Elkészült az iOS 13.4 és az iPadOS 13.4

Az iPhone-ok és az iPadek is részesültek sok újdonságban, egyedi megoldásokban is.

Elkészült az iOS 13.4 és az iPadOS 13.4

Az Apple elindította az iOS 13.4-es kiadását, aminek az első bétái hetekkel ezelőtt váltak elérhetővé, és most, nem sokkal az iPad Pro új generációjának bemutatását követően, már mindenki számára szabadon hozzáférhető. A tableteken az iPadOS 13.4-et kell majd keresnie a tulajdonosoknak.

Ezúttal a frissítés talán az iPad felhasználók számára a legfontosabb, ugyanis az új operációs rendszer verziónak az lett a legfőbb újítása, hogy támogatott lett kiemelkedő hatékonysággal az egérrel és érintőpaddal való kezelés. Az Apple egy teljesen új kurzort vezetett be, ami kiemeli például az appok ikonját a Home képernyőn, és képes ugyanerre a Dock felületen, a gomboknál, és a szoftveres kezelőszerveknél is.

Az Apple külön kiemelte, hogy támogatott innentől a Magic Keyboard a megfelelő táblagépekkel, továbbá lehet használni a Magic Mouse, a Magic Mouse 2, a Magic Trackpad, a Magic Trackpad 2 és a harmadik féltől származó Bluetooth-os és USB-s egereket is. Ráadásul a Magic Keyboard és a Magic Trackpad 2 a többpontos érintésekkel is megbirkózik, és még a Magic Mouse 2-vel is be lehet mutatni multi-touch gesztusokat.

Galéria megnyitása

Kizárólag az iOS 13.4-et érintő változás is akad, méghozzá a CarPlay szolgáltatással kapcsolatosan. A vállalat közleménye szerint újítás itt, hogy a CarPlay-irányítópulton támogatott a harmadik féltől származó navigációs szoftver. És a hívások közben is megjelenik már a szükséges információ az autó fedélzeti rendszerén.

A fenti változásokon túl mindent módosítás egyaránt érinti az iOS-t és az iPadOS-t. A Fájlok alkalmazás esetében bevezetésre került az iCloud Drive szolgáltatásban a mappamegosztás. Új lehetőségeket kapnak az emberek a megosztott tartalmak kezelését illetően. Lesznek már olyan jogosultságok, amikkel beállítható, ki végezhet módosításokat, tölthet fel tartalmakat, és ki az, aki csak nézheti vagy mentheti a dolgokat.

A Mailen belül megjelentek folyamatosan látható vezérlőszervek, amikkel bármikor törölhetőek, áthelyezhetőek, megválaszolhatóak az üzenetek, vagy létre lehet hozni teljesen új levelet. Jó hír, hogy azok az e-mailek, amik titkosítva érkeznek, ettől kezdve már automatikusan titkosítva lesznek a válasz küldésekor is, de ehhez konfigurálni kell az S/MIME-ot.

Az Apple Arcade szolgáltatást érintően az App Store-ban lesz Univerzális vásárlás támogatás, ami lehetővé teszi egy-egy megvásárolt applikációnak a használatát számos eszközön keresztül, így iPhone-on, iPod Touch-on, iPaden, Mac-en, vagy Apple TV készüléken. Az Arcade saját lapján már megjelennek majd a legutóbb játszott alkalmazások, ennek köszönhetően ezeket gyorsan, egy felületről el lehet érni minden támogatott eszközön. És lesz már listanézet is az összes játék megjelenítéséhez.

A kisebb változások között olyan dolgokat lehet találni, mint például az ARKitet érintően az AR-gyorsnézetben az USDZ fájloknál megjelent hangfájl lejátszási lehetőség. És már az arab nyelv esetében is akad prediktív szövegbevitel. Tovább bővítette az Apple a Memoji matricáknak a kínálatát is. Ezúttal kilenc új grafikával ismerkedhetnek majd meg a felhasználók; azok számára, akik előszeretettel használják ezt, nem válik majd unalmassá a funkció.

Az iOS 13.4 hibajavítások tömkelegét hozza el, vagyis a frissítést követően az okostelefonok és a táblagépek is megbízhatóbban és stabilabban üzemelnek majd. A kameránál megeshetett, hogy a kereső fekete maradt az indítás után, de ezt kiküszöbölte az Apple, és a Fotók által elfoglalt tárhely ezentúl pontosabban lesz kijelezve. A felvételek megosztása is hatékonyabb lesz, mert ezzel voltak gondok a letiltott iMessage mellett.

A frissítést követően a Mail több hibája is megoldódik. Megesett, hogy a levelek nem sorban jelentek meg, a beszélgetésekben üres sorok jelentek meg, vagy váratlanul összeomolhatott a program a megosztás gomb használatakor a gyorsnézetben. A beállításokban a mobil adathálózati információ már pontosan fog megjelenni.

A Safari esetében ezentúl mindig jól működik majd a sötét mód, ami eddig nem volt jellemző, és a CAPTCHA használata is jobb lesz. Az Emlékeztetőknél pedig rendezi az iOS 13.4 az értesítések kezelését, eddig ugyanis megesett, hogy olyanról küldött értesítést, amiről nem kellett volna, arról pedig nem, amiről kellett volna.

Javításban részesült az iCloud Drive is, mely néha még akkor is elérhetőnek tűnt, ha nem volt az, például a Pagesben, a Numbersben és a Keynote-ban. Az Apple Music képes zenei videókat streamelni, de itt is kellett némi javítás, mert a szolgáltatás esetenként nem a lehető legjobb minőséget nyújtotta a felhasználók számára. A CarPlay pedig stabilabb kapcsolatban lesz az iOS 13.4 telepítését követően minden járművel, és még ugyanennél a szolgáltatásnál a Térképben néha nem megfelelő volt a kijelző.

Egyebek mellett még azt is érdemes megemlíteni, hogy az okosotthonokkal kapcsolatos Otthont applikáción belül javítva lett az a zavaró hiba, hogy a tevékenységértesítéséknél egy adott értesítésre bökve nem az a videó indult el, ami eredendően ahhoz tartozott volna. Tehát nem azt látja az ember a biztonsági kamerán, ami érdekes lenne, de az iOS 13.4 esetében ez már elvileg nem fordulhat elő. Végül a megosztások menüben megesett korábban, hogy a Shortcuts hivatkozások nem jelentek meg a képernyőfotóknál, de ez is javítva lett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap