Egyre jobb opció egyetlen PC-ről játékmenetet streamelni

A népszerű szoftver legújabb változata extra NVENC optimalizációkat kapott, hála az Nvidiával történő együttműködésnek.

Egyre jobb opció egyetlen PC-ről játékmenetet streamelni

A különböző játékmenetek közvetítéséhez sokféle szoftvert és hardvert használhatunk manapság, sőt, az AMD és az Nvidia saját drivereihez tartozó segédprogramok is képesek a közvetítések kezelésére, a videófolyam hatékony tömörítését pedig általában dedikált hardver végzi ezekben az esetekben. Sok streamer mégis inkább második PC segítségével gondoskodik arról, hogy mind az aktuális játék, mind pedig a stream megfelelő minőségben készülhessen el: előbbinél fontos, hogy jó sebesség mellett fusson a játék (FPS), utóbbinál pedig a képminőség és a bitráta bír hatalmas jelentőséggel.

Néhányan persze bevállalják, hogy ugyanazon a konfiguráción játszanak, amellyel a stream is készül, ám ezekben az esetekben természetesen nem a CPU, hanem a GPU végzi a kódolással járó feladat oroszlánrészét. Ez egyrészt bitrátától függően kihathat a játék teljesítményére is (manapság igen marginális tud lenni a különbség), másrészt szoftveres támogatottság kell hozzá.

Az Nvidia és az OBS Studio együttműködésének köszönhetően a jövőben talán kevésbé lehet majd szükség második PC-re azoknál a konfigurációknál, amelyek legalább GeForce 600-as sorozatú, vagy ennél újabb videokártyával rendelkeznek. A felek együttműködésének köszönhetően az OBS Studio 23-as kiadása sokkal hatékonyabban tudja munkára fogni az NVENC motort, vagyis azt a GPU-n belüli dedikált hardvert, ami a streamek kódolását végzi. Ez az Nvidia szerint azt eredményezi, hogy a stream futtatása közben kevésbé „esik be” az FPS, az előrelépés mértéke pedig akár 66% is lehet a korábbi kiadáshoz képest, vagyis tényleg hatékonyabban működik együtt a szoftver és a hardver.

Galéria megnyitásaAz Nvidia persze nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy a maximális hatékonyság érdekében érdemes a GeForce RTX sorozat tagjai közül válogatni, azok ugyanis új, fejlettebb architektúrával dolgozó NVENC motorral érkeznek, így alacsonyabb bitráta mellett is láthatóan magasabb képminőséget nyújtanak, mint a korábbi megoldások. Ez nagy segítség lehet mindazoknak, akik erősen korlátozott internet-sávszélességgel rendelkeznek.

Az Nvidia szerint az NVENC motor hatékonyabb működésének köszönhetően akár 48%-kal magasabb FPS értékek jelentkezhetnek streamelés közben Fortnite, PUBG, Call of Duty: Black Ops4 – Blackout, illetve Apex Legends alatt, mintha a szoftveres enkódert használnánk (ami nem túl meglepő, de gépfüggő is, jól látható, hogy az NVENC-cel régebben is csak 11%-kal csökkent az FPS).

Galéria megnyitása

Az OBS Studio 23-as kiadása már elérhető Windows, macOS és Linux operációs rendszerekre, letöltéséhez ide kell ellátogatni. Később az OBS alapokon nyugvó StreamLabs is megkapja a fentebb említett optimalizációkat, így még több streamer élvezheti az egy PC-s streamelésből fakadó előnyöket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap