Elhagyja a mobilpiacot az extrém kamerás fejlesztéseiről ismert Light

A Light segítette például a csúcskategóriás Nokia kamerarendszerének a megalkotását, és most bedobja a törölközőt.

Elhagyja a mobilpiacot az extrém kamerás fejlesztéseiről ismert Light

A Light már több évvel ezelőtt készített olyan kamerákat, amiken rengeteg fixfunkciós egység volt összefogva egyetlen, óriási modulba. A vállalat hozzájárult a Nokia 9 PureView megalkotásához is, de az teljesen tévútnak bizonyult, és most a Light vezetése arról számolt be, hogy több mobilos projektbe már nem is vágnak bele.

2013-ban alapították meg a Lightot az Egyesült Államokban, és azzal szerzett magának a cég azonnali ismertséget, hogy bemutatta az L16 terméket. Ez a mobiltelefon méretű készülék onnan kapta a nevét, hogy nem kevesebb, mint 16 darab lencse volt a hátoldalán összefogva. Ezek az optikák részben azonos, részben különböző képességűek voltak, és érdekes fotós lehetőségeket ígért a masina. Készített a cég olyan prototípust már 2015-ben, ami 52 megapixeles fotókat tudott létrehozni.

Galéria megnyitása
Light L16

Korábban a Light tevékenységére a szélsőségek miatt viszonylag nagy figyelem irányult, de igazán széles körben elérhető termék esetében csak tavaly tudta megmutatni a tudását. A Lightot felkérte a HMD Global, hogy segítsen megalkotni egy olyan egyedi kameramodult a PureView márkanévnek a visszahozásához, ami méltó lesz erre.

Ez hatalmas kihívás volt akkor, mert a HMD Global nem sok saját tapasztalattal rendelkezett a csúcskategóriás kamerarendszerekkel, és idő közben pedig nagyon magasra került a léc a többi gyártó révén.

Galéria megnyitása
Nokia 9 PureView

A Nokia 9 PureView nem a megszokott receptet követte, hanem a Light az általa korábban próbált felállások egyikét vetette itt be. Öt darab 12 megapixeles egység került az okostelefon hátára, és mindegyik azonos gyújtótávolsággal rendelkezett, kettőnek volt színes szenzora, három pedig monokróm érzékelővel lett ellátva. Az elképzelés az volt, hogy a Nokia 9 PureView brutálisan részletes képeket tud majd készíteni a fotók összedolgozásával, de a végeredmény csalódáskeltő lett.

A HMD Global kudarcához a Light bőven hozzájárult, viszont a vállalat még így is összehozott tavaly egy megállapodást a Xiaomival is. Ennek az együttműködésnek azonban a mai napig nem lett kézzel fogható eredménye, és nem is igazán lehet tudni arról, hogy lenne még ebből valami. Most pedig, hogy a Light bejelentette, hogy felhagy a mobilos fejlesztésekkel, erre még kevesebb esély mutatkozik.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a vállalat még a Sony-val is megállapodott szintén 2019-ben, de ebben az esetben is ugyanaz a helyzet, mint a Xiaomival kötött partnerkapcsolatnál. Semmit nem lehet tudni arról, hogy a Sony és a Light milyen módon dolgozik össze. Itt az is meglehet, hogy a japánok szenzorokat szállítanak a Light számára, és ha így van, akkor talán a jövőben is virágzó lehet a kapcsolat, függetlenül attól, hogy az okostelefonok iránt már nem mutat érdeklődést a cég.

A Light bejelentése abból a szempontból mindenképpen szomorú, hogy egy olyan vállalatról volt szó, aki próbált mindig másként gondolkodni, még ha ez nem is feltétlenül vezetett jó eredményre például a Nokia 9 PureView esetében, de talán később egyéb kreatív megoldással sikert érhetett volna el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap