Egyre több az androidos kártevő

Megdöbbentő mértékben növekedett az Androidot támadó kártékony programok száma, de ettől függetlenül egyelőre nem sok az androidos vírus. Persze egyre óvatosabbá kell válnia a felhasználóknak, mert ha ez nem következik be, akkor hatalmas méreteket ölthet, a különböző rosszindulatú szoftverek által okozott kár.

Egyre több az androidos kártevő

Megdöbbentő mértékben növekedett az Androidot támadó kártékony programok száma, de ettől függetlenül egyelőre nem sok az androidos vírus. Persze egyre óvatosabbá kell válnia a felhasználóknak, mert ha ez nem következik be, akkor hatalmas méreteket ölthet a különböző rosszindulatú szoftverek által okozott kár.

Az elmúlt négy hónap folyamán az androidos okostelefonokra írt káros programok száma 472%-kal növekedett, míg egy másik komoly adat szerint, az ilyen kártevő programok több mint fele fiatalabb két hónapnál. A malware-ek száma még viszonylag ugyan kevés, de még kevesebb a védekező okostelefon tulajdonosok száma. Fontos hozzátenni, hogy a nagy számok ellenére, egyelőre 252 ismert kártevőről van szó, az eddigi 44 helyett.

A Juniper szakemberei által készített felmérésre reagálva a Kaspersky egyik szakértője elmondta, hogy amíg a felhasználók nem a saját bőrükön érzékelik a komoly veszély hatását, addig várhatóan nem is változik meg a védekezéshez való hozzáállásuk. Hasonlóképpen vélekedett ezzel kapcsolatban a Sophos biztonsági tanácsadója, Chester Wisniewski is, aki szerint az okostelefonok tulajdonosai, addig nem fogják komolyan venni a dolgot, amíg nem hozza a postás az 1000 dolláros telefonszámlát, mert a feltört Angry Birds az egész hónap folyamán Észtországba telefonált.

Mára az összes eladott okostelefon, több mint felén fut az androidos rendszer, és ennél nagyobb reklám nem is kell hogy a kártékony alkalmazások elsődleges célpontjává váljon a rendszer. Ráadásul sok készüléken elavult Android verzió fut, ezekben egyre több ismert hiba kerül elő, ennek köszönhetően egyre támadhatóbbá válnak, és mindezt egyre egyszerűbb módon.

Ha védekezni szeretnénk, akkor első sorban nem szabad olyan programokat feltelepíteni, amiknek nem ismerjük a pontos forrását, és nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesen tiszta az adott program. Erre a legegyszerűbben úgy van lehetőségünk, ha mindent az Android Market felületén szerzünk be. Annak az esélye elhanyagolható, hogy itt rosszindulatú alkalmazást találunk. Továbbá vannak védekezésre alkalmas alkalmazások is, pont mint ahogy az asztali számítógépek esetében, sőt akár ugyan azon cég termékét is használhatjuk, mivel például a Kaspersky elérhető mind a két platformon. Érdemes még megemlíteni az AV-Comparatives nevű oldalt, itt találhatunk olyan tesztet ami a védelmet nyújtó alkalmazások legjobbjait méri össze. Az augusztusi összeállításból talán két név emelhető ki; az egyik a Kaspersky, a másik pedig a Trend Micro alkalmazása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward