Shop menü

ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ NATÍV CPU-Z KIADÁS A WINDOWS ON ARM64 PLATFORMHOZ

Az 1.01-es változattal már az ARM platform későbbi térhódítására készülnek a CPUID fejlesztői.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elkészült az első natív CPU-Z kiadás a Windows on ARM64 platformhoz

A CPUID által fejlesztett hasznos kis asztali alkalmazás, amellyel az adott rendszer központi egységével kapcsolatban lehet beszerezni minden szükséges információt, régóta kedvelt eszköz az átlagfelhasználók, a tuningosok, illetve a tesztelők körében, ugyanis a szoftver megbízható és részletes információkat nyújt. A CPU-Z persze nemcsak a processzorral, hanem a memóriával és az alaplappal kapcsolatban is tartalmaz adatokat, valamint tesztelésre is használható, azaz tényleg elég sokoldalú szoftvernek tekinthető.

Az eddigi verziók csak és kizárólag az x86/x86-64 architektúra köré épülő processzorokhoz passzoltak, az ARM alapú konfigurációkhoz nem, azokból ugyanis eddig annyira kevés készült, hogy a szoftver fejlesztői nem látták érdemesnek egy külön CPU-Z kiadását az ARM platformra. Ez a helyzet a napokban megváltozott, ugyanis elkészült az alkalmazás első olyan változata, ami az ARM64 alapú platformokat is támogatja.

Galéria megnyitása

Első ránézésre mindkét változat ugyanazzal a megszokott elrendezéssel érkezik, dizájn terén is sok a hasonlóság, az adatmennyiség és az adatok tálalása viszont már némileg eltérő, ezzel is igazodnak az ARM alapú SoC egységek sajátosságaihoz. Az aktuális képen egy Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 SoC egység szerepel, amihez minimális GPU adatok is társulnak, ezek viszont nem kaptak külön menüpontot, legalábbis egyelőre. Az ARM64 alapú szoftver egyelőre teszteket sem tartalmaz, ám ez a későbbiekben változhat. A klasszikus processzorokhoz használható változatnál persze rendelkezésre áll tesztelési lehetőség, ám ezt valahogy nem kapták fel, ritkán tűnnek fel az eredmények a nagyobb tesztekben, leszámítva az új processzorok megjelenése előtt érkező szivárgásokat.

A szoftverből jelenleg az 1.01-es változat érhető el, ami egy ZIP formátumú tömörített állományként érhető el, méghozzá innen. Az ARM alapú rendszerekhez készített verzió a későbbiekben alighanem ugyanolyan remek információforrás lesz az érkező processzorok tekintetében, mint az x86/x86-64-es kiadás.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére