Elkészült a 802.11ah WiFi szabvány, a HaLow

A HaLow új lendületet adhat a vezeték nélkül kommunikáló okoseszközök piacának, ahol jelenleg egyebek mellett a Bluetooth és a ZigBee hódít.

Elkészült a 802.11ah WiFi szabvány, a HaLow

A WiFi Alliance (WiFi Szövetség) elkészült a legfrissebb WiFi szabvánnyal, amely a 802.11ah jelölést kapta és a 900 MHz-es frekvenciatartományon belül működik. Az új szabványra támaszkodó eszközök várhatóan kétszer nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek majd, mint azok, amelyek a 2,4 GHz-es frekvenciatartományt használják, ez pedig számos területen lehet komoly előny. A 802.11ah helyet kaphat az okos otthonokban, az internetre kapcsolt autókban, a digitális egészségügyi eszközökben, az ipari eszközökben, a mezőgazdaságban használatos kiegészítőkben, valamint az „okos városok” által használt eszközökben is.

A 802.11ah szabvány érkezése előtt a szakemberek két másik szabványt is kifejlesztettek: az egyik az 5 GHz-es frekvenciatartományt célzó, 1 Gbps körüli adatátviteli sávszélességet nyújtó 802.11ac, a másik pedig a sokkal kisebb hatótávolságban működő, de több Gbps-os sávszélességgel kecsegtető 802.11ad, ami egyébként a 60 Ghz-es frekvenciatartományban működik. Eddig tehát az adatátviteli sávszélesség növelése játszotta a főszerepet, ám ez a hatótávolság és az akadályokon való áthatolás képességének rovására ment. A 802.11ah esetében már az volt a WiFi Alliance mérnökeinek célja, hogy olyan WiFi szabvány jöjjön létre, ami nagy hatótávolságot biztosít a különböző eszközök számára, ugyanakkor kellően energiahatékony is, azaz segít a fogyasztás csökkentésében.

A 802.11ah – vagy más néven a „HaLow” – a jelenlegi WiFi szabványok hatótávolságának dupláját nyújtja, a rádióhullámok pedig a tereptárgyakon és a falakon is hatékonyabban áthatolnak. Az új szabvány remek választás lehet a következő generációs okoseszközök és IoT eszközök számára, hisz egy megbízható, széles körben ismert konzorcium húzódik mögötte, amelynek technológiáit széles körben használja a piac. Pozitív fogadtatás esetén a routerek gyártói is felkarolhatják az új szabványt, ami nagyban segítheti a 802.11ah minél gyorsabb térhódítását.

A 802.11ah a beágyazott eszközök piacát veszi célba, ahol jelenleg főként a Bluetooth 4.0 LE, valamint a Thread/ZigBee próbál magának teret hódítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward