Elkészült az Android 11 második béta kiadása

Az Android 11 rendszerrel mostantól érdemes az appok kompatibilitását ellenőrizni, a fejlesztőknek ez fontos verzió.

Elkészült az Android 11 második béta kiadása

A Google az eredeti ütemtervhez képest valamelyest megcsúszva kénytelen fejleszteni az Android 11 operációs rendszert, de ettől függetlenül halad a folyamat. Most már arról számolhatunk be, hogy itt a második béta kiadás, ami újdonságokat is nyújt még, de a keresőóriás már inkább a stabilitásra helyezte a hangsúlyt.

Azt emelte ki mindenekelőtt a vállalat az Android 11 béta 2 kapcsán, hogy ez a platform stabilitásának a szempontjából egy mérföldkőnek tekinthető. Itt már az össze új API és szoftver fejlesztői eszköz véglegesítve van. A fejlesztők ettől kezdve már elvégezhetik azokat a vizsgálatokat, amik a saját programjaiknak a kompatibilitására vonatkoznak. Ezzel megelőzhető, hogy az Android 11 publikálását követően fussanak bele problémákba.

Még hosszú idő van addig, hogy az Android 11 teljesen elkészüljön, így mindenki nyugodtan optimalizálhatja a szoftveres megoldásait ehhez. Legyen szó applikációkról vagy játékokról, a Google rengeteg segítséget nyújt abban, hogy a fejlesztők dolga minél egyszerűbb legyen. Az Android 11 ráadásul eleve az eddigieknél jobb lehetőségeket nyújt a kompatibilitás vizsgálatára.

Galéria megnyitása

Az első visszajelzések szerint itt már alapértelmezetten az új lejátszás kezelő lesz elérhető az értesítési felületen keresztül a gyorskapcsolók között. Ezt használva már a lejátszásnál használt kimeneti eszközök között is egy pillanat alatt lehet váltani. A fejlesztőknek ezt például külön kell majd támogatniuk, de remélhetőleg az összes komolyabb streaming szolgáltatás gondoskodni fog erről. Ez a beépülő eszköz egy új animációt is kapott a gombok megnyomáskor, hogy még látványosabb legyen. És van már egyszerűen hozzáférhető lejátszási előzmény gomb is, ahonnan a korábban játszott dalokról extra információt is lehet szerezni a Google Assistant közbenjárásával.

Apróság, de lényeges lehet, hogy a beépített képernyőrögzítő eszköz lehetőséget nyújt majd arra, hogy a mobil által megjelenített kép mellett a hangokat is megörökítse, és még a mikrofon is bevonható a felvételekbe. És akár egyidejűleg is tudja a funkció rögzíteni a különböző forrásokból érkező hangot, szóval már semmilyen szempontból nm lehet ok panaszra.

Galéria megnyitása

A megosztási lapon a Google rendszeresen dolgozik az Android fejlesztése során, és most sem maradt ez ki. Az egyre komplexebbé váló felületen ezúttal takarított egy kicsit a Google. Azoknál az appoknál, ahol több lehetőség is adódhat a megosztásra, lesz egy lenyitható fül, és ez alatt fognak a különböző opciók felbukkanni. Nem kell mindegyik lehetőséget külön ikonnal kipakolnia az Androidnak. És a rögzített megosztási felületek pedig már egy konkrét jellel is meg lesznek különböztetve az általánosabb opcióktól.

Galéria megnyitása

Az értesítési buborékokba már egy új ikonnal lehet majd kitenni a csevegéseket, ha ezeket az éppen aktuális munkafolyamat felett szeretné az ember megjeleníteni, például így írna gyors választ a társának egy hosszabb előzmény visszaolvasását követően. Amikor egy program teljes képernyőt igénylő módba vált, akkor a buborékok is rejtekbe vonulnak az alsó kezelőszervekkel együtt, de ahogy a gombokat, úgy a buborékot is bármikor vissza lehet hozni az előtérbe. És a beállításokban pedig a beszélgetéseknek egy teljesen új lap jelent meg. Ezen a felületen a csevegésekkel kapcsolatos egyén módosításokat lehet majd áttekinteni és kezelni.

Galéria megnyitása

A játékosok számára az Android 11 nagyon sok kontrollert támogat, és a második bétában újabb 3 vezérlőnek a szupportja került be a rendszerbe tökéletes gombkiosztással. Xbox és Steam kontrollerek nyertek ezúttal támogatást. A kép a képben funkciót is reszelgette a Google, ennek eredményeként már egyszerűbben lehet a kisebb képnek a méretét állítani, viszont némi visszalépés, hogy a korábbinál kisebb lett a maximális méret.

Galéria megnyitása

A grafikus felhasználói felületet a Google még mindig finomítgatja, és ennek a nyomait is kiszúrhatják az emberek az Android 11 béta 2 esetében. A feladatkezelőben a kiválasztás gombja kicsit változott, és másabb lett a képernyőmentéseknek a beépített szerkesztő eszközének a megjelenése is. A 90 Hz-es megjelenítés kényszerítése pedig a kijelző menüjébe került a fejlesztői eszközök közül. De ugyanitt felbukkant egy új kapcsoló „Allow screen overlays on Settings” címszó alatt, ami talán a kijelző felolvasó és más hasonló programok miatt jelent meg. A kikapcsoló és az újraindító gomb pedig egy helyre bútorozott össze.

Galéria megnyitása

A Google hivatalos idővonala szerint az Android 11 operációs rendszernek lesz még egy béta verziója, és azt követően fog elérhetővé válni. Konkrét időpontot nem jelölt ki egyelőre a vállalat arra vonatkozóan, hogy mikor lesz kész az újdonság, de jó eséllyel szeptemberre fog csúszni, és augusztusban pedig a harmadik béta érkezéséről számolhatunk majd be – ha már semmi váratlan nem csúszik közbe.

Galéria megnyitása

Az Android 11 második bétája mostantól elérhető a Pixel 2, a Pixel 3, a Pixel 3a, és a Pixel 4 okostelefonokra. Szóval minden támogatott referencia eszközre. A bétatesztelésből már más gyártók is kiveszik a részüket, így ez a rendszer a következő hetekben további mobilokra is telepíthető lesz majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap