Shop menü

ÚJ B760-AS ALAPLAP AZ ASUS-TÓL, AMINEK A HÁTULJÁRA KERÜLTEK AZ EGYES TÁP- ÉS ADATTÁROLÓ-CSATLAKOZÓK

A DIY-APE koncepció korábbról már ismerős lehet, most azonban egy újabb alaplap érkezett, ami megpróbálja kamatoztatni az újításban rejlő lehetőségeket.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új B760-as alaplap az ASUS-tól, aminek a hátuljára kerültek az egyes táp- és adattároló-csatlakozók

Az elmúlt időszakban elég nagy feltűnést keltettek azok az alaplapok, amelyek speciális koncepció köré épülve egyes táp- és adattároló-csatlakozóikat a nyomtatott áramköri lap hátoldalán viselik. Ilyen termékeket az MSI és a Gigabyte már egyaránt bemutatott: előbbi a Project Zero, utóbbi a Project Stealth koncepció részeként.

Az ASUS sem maradt ki a sorból, a vállalat ugyanis szintén előrukkolt hasonló termékekkel, amelyek a DIY-APE koncepciót követték, lényegük pedig ugyanaz, mint az MSI és a Gigabyte termékeinek: legyen letisztultabb a processzor felőli oldal, aminek főként az ablakkal ellátott számítógépházaknál van jelentősége. Ehhez persze megfelelő számítógépházra is szükség van, amelynek alaplaptálcája támogatja a szokatlan csatlakozó-elrendezést, különben nem tudunk kábeleket illeszteni a hátulra száműzött aljzatokba, de ez már egy másik történet. A dizájn egyébként a letisztultabb kábelmenedzsment mellett a rendszer szellőzésére is pozitív hatással lehet, hiszen a ventilátorok által megmozgatott levegő akadálytalanabbul áramolhat a számítógépházon belül.

Galéria megnyitása

Az ASUS DIY-APE koncepcióját egy újabb alaplap alkalmazza, ami a TuF Gaming B760M BTF Wi-Fi D4 típusjelzést viseli, és ahogy az a nevéből is kiderült, az Intel legfrissebb, 700-as sorozatú lapkakészleteinek egyikét, a B760-at használja, ami költséghatékonyság terén egyelőre a legjobb választásnak tekinthető a 700-as szérián belül.

A költséghatékonyságot segíti, hogy az LGA-1700-as processzorfoglalat mellé nem DDR5-ös, hanem DDR4-es memóriafoglalatokat helyeztek, amelyekben akár DDR4-5333 MHz-es, vagy ennél gyorsabb modulok is működhetnek. A hivatalos adatlap szerint az új alaplap maximum 128 GB-nyi rendszermemóriát támogat, a 24 GB-os és 48 GB-os memóriamodulokról azonban nem esik szó, és a termék kompatibilitási listái sem voltak elérhetőek hírünk írásakor.

Galéria megnyitása

Az újdonság hátoldalán az alábbi csatlakozókat és portokat találjuk:

  • 24-tűs ATX tápaljzat
  • CPU-EPS tápaljzat
  • USB 3.2 Gen2 Type-C és USB 3.2 Gen1 tüskesorok
  • USB 2.0-s tüskesorok
  • SATA portok
  • M.2-2280-as slot
  • aRGB csatlakozók
  • Ventilátor-tápaljzatok
  • HD Audió és Thunderbolt kivezetések

A bővítőhelyek között egy PCI Express 5.0 x16-os, egy PCI Express 4.0 x16-os (x4), illetve egy PCI Express 4.0 x1-es slot sorakozik. Az M.2-es bővítőkártyákat három darab PCI Epxress 4.0 x4-es slot várja, plusz 4 darab SATA 6 Gbps-os port is rendelkezésre áll a régebbi adattárolók számára. A vezetékes kommunikációban egy 2,5 Gbps-os Realtek Ethernet port segít, de ezzel együtt Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.2 támogatást is kapunk.

Galéria megnyitása

A hátlapi USB portok közé egy USB 3.2 Gen2x2 Type-C, két USB 3.2 Gen2 Type-C, három darab USB 3.2 Gen1 Type-A, illetve négy darab USB 2.0 Type-A port került. Rajtuk kívül kapunk még egy USB 3.2 Gen2 Type-C előlapi portot, két USB 3.2 Gen1 portot kínáló tüskesort, valamint két darab USB 2.0-s tüskesort is, ami összesen négy USB 2.0-s csatlakozót biztosít  a rendszer számára. Az audió vezérlő szerepét egy Realtek gyártmányú, 7.1 csatornás audió támogatást biztosító megoldás tölti be. A videó kimenetek között ezúttal egy DisplayPort és egy HDMI port sorakozik, amelyek maximum 1.4-es és 2.1-es szabvány mellett tudnak működni, ma processzor képességeitől függően.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a speciális dizájnt használó alaplapok közül eddig csak a Gigabyte Stealth sorozatának tagjai jelentek meg kereskedelmi forgalomban, de csak komplett PC-k részeként, a Maingear kínálatában. Az ASUS újdonsága egyelőre még csak a hivatalos weboldalon keresztül érhető el, ám az egyelőre nem világos, hogy elhozza-e a gyártó a DIY piacra, vagy sem. Amennyiben igen, ez lesz az első olyan hátlapi portokkal ellátott alaplap, ami már a DIY-APE koncepció köré épül és kereskedelmi forgalomban is elérhető. Arról sajnos nincs hír, hogy a termék pontosan mennyibe kerülhet majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére