Elkészült az Ultra HD Blu-ray szabvány

Az új szabvány érkezése egy picit felkavarhatja a Blu-ray formátum állóvizét.

Elkészült az Ultra HD Blu-ray szabvány

A BDA (Blu-ray Disc Association) fontos bejelentést tett közzé, amelyben az illetékesek örömmel számolnak be a legújabb fejleményről: végre elkészült az Ultra HD Blu-ray szabvány, amely a modern kor igényeihez igazítja a Blu-ray lemezek "képességeit".

Az Ultra HD Blu-ray szabvány elkészítésekor a BDA szakemberei több neves ipari szereplővel is együttműködtek annak érdekében, hogy a végeredmény kellően vonzó és életképes lehessen. Az Ultra HD Blu-ray szabvány a Blu-ray korongokat jellemző nagy adattároló kapacitásra és nagy adatátviteli sebességre támaszkodik, célja pedig az, hogy minél jobb, minél zavartalanabb, megismételhető UHD felhasználói élményt biztosítson az Ultra HD televízióval vagy monitorral rendelkező felhasználók számára.

Az Ultra HD Blu-ray szabvány nem csak a felbontás növelésével próbál reagálni a változó tartalomfogyasztási szokásokra, hanem sok egyéb apró, de fontos újítással is, amelyek segítenek az otthoni kikapcsolódás élményének javításában. Az új szabvány jóvoltából a Blu-ray korongon tárolt tartalmak immár 3840 x 2160 pixeles maximális felbontással érkezhetnek, de ezzel együtt a kiterjesztett színtartomány, a magas képfrissítési ráta, illetve a HDR (High Dynamic Range) támogatása is rendelkezésre áll. Az Ultra HD Blu-ray szabvány a következő generációs, objektum alapú audió formátumokat szintén támogatja.

Érdekes funkció az opcionálisan elérhető Digital Bridge eljárás, amelynek lényege, hogy digitális hidat képez a felhasználó otthoni és mobileszközei között, így a megvásárolt Ultra HD Blu-ray tartalmak több eszközön is élvezhetőek, nem csak a házimozi rendszeren.

Az Ultra HD Blu-ray esetében fontos elem, hogy az UHD Blu-ray támogatással ellátott lejátszók visszafelé kompatibilisek lesznek a jelenleg is forgalomban lévő Blu-ray korongokkal, így a felhasználók egész széles repertoárhoz férhetnek majd hozzá, már ami a tartalmakat illeti.

A BDA tervei szerint az Ultra HD Blu-ray szabvány licencelése idén nyáron indulhat meg. A BDA szakemberei szorosan együttműködnek majd a piac különböző szereplőivel annak érdekében, hogy a különböző lejátszók és szoftverek közötti átjárhatóság biztosított legyen – ehhez a megfelelő eszközök és eljárások együttes összefogással történő kifejlesztésére van szükség. A felek minden megtesznek annak érdekében, hogy az Ultra HD Blu-ray eszközök rajtjakor mind tartalmak, mind pedig hardver frontján egy robosztus, gazdag kínálat állhasson az érdeklődő felhasználók rendelkezésére.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward