogja támogatni az 5G hálózatokat, a Snapdragon X50-nel karöltve kerülhet bevetésre, ha a szükség úgy hozza. Itt a Qualcomm minden bizonnyal olyan processzormagokat fog alkalmazni, amelyek egyedi módosításokat is hordoznak, és állítólag a rendszerchip magában foglalhat majd egy dedikált gyorsítót a mesterséges intelligenciával, gépi tanulással kapcsolatos feladatok végrehajtására – ezért eddig az AI Engine felelt. És bár a legtöbb feltételezés szerint a Snapdragon 855 néven érkezik majd ez a mobilplatform, és a belső források is így emlegetik, néhány friss pletyka már arról beszél, hogy Snapdragon 8150-ként kerülhet bevetésre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap