Elkészült az Android 11 első fejlesztői előzetese, ezek az újdonságok

Töménytelen változást hoz az új Android, és még minden lapját nem is fedte fel a Google.

Elkészült az Android 11 első fejlesztői előzetese, ezek az újdonságok

Az Android 11 operációs rendszer mostani kiadását még egy sor másik fogja kövezni, mire a végleges verzió elkészül, de az újítások jelentős része már itt is tetten érhető. Nagyon sok friss API-t hoz a következő generációs Android, előrelépést jelent a biztonság, a személyes adatok védelme, a biometrikus azonosítás, és az 5G terén is, de más egyéb fejlesztéseket is tartalmaz.

Az Android 11 esetében a kapcsolódást érintő fejlesztéseket emelte ki elsőként a Google. A meglévő kapcsolódási API-k mellé olyan újak érkeztek, mint a Dynamic meteredness API és a Bandwidth estimator API. Ezek egyaránt az 5G hálózati támogatást erősítik azzal, hogy újabb lehetőségeket nyújtanak. Az előbbi képes megállapítani, hogy a hálózati kapcsolat a szolgáltatónál korlátlan-e, és ha igen, akkor magasabb minőséget tud elérni a tartalmaknál – cserébe nagyobb adatforgalmat generálva. Az utóbbi pedig meg tudja becsülni a hálózati kapcsolat sebességét, és közli az adott applikációval, egy a programok fejlesztőinek nem kell erről külön gondoskodni, kész számokkal dolgozhatnak.

Galéria megnyitása

A megjelenítés tekintetében a Google dolgozott azon, hogy az Android 11 az újfajta megjelenítőkhöz jobban tudjon alkalmazkodni, már önállóan fogja támogatni a lyukas paneleket és az ívelt peremeket. Ennek köszönhetően a fejlesztőknek egyszerűbb lesz a feladata a programjaik készítésekor. Ezt a fejlesztés is egy API-ba csempészte a Google.

Nincs új Android átalakuló értesítések nélkül, az Android 11 esetében például nagy újítás, hogy a beszélgetési értesítéseknek már egy külön szekciója lesz, amiben minden csevegés egyetlen helyen lesz összeszedve. Így nem kell majd állandóan össze-vissza görgetni a folyamatban levő beszélgetések értesítés keresni tucatnyi, éppen irreleváns értesítés között. Az Android 10-nél megjelent buborékos értesítés pedig ki lesz terjesztve a csevegő appok számára, így még jobb multitasking élmény érhető el.

A felhasználók a beszélgetésekbe már egyszerűen illeszthetnek majd be képeket is az értesítéses válaszok esetében. Amennyiben az alkalmazás támogatja a képek beillesztését és küldését, akkor már az értesítési részen is lehet majd ezt használni. Kezdetben a Google elmondása szerint a Chrome böngészőből lehet majd egy lépéssel képet másolni a Gboard vágólapját használva, szóval ez a fejlesztés a Gboardhoz kapcsolódik.

A Google tovább fejleszti a Neural Networks API-t, ennek már az 1.3-as kiadása található majd alapból az Android 11 operációs rendszerben. Megjelentek itt a Quality of Service API-k a végrehajtási prioritás és az időkotlát használatához, és a Memory Domain API-k, hogy kevesebb alkalommal kelljen a memóriát igénybe venni. A fejlesztők pedig még további csemegéket is találhatnak majd az NNAPI 1.3-ban.

Az adatvédelem terén újítása az Android 11-nek, hogy lehet már egyszeri hozzáférési lehetőséget is adni kérésre egy-egy programnak, és ilyenkor az app bezárását követően már nem érhető el az érzékeny adat a szoftvernek. Például a Térkép esetében beállítható, hogy csak külön kéréssel férjen hozzá a helyadathoz, így amikor a háttérben van az applikáció, akkor nem tudja követni az embert, de navigáláskor gond nélkül működik. (És egyébként augusztustól minden programnak csak kérésre lesz elérhető a lokációs adat, alapértelmezetten nem.) A Scoped storage pedig a tárolt adatok vizsgálatával törekedik a biztonság javítására.

Galéria megnyitása

A biztonság javítása érdekében az Android 11-ben a Google még nagyobb figyelmet szentel a biometrikus technológiáknak, és például már három azonosítási típus lesz támogatott különböző erősségi szintekre osztva. Bővül a biztonság szempontjából kritikus, a fordító alapú komponensek száma is, amiknek köszönhetően a platform védettsége javul. A BlobstoreManager megjelenése pedig hozzájárul majd ahhoz, hogy az appok közötti adatmegosztás gördülékenyebb és megbízhatóbb legyen. És további fontos biztonsági intézkedések is lesznek az Android 11-ben.

Az Android 10-ben megjelent a Google Play rendszeren keresztül történő frissítési lehetőség (Project Mainline), és ezt is továbbgondolta a Google. Az Android 11 esetében ennek már egy fejlesztett formája fog üzemelni, mely az eddiginél több modulnak a központi frissítését teszi majd lehetővé. Az eddig 10 frissíthető modulhoz most 12 adódott hozzá, így már 22 modult lehet a Google Play-en keresztül frissen tartani.

A vállalat mindig arra törekedik, hogy a fejlesztőknek a munkáját megkönnyítse, és ez most sincs másként. Az Android 11 esetében egy sor olyan módosítás történt, melyeknek köszönhetően egyszerűbben lehet majd fejleszteni, felügyelni, gondozni a programokat. Könnyebb lesz a hibakeresés, és az erőforrások elosztása. És a fejlesztés folyamatában lesz egy új mérföldkő Platform Stability címszó alatt, ez jelzi majd a partnereknek, hogy innentől a kompatibilitást történő változások már nem lesznek az Android 11 fejlesztésében.

Galéria megnyitása

A felhasználók mindennapjait segíteni fogja az új operációs rendszerben a továbbfejlesztett hívásszűrő. És a Wi-Fi hálózatok kezelése is jobb lesz a kiterjesztett Wi-Fi suggestion API révén, ez ugyanis a kapcsolatkezelő alkalmazást jobb lehetőségekkel látja el. A HEIF képek esetében már az animált grafikák is támogatottak lesznek, és ezek jóval kisebbek lehetnek, mint a GIF-ben kezelt animációk. Tovább fejlődőt a natív képfeldolgozó rész is, ami a korábbinál jobb lehetőségeket nyújt majd a fejlesztőknek az Androidon.

Apróság, hogy a kamera használat közben beállítható lesz automatikus némítás. Ezáltal nem fogja a videózást egy telefonhívás vagy akár egy értesítési hang megzavarni, a felhasználó pedig a videózás közben úgyis tudni fogja, ha értesítést kapott. Egy új bokeh mód is bevezetésre kerül (ez metaadatokból fog dolgozni), és a sorozatképet illetően is történtek fejlesztések. A MediaCodec-ben pedig megjelent a low latency videó dekódolás, ami a valós idejű videostreamek esetén lesz hasznos, jól jöhet például a Stadiánál – emelte ki a Google.

Az Android 11 a HDMI-n csatlakoztatott külső kijelzőkhöz biztosít egy alacsony késleltetésű módot, ami például a játékoknál jól jöhet. A Pixel 4 szériát érintő specifikus újítás is akad a rendszerben, ez pedig a Motion Sense komponenshez kapcsolódik, ami más mobilban nincs ott. A radaros érzékelőt már hatékonyabban lehet majd kihasználni például zenelejátszásnál. És a kiemelteken túl még sok kisebb-nagyobb változás lesz az Androidban, mire elkészül.

Azt is megtudhattuk, hogy milyen menetrenddel fognak érkezni a különböző Android 11 verziók. A mostani előzetest márciusban fogja követni a második fejlesztői előzetes, majd jön a harmadik ilyen kiadás áprilisban. A Google I/O ideje alatt, májusban fog befutni az Android 11 első bétája, júniusban pedig jöhet a béta 2, és abban már a végleges API és SDK kínálat is ott lesz, készül még egy harmadik béta is, a végleges kiadás pedig a harmadik negyedév végére fog összeállni.

Galéria megnyitása

Az Android 11 aktuális fejlesztői előzetese elérhető a Pixel 4 és 4 XL, a Pixel 3a és 3a XL, a Pixel 3 és 3 XL, de még a Pixel 2 és 2 XL modellekre is, melyek 2017 októberében mutatkoztak be. Reméljük, hogy ez már azt jelenti, hogy a végleges Android 11-ből is részesülnek majd a lassan három éves, Android 8.0-val debütált modellek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap