Shop menü

EGYRE TÖBB GYÁRTÓ SZÁMŰZNÉ A KÜLÖNBÖZŐ CSATLAKOZÓKAT ÉS KÁBELEKET AZ ALAPLAP MÖGÉ

A cél az, hogy a PC belseje letisztultabb és elegánsabb legyen, ugyanakkor az újfajta dizájn a szellőzés hatásfokát is javíthatja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egyre több gyártó száműzné a különböző csatlakozókat és kábeleket az alaplap mögé

Egyes alaplapgyártók éppen azzal próbálkoznak, hogy segítsék a minél letisztultabb, minél elegánsabb PC konfigurációk építését azzal, hogy a klasszikus csatlakozókat, és így a feléjük igyekvő kábeleket hatékonyan el lehessen rejteni a kíváncsi szemek elől.

Ilyesmit az MSI és a Gigabyte háza táján tavaly már láthattunk a Project Zero és a Project Stealth formájában, amelyeknél az új dizájn lényege az volt, hogy azokat a csatlakozókat, amelyek rendszerint a processzor felőli oldalon foglalnak helyet, az alaplap hátuljára pozícionálták. Hasonló dizájnon az ASUS is dolgozik, ami a DIY-APE nevet viseli, ám ez a megoldás a jelek szerint nem egy zárt, csak az adott gyártó által használható megoldás lesz, ugyanis az utóbbi időben több egyéb vállalat kínálatában is megjelentek DIY-APE jelölésű, a koncepciót alkalmazó alaplapok.

A DIY-APE alaplapok, illetve a Gigabyte és az MSI speciális projektjei is megkövetelik, hogy az alaplap hátuljára áthelyezett csatlakozók számára legyen hely az adott házban az alaplap mögötti részen, illetve az is fontos, hogy a kábeleket megfelelően el lehessen vezetni. A normál számítógépházak döntő többsége erre nem alkalmas, ám az egyes számítógépház-gyártók már felfigyeltek a kezdeményezésre, így a Cooler Master, a Couger, a Jonsbo, a Phanteks, illetve a Sama is készített már DIY-APE kompatibilis megoldásokat.

A jelek szerint Kínában kezdenek felbukkanni a DIY-APE koncepció köré épülő alaplapok is, igaz, egyelőre nem túl nagy mennyiségben. Az egyik új modell a Maxsun DIY-APE H610, amit nemrégiben egy kínai tesztelő vehetett szemügyre közelebbről. Ez az alaplap a gyártó szerint „YTX” formátum köré épül, ami nem szerepel a hivatalos formátum-listában. Méret alapján az új alaplap nagyjából akkora, mint egy félbevágott ATX modell, azaz 245 milliméter magas és 175 milliméter széles. A 12. és 13. generációs Intel Core sorozatú asztali processzorokat támogató alaplap egészen 130 W-os TDP keretig fogadja az említett központi egységeket, méghozzá két darab DDR4-es memóriafoglalat társaságában.

A bővítőhelyek között két darab PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slot sorakozik, amelyek M.2-22110-es és M.2-2280-as formátumú SSD kártyát fogadnak, de ezen felül CNVi Wi-Fi kártyák számára is van hely. A videokártyát egy PCI Express 4.0 x16-os slot várja. A szokásos csatlakozók, mint például a 24-tűs ATX, a 4+4-tűs EPS, a SATA portok, a ventilátor csatlakozók, az RGB tüskesorok, illetve az USB tüskesorok az alaplap hátulján foglalnak helyet, csak a processzorhűtőt kiszolgáló ventilátor-tápcsatlakozót hagyták meg az eredeti helyén. Az új alaplap egy DisplayPort és egy HDMI videó kimenettel, egy USB Type-C porttal, négy darab USB 3.2-es és négy darab USB 2.0-s csatlakozóval, illetve egy GbE porttal és három darab 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozóval érkezik.

A kínai tesztelő korábban egy MSI B650M APE Wi-Fi alaplapot is tesztelt, ami viszont már AMD RYZEN 7000-es sorozatú processzorokat fogad. A DIY-APE koncepció alkalmazása a gyártó esetében azért is fura, mert saját projekttel is rendelkezik. Mondjuk az alaplapon igazából nincs MSI logó, csak a DIY-APE felirat és a DIY-APE logó szerepel rajta. Ez az alaplap már szabványos, azaz a microATX formátum köré épül. A processzor mellé két darab DDR5-ös memóriafoglalat került, a bővítőkártyákat pedig egy PCI Express 4.0 x16-os és egy PCI Express 3.0 x1-es slot várja, míg az adattárolókat két darab PCI Express 4.0 x4-es slot szolgálja ki. A fontos csatlakozók és portok ezúttal is az alaplap hátulján foglalnak helyet.

A tesztek között egy DIY-APE-B760 Revolution alaplap is szerepel, ami az ASUS műhelyében készült és a korábbi DIY-APE B660 Revolution modell helyére érkezik. A B760-as lapkakészlettel ellátott termék a 12. és a 13. generációs Intel processzorokat fogadja, amelyekhez négy darab DDR4-es memóriafoglalatot, egy PCI Express 5.0 x16-os slotot, valamint egy x4-es módban működő PCI Express 4.0 x16-os slotot biztosít. Az SSD kártyákat ez a modell négy darab PCI Express 4.0 x4-es M.2-es slottal várja, a legfontosabb tápcsatlakozókat pedig a hátoldalán viseli.

Az ASUS kínálatában egyéb modellek is megjelentek már, például a DIY-APE B660 Pro Max Plus OC is, ám DIY-APE termékek egyelőre még csak Kínában bukkantak fel, és arról nincs is hír, mikor kerülhet sor a globális rajtjukra.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére