Shop menü

EGYRE TÖBB OLYAN ALAPLAP KÉSZÜL, AMELYNÉL A HÁTLAPRA KERÜLNEK A KÜLÖNBÖZŐ CSATLAKOZÓK

Az ASUS DIY-APE koncepciója a jelek szerint vonzó egyes alaplapgyártók számára – többen is építenek termékeket az újítás jegyében.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egyre több olyan alaplap készül, amelynél a hátlapra kerülnek a különböző csatlakozók

Az ASUS legújabb, DIY-APE koncepció köré épített B760-as alaplapjáról éppen nemrégiben adtunk hírt. Az új modell és a DIY-APE  felépítés lényege, hogy egyes csatlakozók és portok nem a processzor felőli oldalon kapnak helyet, hanem az alaplap hátoldalán, az alaplaptálca felőli részen, ennek köszönhetően letisztultabb lehet a számítógépház belseje, és a kábelmenedzsmentet is könnyebb kivitelezni. Ennek persze alapfeltétele, hogy olyan számítógépházat használjunk, amit már felkészítettek a DIY-APE „szabványra”.

Galéria megnyitása

Úgy tűnk, ez hamarosan egyre könnyebb feladat lesz, ugyanis a friss hírek szerint az MSI is bizalmat szavazott a DIY-APE koncepciónak, legalábbis két alaplap erejéig biztosan. A kiszivárgott fotók és információk alapján az új alaplapok az AMD B650-es lapkakészlete köré épülnek, jelenleg még a végső simításokat végzik rajtuk, azaz néhány hétnek vagy hónapnak még biztosan el kell telnie addig, míg kereskedelmi forgalomban is találkozunk velük.

A gyártónak nincs oka a sietségre, hiszen a DIY-APE kompatibilis számítógépházakból még nem lehet Dunát rekeszteni, éppen csak bontogatja szárnyait a koncepció, így a lehetőségek száma erősen limitált. A Bilibili fórumon megszellőztetett fotók és értesülések alapján legalább két számítógépház-dizájn már felkészült az újfajta alaplapok fogadására, ám ezeken kívül egészen biztosan készül több is a színfalak mögött.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy az MSI mellett a jelek szerint a Maxsun is lát fantáziát a DIY-APE koncepcióban, igaz, ez a gyártó egy belépőszintű, Intel H610-es lapkakészlet köré épített terméket készített, ami LGA-1700-as tokozású Alder Lake-S és Raptor Lake-S processzorokat fogad. Erről az alaplapról nincs külön extra információ, ám ahogy az a borítóképen is látszik, letisztult dizájnnal érkezik és igen szépen passzol az egyik DIY-APE kompatibilis számítógépházba.

Galéria megnyitása

Az a tény, hogy egyre több és több gyártó érdeklődik a DIY-APE koncepció iránt, felgyorsíthatja az újítás terjedését, azaz mind alaplapok, mind pedig kompatibilis számítógépházak terén jelentősen bővülhet a kínálat az elkövetkező időszakban. Már amennyiben a piackutatások alapján a felhasználók számára is vonzónak találtatik az új fejlesztés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére